miercuri, 28 martie 2012

Patrimoniul UNESCO (1) - Voroneț

Biserica Mănăstirii Voroneț este fără îndoială cea mai celebră, cea mai popularizată și cea mai vizitată dintre toate bisericile pictate din Bucovina. Este atât de celebră mai ales peste hotare încât aproape că este sinonimă cu brandul de țară al României și asta poate faimosului ”albastru de Voroneț”.

miercuri, 21 martie 2012

România văzută de mine (1) - Cetatea Bologa



Indiscutabil, România are multe locuri deosebite, unele intens popularizate de către agențiile de turism, altele mai puțin cunoscute. Unele sunt vizitate de mii sau chiar sute de mii de turiști într-un sezon, altele sunt uitate și ocolite de către aceștia.

În cea de a doua categorie se încadrează și Cetatea de la Bologa. Localitatea cu același nume se află în județul Cluj, nu departe de Huedin pe drumul european E 60 care duce la Oradea. Se pare că aici a existat un castru roman numit Resculum, garnizoana cohortei II Hispanorum. Nu a mai rămas mare lucru din acest castru, zona fiind teren agricol.

România văzută de mine



România este, orice s-ar zice, o țară paradoxală. Este de o frumusețe rară, are de toate: munți semeți, deschidere la mare, râuri, deltă, păduri, dealuri și câmpii mănoase, locuri încărcate de istorie, tradiții și obiceiuri cum numai aici găsești. 

Dar în acelați timp n-are infrastructură rutieră, cea feroviară se năruie văzând cu ochii, n-are proiecte pe termen lung, n-are strategii. Este lăudată și hulită de toți în același timp.

Pe de altă parte, cred că există mai multe Românii. Fiecare are România lui. Există România mea, România ta, România lor și rareori România noastră. Eu văd România cu alți ochi decât poate, o vezi tu. Ceea ce voi descrie eu ca fiind locuri interesante, frumoase, ce merită vizitate, tu, stimate cititor (care ai România ta) poate nu vei fi de acord cu mine. Oricare ar fi părerea ta, am să ți-o respect.

Nu-ți cer mult. Vreau doar să vii cu mine să vezi România mea, România văzută de mine.

Sălajul turistic (4) - Biserici de lemn (2)

Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
Dacă vii dinspre Cluj Napoca, pe drumul european E 81, înainte să intri în localitatea Sânmihaiu Almașului, se vede în zare, pe un deal, turla zveltă a bisericii de lemn. Biserica are hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – hram foarte răspândit la bisericile de lemn de pe teritoriul județului Sălaj. Biserica, monument istoric,  datează din 1778.

duminică, 18 martie 2012

Sălajul turistic (3) - Stânca Dracului

Stanca Dracului - Hida
Este primăvară! Natura începe să se trezească la viață după o iarnă lungă și grea. Profit de vremea frumoasă de afară și plec spre Hida. Aici, la intrarea în localitate, cum vii dinspre Sânmihaiu Almașului, pe drumul național 1G, se găsește ”Piatra Dracului”.

vineri, 16 martie 2012

Patrimoniul UNESCO

În 2012 se împlinesc 40 de ani, de când Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din lume, prin "Conveţia despre Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural".  Încă din acel an a fost creată o listă de bunuri şi locuri care aparţin patrimoniului mondial, sau Patrimoniului Comun al Umanităţii, așa cum mai este utilizat. Lista completă poate fi consultă aici.
De atunci, lista a fost mereu îmbunătățită, alte și alte locuri au fost adăugate din aproape toate țările lumii. Conform ultimelor actualizări (martie 2012), lista conține 936 de locuri protejate, despre care Comitetul UNESCO consideră că au o valoare excepțională. Dintre acestea, 725 de locuri au o valoare culturală, 183 naturală iar 28 au o valoare mixtă.

duminică, 11 martie 2012

Sălajul turistic (2) - Biserici de lemn (1)

Județul Sălaj are cu ce se mândri. Bisericile de lemn aflate pe întreg cuprinsul județului sunt adevărate bijuterii de arhitectură tradițională românească. Deși Maramureșul este recunoscut pe plan intern și internațional și prin bisericile de lemn, unele aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, nici Sălajul nu este mai prejos. Are chiar mai multe biserici de lemn, dintre cele 92 care încă se mai păstrează, 68 au statut de monument istoric, dintre care 9 se păstreză în alte părți, fiind strămutate. Prin prisma vechimii acestora, datate în secolele XVI-XIX, bisericile de lemn din  Sălaj sunt de o valoare inestimabilă.  Fără a avea pretenția că voi aduce în fața cititorilor elemente de noutate, fără a fi specialist în acest domeniu, îmi propun să prezint o parte din aceste nestemate, văzute cu ochii mei. Recomand cititorilor albumul ”Bisericile de lemn din Sălaj” avându-i ca autori pe Ileana Petrean-Păușan, Ioan Ghiurco și regretatul Gheorghe Chende-Roman, apărut la Editura Silvania Zalău în anul 2008; album din care am reținut și eu câteva date.

vineri, 9 martie 2012

Sălajul turistic (1) - Grădina Zmeilor



De Grădina Zmeilor am auzit destul de târziu, abia prin 2006. Căutam informații despre zonele cu potențial turistic ale județului, pentru a realiza un pliant. Urma să mergem în Italia la școala parteneră și pe piață nu am găsit nimic. Informațiile despre Grădina Zmeilor de pe internet erau la acea dată puține, dar totuși suficiente ca să-ți trezească curiozitatea.
În primăvara anului 2007, m-am decis să văd ”minunea” cu ochii mei. Grădina Zmeilor este localizată în localitatea Gâlgău Almașului, pe drumul național 1 G ce face legătura între DN 1H și E 81. Cel mai ușor de ajuns acolo, din Zalău, este prin Jibou .

duminică, 4 martie 2012

Sălajul turistic

În anul 2006, când pregăteam vizita din Italia, în cadrul proiectului Comenius ”Europa fără frontiere”, am realizat pentru prima dată că județul Sălaj nu are niciun ghid turistic, niciun pliant de promovare, deși are atâtea de oferit. Nu înțelegeam de ce nu găsesc o hartă turistică sau un pliant la fel ca în alte județe. Are Sălajul mai puțin de oferit? Nu are obiective turistice? 


sâmbătă, 3 martie 2012

Ce-mi propun...

Îmi propun să descriu locurile pe care le-am vizitat în cadrul unor rubrici permanente. În rubrica Impresii de călătorie, voi descrie țările și orașele pe care le-am vizitat. Cum numărul obiectivelor turistice vizitate, aflate pe lista UNESCO continuă să crească, în cadrul rubricii Din patrimoniul UNESCO voi prezenta aceste locuri, fie că sunt din țară sau din străinătate.  Rubrica România văzută de mine va conține articole legate de frumusețea locurilor din țară, iar în rubrica Sălajul turistic voi prezenta frumusețile județului. În toate articolele, voi scrie doar ceea ce am simțit atunci când am fost în acel loc, voi pune mult suflet. Și toate articolele vor fi ilustrate numai cu fotografii realizate de mine. Desigur, vor fi și diverse articole generale, de travel sau de fotografie.

Impresii de călătorie (2) - Italia - partea a II-a


Colosseum

 Roma – Cetatea eternă – a fost pentru mine unul dintre cele mai frumoase și mai fascinante orașe din câte mi-a fost dat să văd. Probabil și pentru faptul că  istoria și în mod deosebit istoria Imperiului Roman sunt domenii de interes pentru mine. Am avut impresia că m-am întors în timp cu mai bine de 2000 de ani, la începutul civilizației moderne. Deși nu am stat decât o zi, am avut timp să-i descopăr frumusețile.

vineri, 2 martie 2012

Impresii de călătorie (1) - Italia - partea I


Viterbo

Am să încep publicarea impresiilor de călătorie cu prima țară pe care am vizitat-o în februarie 2006: Italia. De fapt, am mai avut o singură ieșire în afară, se întâmpla demult în copilărie, cred că eram prin clasa a V-a când am mers într-o excursie de o zi la Debrecen. Cum a fost foarte demult și nu-mi amintesc mare lucru, consider că prima țară vizitată a fost Italia.



joi, 1 martie 2012

Locurile prin care am fost...

Mă simt privilegiat. Am avut șansa să văd o mulțime de locuri. O simplă enumerare a țărilor vizitate, poate crea o imagine asupra a ceea ce va conține acest blog. Am vizitat țări precum: Austria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croația, Turcia, Spania, Portugalia, Italia, Belgia, Luxemburg și bineînțeles România. Deocamdată nu am ieșit înafara continentului european, excepție fiind partea asiatică a orașului Istanbul. Dacă sunt multe sau puține țările pe care le-am vizitat? Nu m-am gândit niciodată la acest aspect și nici nu vizitez o țară doar ca să o bifez pe lista mea.
Despre fiecare din țările vizitate, despre fiecare loc voi posta impresiile mele. Unele vor fi scrise făcând apel la memorie, altele vor fi scrise "la cald". Voi încerca să surprind esența fiecărui loc, acel ceva ce-l face unic.

Pentru inceput...

Pentru început cred ca ar trebui să mă prezint. Numele meu este Mirel Matyas, sunt profesor de matematică la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
Desigur, unii se vor întreba: "Un alt blog de travel? Încă un blog de fotografii?". Da, încă unul. Un blog ce nu-și propune să copieze altele de acest gen de pe piață și nici să aducă cine știe ce inovații. Vreau doar să dau glas sentimentelor mele, să scriu ceea ce gândesc, să descriu în cuvinte ceea ce văd.
Printre pasiunile mele se numără călătoriile și fotografia. Ador să călătoresc, să descopăr locuri noi. De asemnea, revin cu mare plăcere în locurile care îmi plac. Îmi place să fotografiez orice: de la banale instantanee de zi cu zi, la peisaje, natură moartă, aspecte urbane, elemente de arhitectură. Cel mai mult îmi place să mă joc cu lumina soarelui, să-l prind în diverse ipostaze.
Încerc în acest blog să combin cele două pasiuni: călătoriile și fotografia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...