duminică, 24 februarie 2013

Târg de mărțișoare tradiționale


Sâmbătă, 23 februarie s-a desfășurat în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, un inedit Târg de mărțișoare tradiționale.


Manifestarea  aflată la a III-a ediție se înscrie în agenda culturală pe anul 2013, pe care Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și-a propus să le deruleze. Sala care a găzduit evenimentul s-a dovedit neîncăpătoare pentru zecile de școli care au expus aici articole de sezon realizate de către elevi. Au fost expuse mărțișoare tradiționale, confecționate din materiale ecologice: hârtie, ceramică, piele, pânză, lână etc, felicitări, tablouri, obiecte decorative.

sâmbătă, 23 februarie 2013

Matia Corvin - 570 de ani de la naștere

Sunt privilegiat! Aseară am fost la ziua unui Rege. Daca ar fi fost nemuritor, ar fi împlinit 570 de ani. Un rege care și peste veacuri face cinste locurilor sale natale. Vineri seara, Piața Unirii din Cluj-Napoca s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei adunați să aducă un omagiu celui mai ilustru fiu al orașului: Matia Corvin, regele Ungariei.


570 de lampadare pe cerul Clujului

joi, 21 februarie 2013

Prima expoziție de pictura 3D la Zalău


La Zalău a avut loc în acestă săptămână prima expoziție de pictură 3D din țară. La Inspectoratul Școlar Județean Sălaj au fost expuse o serie de picturi realizate de către elevii cercului de pictură din cadrul Clubului Copiilor din Jibou.

Elevii pregătiți de domnul profesor Ionel Baltă au reușit să surprindă pe toată lumea. Unele dintre lucrările expuse sunt de mari dimensiuni și dau senzația de spațialitate. Pictura 3D este un curent artistic la modă, mai ales printre tineri. Sunt cunoscute ”găurile” în asfalt desenate cu ajutorul acestei tehnici, care impresionează pe oricine. Chiar elevii cercului de pictură amintit au experimentat pictura 3D în incinta Grădinii Botanice din Jibou, însă ceea ce au reușit în cadrul acestei expoziții a întrecut orice așteptare.

marți, 12 februarie 2013

Zalău - Locuri de poveste


Prezentam într-o postare anterioară, mulțimea de proiecte și activități culturale derulate în anul trecut în județul Sălaj. În articolul de față vreau să prezint produsul unui astfel de proiect, inedit prin tematica abordată și care are tangență cu promovarea turistică a Zalăului și implicit a județului Sălaj.

Proiectul ”Zalău – locuri de poveste” implementat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și finanțat de Primăria Municipiului Zalău, reușește să surprindă mediul cultural sălăjean prin editarea unui album de excepție ce adună informații inedite despre locuri ”de poveste”. Trebuie spus că Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este  una dintre instituțiile care se implică din ce în ce mai mult în acțiuni culturale și educative fără a se îndepărta de cercetarea istorică.
coperta albumului ”Zalău - locuri de poveste”

joi, 7 februarie 2013

Gala Culturii Sălăjene


Județul Sălaj este considerat un județ mic din nord-vestul României. Este eclipsat din punct de vedere economic, științific, demografic, chiar și din punct de vedere al infrastructurii, de mai titratele județe cu care se învecinează: Cluj, Bihor, Maramureș și Satu-Mare. Fiecare dintre aceste județe sunt comparativ cu Sălajul, puternice din punct de vedere economic, demografic, cultural-științific, al vieții universitare, turistic și enumerarea ar putea continua. O comparație similară ar putea fi făcută și între orașele reședință de județ. Nu poți compara Zalăul cu Clujul, Oradea sau Baia-Mare dar nici cu Satu-Mare. Nici din punct de vedere al peisajului urban, cu atât mai puțin din cel al infrastructurii sau al facilităților. În marile orașe din județele vecine, există muzee, teatre, săli de operă există o infrastructură culturală bine dezvoltată, există o efervescență cultural-artistică, au loc diverse activități culturale, se organizează spectacole, concerte.

Mergând pe logica comparației expusă anterior, s-ar crede că Sălajul este mort din punct de vedere cultural, că aici nu se întâmplă mare lucru. Nimic mai neadevărat! Aici, în Țara Silvaniei, cel puțin în ultimii ani se derulează o mulțime de evenimente culturale, de festivaluri, de lansări de carte etc. Instituții publice locale și județene, unități de învățământ, diverse fundații sau asociații culturale, agenți economici și ONG-uri sunt implicate în organizarea unor astfel de activități. Aproape că nu este săptămână în care să nu aibă loc un eveniment cultural notabil. Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (ultimele două subordonate Consiliului Județean Sălaj), Biblioteca Județean ”Ioniță Scipione Bădescu”, Consiliul Județean Sălaj sau primăriile din Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei sau Jibou, se întrec în organizare unor evenimente culturale de excepție.

În anul 2012, au avut loc o mulțime de astfel de evenimente culturale: festivaluri, concerte, lansări de carte, proiecte culturale, proiecte educative etc. Toate au fost inventariate și premiate în cadrul manifestării culturale devenită deja tradițională: Gala Culturii Sălăjene.

Invitația la eveniment

luni, 4 februarie 2013

Košice 2013. Topul evenimentelor culturale


În acest an, Košice este alături de Marseille-Provence, Capitala Culturală a Europei. Este o postură onorantă care poate crea vizibilitate unui oraș aflat în umbra mai titratelor orașe din Europa centrală și de est. Cum se va descurca orașul slovac în fața celei mai mari provocări culturale din istoria sa moderna? Dacă e să judecăm după modul exemplar în care a organizat Ceremonia de Deschidere a proiectului ” Košice 2013 – Capitală Culturală Europeană”, se poate spune că va fi la înălțime.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...