duminică, 30 martie 2014

Cum a fost la Touristica 2014

Cea de a X-a ediție a târgului de turism Touristica s-a desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 21-23 martie. Conform datelor furnizate de către organizatori, agenția de evenimente Libero Events, peste 60 de agenții de turism, reprezentanți ai lanțurilor hoteliere și a stațiunilor turistice din țară și de peste hotare, au venit în fața unui public care în cele trei zile de târg a atins pragul de 12.000 de vizitatori, cu oferte turistice care mai de care mai tentante. 


sâmbătă, 29 martie 2014

Castrul roman de la Porolissum, văzut de sus

Despre Castrul Roman de pe dealul Pomăt, din arealul comunei Moigrad, cunoscut ca și Castrul Roman de la Porolissum am mai scris la rubrica ”Sălajul Turistic”. Primul articol l-am publicat în septembrie 2012, de atunci am fost de multe ori la ceea ce reprezintă după mine, dar și după specialiștii Consiliului Județean Sălaj, cel mai important și reprezentativ obiectiv turistic al județului Sălaj. 


Amfiteatrul roman - din cadrul complexului arheologic Porolissum. Sursa foto: Ghid Video Turistic

România, promovată în Spania printr-o expoziție de fotografie

România și frumusețile ei sunt promovate în această perioadă prin intermediul unei expoziții de fotografie la Oviedo, cel mai mare oraș al Principatului Asturias, una dintre cele 17 comunități autonome ale Spaniei. Expoziția de fotografie ”Aceasta este țara mea. România!” a artiștilor români Levi Căpătan, Sorin Onișor și Bogdan Comănescu, aduce în atenția publicului spaniol tradițiile, autenticitatea vieții rurale și poveștile fascinante ale locuitorilor unor ținuturi din România. Vernisată în data de 23 martie 2014 și deschisă publicului până pe data de 6 aprilie 2014, expoziția cuprinde 50 de lucrări ale celor trei artiști fotografi.


joi, 27 martie 2014

Expoziție Rembrandt la Cluj

Clujul, oraș candidat la nominalizarea din partea României pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, se întrece pe sine în organizarea de evenimente culturale de excepție. În această categorie se poate încadra expoziția de gravuri ale lui Rembrandt. Nu, nu este o glumă, celebrul pictor flamand Rembrandt van Rijn (1606 - 1669) considerat de către specialiști ca fiind unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, va fi prezent printr-o serie de gravuri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în perioada 12 aprilie - 8 iunie 2014. 


marți, 25 martie 2014

Clujul, cu un pas în finala concursului ”The Best City to Visit Travel Tournament”


Mai este puțin și va fi desemnat câștigătorul concursului ”The Best City to Visit Travel Tournament” ce se desfășoară pe blogul foXnoMad.com. După ce ediția de anul trecut a fost câștigată de Sibiu, care a învins în finală Bucureștiul, ediția din acest an a adus pe grila de start nu mai puțin de 8 orașe din România. Patru dintre acestea au ajuns până în faza semifinalelor. Se vor duela Sibiul cu Alba-Iulia și Craiova cu Cluj-Napoca. Fiecare dintre aceste orașe a fost înscris în competiție de către un susținător. În cazul fericit în care orașul respectiv va câștiga competiția, susținătorul acestuia va încasa un premiu de 300 de dolari, iar orașul va fi vizitat de bloggerul american Anil Polat, cel care a inițiat competiția.



Zilele Caiete Silvane - ediția a VII-a

Din punct de vedere cultural, Zalăul nu este, respectând totuși proporțiile, cu nimic mai prejos decât marile orașe ale României. Ba din contră, aproape în fiecare săptămână se întâmplă ceva, are loc un eveniment cultural. O mare parte din ”vină” îi aparține Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Sălaj.


luni, 24 martie 2014

Grădina Zmeilor, cum n-ați mai văzut-o niciodată!

Sălajul este un județ pitoresc, cu mare potențial turistic. Asta o știe toată lumea, de la autoritățile locale până la turiștii - puțini la număr ce-i drept - ce vizitează județul. Trebuie să recunoaștem, în ultimii ani s-au făcut eforturi consistente în promovarea frumuseților județului Sălaj. Obiective turistice de top cum ar fi Castrul Roman de la Porolissum, Grădina Zmeilor sau salba de biserici de lemn sunt intens promovate prin diverse căi. 


Grădina Zmeilor văzută de sus. Sursa foto: filmariaeriene.com

duminică, 23 martie 2014

Patru pentru România !

Așa cum anticipasem încă de la debutul competiției ”The Best City to Visit Travel Tournament” ce se desfășoară în fiecare an pe site-ul foXnoMad.com al bloggerului de travel Anil Polat, patru din cele 8 orașe românești înscrise în competiție au ajuns să-și dispute semifinalele.
Dacă la începutul lunii martie, pe tabloul principal al competiției aveam 8 orașe românești, ceea ce reprezintă un record absolut, iată că, după patru runde succesive în care numărul orașelor rămase se înjumătățea de fiecare dată,  au rămas 4 orașe românești. Nu cred să se fi mai întâmplat vreodată ca 4 orașe din aceeași țară să ajungă în semifinale.


vineri, 21 martie 2014

USE – IT Timișoara. Tăt Banatu-i fruncea

Bănățenii în general și timișorenii în special sunt recunoscuți ca fiind cu un pas mai înainte decât celelalte provincii românești. Este un fapt dovedit în istoria ultimilor 250 de ani că bănățenii au avut parte de câteva premiere naționale sau europene: prima bibliotecă publică cu împrumut din Imperiul Habsburgic (1815), primul oraș al României cu străzile iluminate cu gaz (1855), primul oraș din Europa iluminat electric (1884), prima stradă asfaltată (1895), primul tramvai electric (1899), mai recent în istorie de aici a pornit Revoluția din 1989 și exemplele ar putea continua. Așa că zicala ”Tăt Banatu-i fruncea” nu mai este contestată de nimeni.

Și din punct de vedere turistic, al implementării unor concepte dovedite de succes în țări europene, Timișoara este ”fruncea”. Este primul oraș din România care intruduce conceptul USE-IT. Acesta presupune realizarea de către tineri localnici a unei hărți turistice a orașului, redactată în limba engleză, care să fie utilă pentru tinerii turiști. Cum conceptul este nou pentru România, un scurt istoric al acestuia se impune.

joi, 20 martie 2014

Porto - cea mai bună destinație europeană în 2014

Site-ul de turism European Best Destination a desemnat orașul portughez Porto, ca fiind cea mai bună destinație turistică europeană în 2014. Nu mai puțin de 20 de orașe selectate au concurat pentru acest prestigios titlu, Porto reușind să devanseze alte 19 mari orașe ale bătrânului continent. Așa cum se arată în motivația juriului, ”orașul neînvins  - așa cum este denumit Porto este deopotrivă istorie, arhitectură, cultură, gastronomie, comerț și descoperiri. Porto are tot farmecul orașelor care conviețuiesc fericit cu râul lor.”

miercuri, 19 martie 2014

Clădirea Transilvania din Zalău are site!

Situată în centrul istoric al municipiului Zalău, Clădirea Transilvania – așa cum este cunoscută astăzi impunătoare clădire în stil eclectic de pe fațada sudică a Pieței Iuliu Maniu, este una dintre cele mai importante monumente de arhitectură urbană ale orașului. Aflată într-un amplu proces de renovare, clădirea Transilvania, își capătă treptat strălucirea de odinioară grație unui proiect Regio implementat de Primăria Municipiului Zalău.




marți, 18 martie 2014

Sighișoara are șanse să devină cel mai bun oraș de vizitat în 2014

Mărturisesc că urmăresc cu mult interes competiția blogger-ului de travel Anil Polat – ”The Best City to Visit Travel Tournament”. Încă de anul trecut, m-am implicat în promovarea și susținerea celor două orașe românești înscrise în competiție București și Sibiu, care au ajuns să-și dispute finala. A fost o competiție interesantă, pasionantă care a demonstrat că la nevoie românii, fie ei și bloggeri de travel, pot fi uniți.


luni, 17 martie 2014

Vineri începe Târgul de Turism Touristica !


Mai este puțin până sezonul de vară își deschide porțile iubitorilor de vacanțe, moment oportun pentru a 10 - a ediție a Târgului de Turism Touristica.
Cele mai bune oferte vă așteaptă în acest weekend la Polus Center (intrarea 4) Cluj-Napoca, din partea agențiilor de turism, a reprezentanțelor turistice, hotelurilor, publicațiilor de profil etc. 

Vor fi prezentate diverse destina
ții atât din România cât şi din străinătate, dar și destinații exotice, luna de miere, programe pentru turism de aventură, turism de tratament, turism cultural… cu reduceri de până la 35 % aplicate în cadrul târgului. În funcție de oferta agențiilor, reducerile pot depăși 35% la rezervările pe loc.



Craiova poate deveni cel mai bun oraș de vizitat în 2014

Competiția organizată de bloggerul de travel Anil Polat, ”The Best City to Visit Travel Tournament” a devenit o competiție pe placul românilor. După ediția de anul trecut, când între cele 64 de orașe care se luptau pentru titlul de ”cel mai bun oraș de vizitat” s-au aflat în premieră două orașe românești, iată că în acest an nu mai puțin de 8 orașe din România s-au aflat pe grila de start: Alba-Iulia, Brașov, București Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Sighișoara și Timișoara.

Craiova - Muzeul de artă

duminică, 16 martie 2014

Despre târgul de turism de la Milano

În ultimul timp am tot scris despre târgurile internaționale de turism la care au fost semnalate prezențe românești, fie că este vorba despre primele târguri de profil ale anului, cele de la Viena și Frankfurt sau mai recentul târg de turism de la Budapesta. Și alte bloguri sau site-uri de travel au relatat despre modul în care România s-a prezentat la astfel de evenimente. Oricât ți-ai dori, nu ai cum să ajungi la toate târgurile, nici măcar la cele mai de aproape. Așa că trebuie să te mulțumești cu ceea ce scriu alții. Unii scriu foarte bine. Chiar dacă nu sunt profesioniști, reușesc să descrie atmosfera specifică unui târg de turism. Recent, am descoperit blogul Jurnal de Navetist pe care am citit unul dintre cele mai savuroase articole despre un târg de turism, despre care nici măcar nu știam că există: Borsa Internazionale del Turismo Milano - Târgul Internațional de Turism din Milano. Mi-a plăcut atât de mult articolul, ilustrat cu poze superbe ce reușesc să surprindă atmosfera de acolo, încât am cerut acordul administratorilor pentru a-l reproduce în totalitate. 



sâmbătă, 15 martie 2014

15 Martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

În fiecare an, pe 15 martie, maghiarii din Transilvania sărbătoresc Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, printr-o serie de evenimente culturale și prin depuneri de jerbe de flori la monumentele eroilor Revoluției de la 1848. Sărbătoarea este considerată una dintre cele trei sărbători naționale maghiare, alături de Ziua Sfântului Ștefan (20 august) și aniversarea revoluției ungare de la 1956 și proclamarea Republicii Ungare din 1989 (23 octombrie). Pe 15 martie ae aniversează izbucnirea la Pesta a revoluției maghiare împotriva dominației habsburgice. Revoluționari ca Kossuth Lájos, Petöfi Sándor sau Széchenyi István reprezintă în mentalul colectiv al populației maghiare, adevărați eroi.


marți, 4 martie 2014

O nouă ediție a competiției ”The Best City to Visit Travel Tournament”

Competiția ”The Best City to Visit Travel Tournament” a devenit celebră în blogosfera românească, odată cu ediția de anul trecut, când două orașe din România au ajuns, grație voturilor exprimate până în finală. Atuci, Sibiul s-a impus în fața Bucureștiului. A fost pentru prima dată când în competiția ce se desfășoară anual pe site-ul FoxNomad.com al celebrului blogger de travel Anil Polat, în finală s-au confruntat două orașe din aceeași țară. A fost o dovadă că românii se pot mobiliza și-și pot promova din punct de vedere turistic 
orașele.

Sibiul pe afișul competiției din 2014


luni, 3 martie 2014

Târgul de turism Touristica la a X-a ediție

Mai este puțin și sezonul de vară își deschide porțile iubitorilor de vacanțe, moment potrivit pentru a 10 - a ediție a Târgului de Turism TouristicaCele mai bune oferte vă așteaptă între 21 și 23 martie 2014 la Polus Center, (intrarea 4) Cluj-Napoca, regăsind agenții de turism, reprezentanțe turistice, hoteluri, publicații de profil, etc.


duminică, 2 martie 2014

Prezențe românești la Târgul de Turism Utazás de la Budapesta

În perioada 27 februarie - 2 martie 2014, s-a desfășurat la Budapesta ediția 2014 a Târgului de Turism ”Utazás” (utazás = călătorie). Evenimentul, considerat a fi cel mai mare târg de turism din Ungaria, s-a desfășurat în cadrul complexului expozițional Hungexpo Budapest Fair Center (Hungexpo Budapesti Vásárközpont). La târg, ajuns la a 37-a ediție, au luat parte peste 500 de expozanți din peste 30 de țări. Tema aleasă de organizatori este ”turismul de familie”, agențiile prezente oferind reduceri substanțiale la cumpărarea unor pachete turistice de tip familial. 

sâmbătă, 1 martie 2014

Foto-Travel împlinește 2 ani!

Acum doi ani, pe 1 martie 2012, blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini a pornit la drum. Cu gânduri bune și speranțe. Cu dorința de a aduce pe piața mass-media locală (asta dacă blogul poate fi încadrat în acestă categorie) un nou concept, o nouă abordare. Aceea de promovare turistică. Este un blog de nișă, dedicat (aproape) în exclusivitate zonei de travel, rezultatul îmbinării a două pasiuni. Aceea de a călători și a descoperi noi locuri și de a surprinde prin intermediul aparatului de fotografiat lumea. Un blog dedicat fotografiei de călătorie în toate ipostazele ei.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...