duminică, 12 februarie 2017

Retrospectiva anului 2016: Proiecte fotografice

De când am prins gustul fotografiei, am încercat să implementez sau pur și simplu sa particip la câteva proiecte fotografice. Am fost implicat și în 2016 într-o serie de proiecte care mi-au oferit ocazia fie să expun o parte din lucrările realizate, fie să câștig experiență sau chiar să ajut pe alții. Fără falsă modestie, am să încerc să le trec în revistă în ordine cronologică.





  • ianuarie 2016
Anul a început frumos, cu un prim proiect fotografic. Cu ocazia Zilei Artei Fotografice din România (11 ianuarie) și sub egida Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), am vernisat împreună cu colegii mei de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, expoziția de fotografie ”API - Lumină și Culoare”. Au fost expuse 100 de fotografii aparținând unor foști și actuali elevi dar și profesori, printre care m-am numărat și eu. Evenimentul s-a bucurat de atenția presei, ziare precum Magazin Sălăjean, Sălajul Pur și Simplu, Vocea Transilvaniei respectiv Radio România Actualități au fost alături de noi





  • februarie 2016
Unul dintre cele mai frumoase evenimente etnografice a fost cel desfășurat la Iaz, la Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”. Tânăra colecționară de artă a organizat o Habă ca pe Valea Barcăului, Casa Birăiții s-a dovediat a fi neîncăpătoare pentru cei care au vrut să ia parte la acest eveniment. Este de admirat modul în care Ligia Bodea reușește prin tot ceea ce face să păstreze vii tradiții și obiceiuri ce în altă parte sunt de mult uitate. Este impresionant  modul în care o parte din săteni s-au mobilizat. Îmbrăcați în frumoase costume populare au pus în scenă o veritabilă habă: femeile mai în vârstă au fostoit pene, au țesut la război, au îndrugat sau au tors lână iar tinerii au făcut gheme și țevi pentru război.Și cum în vremurile de altădată haba se încheia cu joc și voie bună, cei prezenți s-au prins la joc și în horă atât în casă cât și în curtea din fața casei. Heghedușii au venit tocmai de la Valcău de Sus pentru a întreține atmosfera.
Despre eveniment am scris la momentul respectiv, articolul poate fi citit aici







  • martie 2016
Primăvara anului 2016 a fost benefică pentru mine. Am montat o nouă expoziție ”Hoinar prin Sălaj” dedicată patrimoniului local sălăjean. Fotografiile au fost expuse în data de 11 martie, în cadrul celei de a VI-a ediții a Galei Culturii Sălăjene. Am fost onorat să fiu nominalizat și premiat pentru ”promovarea în mediul online a culturii și patrimoniului cultural sălăjean”. Premiul face referire atât la activitatea publicistică de pe blogul Foto-Travel sau presa scrisă (Magazin Sălăjean, Caiete Silvane) cât și la proiectele fotografice de promovare a frumuseților județului Sălaj. Unul dintre acestea este ”Hoinar prin Sălaj” pe care-l derulez împreună cu Criste Marius și Fodoca Cezar Gabriel






Aceeași expoziție a fost prezentă și cu ocazia Zilelor Caiete Silvane. Am participat la eveniment împreună cu partenerul meu de proiect Marius Criste. 



  • aprilie 2016
În Săptămâna Școala Altfel, fotografiile realizate în cadrul proiectului ”Api - Lumină și Culoare” au fost expuse pe holurile Colegiului Tehnic ”Alesandru papiu Ilarian” Zalău care devenea astfel prima școală din România în care s-a deschis o expoziție permanentă de fotografie. Prietenul nostru Olaru Sebastian a scris un material pentru Agerpres




La Iaz, am fotografiat tradiția vopsirii ouălor de Paște, în cadrul unui eveniment pus în scenă de Centrul de Informare și Marketing Turistic Plopiș și în colaborare cu Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din localitate. Ligia Bodea ne-a fost gazdă bună ca de obicei. Un material pe acestă temă am scris și pe blogul Foto-Travel.




Parada costumelor de pe Valea Barcăului a fost un alt proiect fotografic inițiat de Ligia Alexandra Bodea. Scopul lui a fost acela de a pune în valoare bogăția și frumusețea costumelor populare autentice aflate în colecția Ligiei. 




  • mai 2016
Luna mai a debutat la școala mea cu un eveniment prin care s-au marcat 70 de ani de existență. Una dintre activități a fost expoziția de fotografie ”Anotimpuri”. Expoziția a fost una colectivă, am expus alături de Robert Barna, Fodoca Cezar Gabriel, Andrei Mastan, Denis Giurgiu, Criste Marius, Cristian Man . Am editat și un album al expoziției, realizat de Ionut Si Simona Rosan.



  •  iulie 2016
În plină vară, curtea Muzeului de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz s-a umplut de iubitorii tradițiilor autentice. În cadrul proiectului ”Case vechi și rosturi bătrânești” - ediția a II-a, împreună cu Ligia Alexandra Bodea și Camelia Burghele, cu finanțatea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, am editat un album de fotografie etnografică intitulat ”Case vechi și rosturi bătrânești”. Albumul conține 75 de fotografii grupate pe 4 secțiuni: casele vechi din cadrul Muzeului de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz; casele vechi din localitățile Iaz, Plopiș și Valcău; habă pe Valea Barcăului și respectiv costume populare. Albumul a apărut în colecția ”Arte vizuale” a Editurii ”Caiete Silvane” , fiind finanțat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliul Judeţean Sălaj prin proiectul ”Case vechi și rosturi bătrânești”. Editorul albumului este Daniel Săuca, redactor - Daniel Hoblea, corectura aparține doameni Oana-Maria Barariu-Săvuș, design și tehnoredactare - Mirel Matyas. Povestea editării acestui album poate fi citită aici.






Proiectul ”Hoinar prin Sălaj” a ajuns și la Marin, comuna Crasna. Aici am luat parte la un eveniment excepțional: reeditarea nunții de acum 75 de ani a străbunicii tinerei Patricia Tomas Fotograf. Nunta de la Marin a fost unul dintre cele mai inedite evenimente etnografice ce au avut loc în ultimii ani în județul Sălaj. O galerie foto poate fi văzută aici





  • septembrie 2016
La începutul toamnei am participat la un alt eveniment etnografic de mare impact. În localitatea Sîg, în data de 4 septembrie 2016, a fost organizat ”Danțu la șură” de către doamna Oana-Maria Rîndunica. Practic a fost reînviat un obicei străvechi, ce avea loc în mai toate satele sălăjene. Articolul pe care l-am scris în urma acestui eveniment a trecut granițele țării, domnul Agustin Montero a scris un material pe pagina Descubre Rumania.






O nouă expoziție  ”Hoinar prin Sălaj”  a fost vernisată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, eveniment realizat de Direcția Județeană pentru Culturăă Sălaj. Despre expozițiea scris presa locală și cea națională: Magazin Sălăjean / 19 sept.2016: ”Hoinar prin Sălaj - Frumusețea meleagurilor nostre în expoziția profesorului Mirel Matyas”; Sălajul Pur și Simplu / 18 sept.2016: ”Expoziție Hoinar prin Sălaj dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului”; Sălăjeanul / 19 sept.2016: ”Expoziție Hoinar prin Sălaj dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului”; Sălajul Pur și Simplu / 20 sept.2016: ”Hoinar prin Sălaj” susține și promovează patrimoniul cultural sălăjean”; Radio România Actualități, emisiunea Obiectiv România / 20 sept.2016



 





Cu ocazia Zilei Internaționale a Turismului (27 septembrie) am expus din nou fotografii realizate în cadrul proiectului ”Hoinar prin Sălaj”, grație unei colaborări cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salaj Plus. Cele 50 de fotografii au putut fi admirate în centrul orașului în cadrul evenimentului respectiv.




  • octombrie 2016
Evenimentul global ”Noaptea Cercetărilor Europeni”, coordonat în Sălaj de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, a constituit motivul unei alte expoziții de fotografie. Este vorba despre Expoziția de Fotografie Științifică, fotografiile fiind realizate de către Andrei Mastan - absolvent și Robert Barna, Criste Marius - elevi ai Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalău cu sprijinul doamnei profesoare de fizică Mariana Banto în cadrul proiectului educațional ”Orizonturi Științifice”. 






Expoziția a fost montată în două locații: în primul rând la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” în perioada 28-30 septembrie 2016, iar apoi pe platoul din fața Prefecturii Sălaj în data de 1 octombrie 2016. 

  • noiembrie 2016 

Am participat și în acest an la concursul ”Fotografia document etnografic” organizat de Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Dintre fotografiile înscrise în concurs (5 alb-negru și 5 color) au fost selectate două fotografii pentru vernisajul ce a avut loc în data de 3 noiembrie 2016.  Fotografia ”Credința” ce prezintă biserica de lemn din Nadiș și o răstignire de lângă acesta a fost selectată pentru secțiunea alb-negru, iar fotografia ”După mireasă” realizată la Marin a fost selectată pentru categoria color.





Un alt concurs la care am participat pentru al doilea an consecutiv este cel organizat de centrul Cultural ”Reduta” din Brașov. La concursul ”Oameni și datini” am participat cu 5 fotografii etnografice realizate în județul Sălaj.







În data de 6 noiembrie a avut loc decernarea premiilor celei de a XI-a ediție a concursului de fotografie ”Oamenii Zalăului” organizat de Consiliul Local al Tinerilor Zalău. Am avut onoarea să fiu membru al juriului alături de Spînu Ovidiu-Cristian, Olaru Ecaterina și Negoiță Florin. printre câștigători s-a numărat și Marius Criste, partenerul meu din proiectul ”Hoinar prin Sălaj”.




Toamna a venit și cu câteva apariții media. Joi 10  noiembrie, am fost invitatul doamnei Cristina Pop în emisiunea ”Se întâmplă în Sălaj” difuzată de Sălăjeanul TV. Am vorbit despre proiectele educaționale pe care le desfășor la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Înregistarea poate fi văzută aici. Vineri, 11 noiembrie, a apărut în ediția tipărită a ziarului Adevărul de Weekend articolul ”Un profesor de matematică predă o lecție de promovare a locurilor natale” semnat de doamna Andreea Vilcovschi Marton. Articolul este axat pe proiectul ”Hoinar prin Sălaj”. Varianta electronică a articolului poate fi citită aici.

  • decembrie 2016
Pe final de an am primit o propunere de colaborare din partea doamnei Alina Zară Prunean, coordonatoarea proiectului ”Colțul Românesc. Suvenir de Sălaj”. Am fost onorat să pot să ajut cu câteva fotografii care au făcut obiectul unor cărți poștale. Fotografii realizate la Marin (nunta de la Marin), la Iaz (Ligia Alexandra Bodea), la Nadiș (biserica de lemn) și la o pălincie din județ, vor reprezenta oriunde vor fi expediate frumusețea și autenticitatea județului Sălaj. Am scris și pe blog despre această colaborare.









ADENDA:
Alte proiecte fotografice, fără a avea neapărat o organizare de amploarea celor descrise anterior, dar care au avut totuși o priză mare la public au fost următoarele:

  • Slalom printre gropile Zalăului 
O zi cu soare ce a urmat unor zile ploioase la Zalău, mi-a dat ocazia să fac o serie de fotografii cu clădirile și oamenii orașului reflectați în gropile din asfalt. O lume cu susu-n jos, un demers strict artistic fără nicio aluzie politică la starea proastă a drumurilor și trotuarelor din oraș. Am început din curtea școlii mele, am continuat pe bulevard până în centrul orașului. Am scris si un articol pe acestă temă.




  •   Ipostaze ale Meseșului
De pe geamul bucătăriei mele, printre blocurile din cartier, văd culmea Meseșului cu releele de pe Vârful Măgura Stânii. Uneori, când am timp, fotografiez acea zonă. Unele poze pot părea statice, însă nicio zi nu e ca cealaltă. Uneori Meseșul este în ceață, alteori prind câte un răsărit de soare, sau momentul când un porumbel trece prin fața obiectivului. Aș putea face o expoziție cu fotografiile realizate astfel.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...