luni, 30 decembrie 2013

La Mulți Ani 2014!

Ne dorim cu toții, ca 2014 să fie un an mai bun! Un an în care să călătorim mai mult, să avem ocazia de a vedea locuri noi. Un an în care să redescoperim frumusețile de lângă noi. Un an în care să ne promovăm mai mult orașul, județul, țara. 

Fie ca în anul ce stă să vină, toate dorințele și toate planurile voastre să se realizeze. La Mulți Ani!


duminică, 29 decembrie 2013

Top 10 Catedrale

Încă de la începutul creștinismului, în urmă cu peste două milenii, pentru oficierea serviciului divin, au început să fie construite biserici din ce în ce mai mari și mai impunătoare. Pentru realizarea multora dintre ele s-au folosit tehnici arhitecturale inovatoare, de decorarea lor ocupându-se cei mai mari artiști ai vremii. Sunt multe biserici minunate răspândite pe tot globul, însă nimic nu este mai impunător decât catedralele. În lumea creștină, catedrala înseamnă biserica centrală dintr-un oraș, de mari dimensiuni, unde liturghia este oficiată de ierarhul locului (episcop, arhiepiscop, mitropolit, cardinal etc). Termenul catedrală provine din latinul cathedra ceea ce înseamnă scaun sau loc de stat, cu referire la prezența scaunului sau tronului episcopului în interiorul acestuia. În timpul călătoriilor mele, am avut ocazia să vizitez multe din aceste edificii religioase, și de fiecare dată am fost uimit de dimensiuni, de stilurile arhitectonice și de operele de artă din interiorul acestora. Vă prezentăm un Top 10 (subiectiv, cum altfel?) al celor mai frumoase catedrale.



joi, 26 decembrie 2013

Un cadou surpriză de Crăciun

Crăciunul este aproape sinonim cu dragostea de a dărui. Cine nu se așteaptă să găsească sub bradul împodobit un cadou, fie el cât de mic? De cele mai multe ori anticipăm că vom primi un cadou, suntem siguri că cei dragi s-au gândit la noi și în acest an, la fel cum nici noi nu i-am uitat. Dar dacă primești un cadou surpriză la care nu te-ai fi așteptat? Bucuria este cu atât mai mare!


miercuri, 25 decembrie 2013

NORAD Trackers Santa - în jurul lumii cu Moș Crăciun

Crăciunul este fără îndoială cea mai frumoasă și mai așteptată sărbătoare de peste an. Având evidente conotații creștine - Crăciunul însemnând din acest punct de vedere Sărbătoarea Nașterii lui Isus în ieslea din Betleem dar și precreștine – în antichitatea romană erau sărbători închinate Soarelui în preajma solstițiului de iarnă, sărbătoarea Crăciunului reprezintă pentru milioane de copii din întreaga lume, momentul la care au visat un an întreg.
Este suficient ca fiecare dintre noi să încerce o reîntoarcere în timp, în vremea copilăriei. Ne vom aminti cu siguranță de momente magice, unice în felul lor. Vom vedea cu ochii minții bradul împodobit, vom simți în nări miros de cetină, pe care modernismul aproape l-a eliminat, vom vedea cadourile mult așteptate. Și ce poate fi mai frumos decât momentul în care, împreună cu toată familia, desfacem cadourile? 

O instituție serioasă și credibilă precum NORAD – North American Aerospace Defense Command (Sistemul de apărare antiaeriană din America de Nord), se implică an de an, din 1955 încoace în escortarea Moșului în zborul lui de-a lungul meridianelor globului. Ceea ce inițial a fost doar o joacă, s-a transformat în anii ce au urmat într-o ”treabă serioasă”.

Locurile vizitate de Moș Crăciun

marți, 24 decembrie 2013

Colindatul de ceată bărbătească pe lista UNESCO

De curând, Agenția Națională de Presă Agerpres anunță prin intermediul unui comunicat că lista patrimoniului Imaterial UNESCO (Intangible Cultural Heritage of Humanity) s-a îmbogățit prin încă 11 noi intrări. Printre acestea se află ”colindatul de ceată bărbătesc din România și Republica Moldova”. Decizia a fost luată joi 5 decembrie 2013, în ajun de Moș Nicolae, de către Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Imaterial UNESCO, cu ocazia celei de-a 8-a sesiuni anuale ce s-a desfășurat în perioada 2-7 decembrie 2013 la Baku, în Adzerbaijan.

grup de colindători. sursa foto: www.doxologia.ro

joi, 12 decembrie 2013

Târgul de Crăciun de la Sibiu

În Europa, tradiția târgurilor de Crăciun este veche de câteva secole. Originea lor se pierde undeva în Evul Mediu. În preajma sărbătorii Nașterii Domnului, în cadrul acestor târguri se făceau schimb de produse alimentare sau se comercializau diverse bunuri de consum. În ultimii ani însă, aceste târguri s-au transformat treptat în locuri în care cetățenii sunt introduși în magia sărbătorilor de iarnă. Ideea de târg a rămas, însă produsele comercializate se pliază pe specificul sărbătorilor. Orașe mari ale Europei îmbracă haine de sărbătoare iar centrele orașelor se transformă în adevărate Târguri de Crăciun. Sunt renumite târgurile din Viena, Nürnberg, Praga, Strasbourg, Paris, Budapesta, Bruxelles ca să le amintim doar pe cele mai importante.

În România, tradiția organizării unor târguri similare este ceva mai nouă. Abia după Revoluție, odată cu deschiderea spre vest au început să fie importate Târgurile de Crăciun. Desigur, influența germană s-a făcut simțită, așa că Sibiul a fost printre primele orașe din țară care au început să organizeze anual târguri de Crăciun. A contat și experiența europeană a Sibiului, faptul că în 2007 acesta a fost Capitală Culturală a Europei. 



luni, 9 decembrie 2013

ShoeBox. Cadoul din cutia de pantofi

Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare de peste an. Dincolo de conotațiile religioase, pe care n-ar trebui să le uităm niciodată, Crăciunul înseamnă bucurie. Bucuria de a dărui! Bucuria de a-l vedea pe cel de lângă tine că se bucură. Ce poate fi mai uman decât acel sentiment minunat pe care-l simți atunci când bucuri pe cineva, când îi faci un cadou? Ce poate fi mai emoționant decât scânteierea din ochii unui copil când primește un cadou? Dar ce ziceți dacă cadoul se află într-o...cutie de pantofi?

Harta centrelor de colectare ShoeBox din țară. 

Cum arată orașul tău de Sărbători? Al meu e superb!

Sărbătorile de Iarnă ce debutează odată cu Sfântul Nicolae și se încheie după Bobotează și Sfântul Ion, sunt fără doar și poate, cele mai frumoase de peste an. Nu există casă de creștini care să nu se pregătească pentru sărbători, nu există oraș în România care să nu se schimbe la față prin aprinderea iluminatului de Crăciun. Cu iluminat spectaculos ce crează un decor de basm sau mai modest în funcție de posibilități și buget, fiecare oraș încearcă să-și introducă cetățenii în Magia Crăciunului. Blogul Foto-Travel încearcă să surprindă modul în care orașele țării s-au pregătit de sărbătoare și lansează provocarea către oricine vrea să-și promoveze localitatea, jurnaliști, bloggeri sau simpli cetățeni. Este suficient să lăsați un link valid spre un articol sau spre un album foto, pe pagina de facebook a blogului Foto-Travel și link-ul va fi adăugat la finalul acestui articol.

Zalăul se pregătește de Sărbătorile de Iarnă și îmbracă haine multicolore. Asta dacă e să judecăm după mulțimea ghirlandelor luminoase care au împânzit Bulevardul Mihai Viteazul, principala arteră rutieră a orașului. Scriam într-un articol anterior că am fost dezamăgit de faptul că la Zalău, luminile de Crăciun nu s-au aprins cu ocazia Zilei Naționale a României și că pe platoul de marmură nu s-a împodobit bradul ca în alți ani. De fapt, de 1 decembrie, platoul din fața Prefecturii Județului Sălaj a fost singura zonă luminată de sărbători. Tot aici s-a deschis cea de a doua ediție a Târgului de Crăciun, care se pare că nu se bucură de succesul dorit de organizatori. Restul orașului, a rămas doar cu iluminatul public stradal. Însă era imposibil să nu vezi, tranzitând orașul, cum echipele de la SC Citadin SRL lucrează de zor la montarea ghirlandelor de luminițe. 




sâmbătă, 7 decembrie 2013

Sălăjeanul ce a cântat cu Maria Lătărețu

Județul Sălaj ascunde multe locuri frumoase, unele chiar spectaculoase. Despre multe dintre ele se știe atât de puțin, poate și pentru că puțini sunt sălăjeneii care să-și dedice o bună parte din timpul lor, descoperirii și promovării acestor locuri unice. Unul dintre acești neobosiți căutători de ”comori culturale” este jurnalistul Sebastian Olaru. A cutreierat județul în lung și-n lat, a scris nenumărate reportaje despre frumusețile județului, a promovat această parte de țară fie prin articolele postate pe blogul propriu intitulat ”cuvinte.și.fotografii” fie prin intermediul Agenției Naționale de Presă Agerpres, al cărei corespondent pentru Sălaj este. De data aceasta Sebi Olaru surprinde plăcut printr-un reportaj realizat în mijlocul micii comunități a slovacilor din Sălaj. Reproducem, cu acordul autorului,  articolul publicat pe blogul propriu. 



Are 81 de ani și o ținută ce emană demnitate, în ciuda hainelor ponosite pe care le poartă și a greutăților pe care cu siguranță le-a întâmpinat în decursul vieții. În cheamă Ioan Pisek, e de etnie slovacă și s-a născut în 1932, la Drighiu, în județul Sălaj. 

marți, 3 decembrie 2013

Cum au sărbătorit zălăuanii Ziua Națională a României

Un eveniment ca Ziua Națională a României, nu poate trece neobservat. Cu atât mai mult cu cât în acest an, se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire, când la Alba Iulia, Marea Adunare Națională formată din 1228 de delegați ai românilor din Transilvania și susținuți de aproximativ 100.000 de participanți a proclamat Unirea Transilvaniei cu România. Ca în toate orașele țării și la Zalău au fost organizate evenimente care să marcheze aniversarea Unirii, deși cel puțin din punctul meu de vedere, acestea nu au fost la nivelul așteptărilor și în concordanță cu aniversarea celor 95 de ani. 



duminică, 1 decembrie 2013

România, te iubesc!


Se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. La 1 Decembrie 1918, acum 95 de ani, românii au trăit cel mai important eveniment al istoriei lor: unirea tuturor teritoriilor românești într-un singur stat. A fost o încununare a eforturilor elitelor românești din Basarabia, Bucovina și Transilvania, care în acel an glorios au știut să se folosească de conjunctura existentă la sfârșitul Primului Război Mondial și să se unească cu patria mamă: România.


1 Decembrie 1918: Marea Adunare Națională de la Alba iulia