Vara trecută am vizitat unul dintre cele mai interesante orașe din lume. Spun interesant pentru că are o arhitectură perfectă din punct de vedere geometric, foarte apropiat de conceptul ”orașului ideal” al Renașterii. L-am găsit întâmplător, în timp ce studiam hărțile Google pentru a stabili traseul spre Toscana. Ceva, aproape de granița cu Slovenia mi-a atras atenția. O localitate, un orășel din Italia ce arăta ca o stea. De fapt, orașul Palmanova, văzut de sus așa și arată, ca o stea cu nouă colțuri. Chiar dacă din punct de vedere turistic, orașul este situat în umbra marilor destinații turistice ale Italiei, a te abate din drum fie și doar pentru a-l vizita, merită pe deplin.
vineri, 29 august 2014
miercuri, 27 august 2014
Beliș, o zi în mijlocul naturii
Comuna Beliș din județul Cluj se află în partea de nord a Parcului Național Apuseni, având satele componente răsfirate pe pantele din nord-vestul Munților Gilău și pe cele de sud, sud-est ale Măgurii Călățele din Munții Apuseni. Localitatea Beliș a devenit cunoscută din punct de vedere turistic mai ales după formarea lacului de acumulare Beliș-Fântânele, construit între anii 1970-1974.
duminică, 24 august 2014
Vânătorii de case - episodul 2
Urmăream odată episoadele unui documentar difuzat de canalul Travel Channel, intitulat ”Vânătorii internaționali de case” în care potențialii cumpărători erau duși de agenți imobiliari la trei case și puși să aleagă între facilitățile oferite de acestea. Mi-am amintit instantaneu de acest documentar, în ziua în care pe un soare torid de vară, cum încă nu a mai fost în acest an, am colindat cu Ligia Alexandra Bodea, tot satul Iaz în căutarea caselor vechi. Continuăm să vă prezentăm povestea din spatele imaginilor cu
case vechi surprinse în localitatea Iaz din comuna Plopiș.
miercuri, 20 august 2014
Natură și Istorie la Porolissum
Porolissum este un loc binecuvântat. Localizat la marginea localității Moigrad, un sat din comuna Mirșid, pe un deal ce domină vizual o mare întindere, Porolissum era considerat a fi în antichitate capătul lumii civilizate. De aici, din capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, pornea unul dintre cele mai lungi drumuri, care lega frontiera cu capitala imperiului, cu Roma. Situl arheologic de pe Dealul Pomăt ce se întinde pe mai multe hectare, este considerat a fi unul dintre cele mai bine păstrate din țară. Faimoasa Porta Praetoria, a devenit în ultimii ani un adevărat simbol al orașului roman și prin extindere al mai multor evenimente culturale ce au loc în Zalău și în județul Sălaj. Nu este de mirare că aici, la Porolissum se desfășoară de câțiva ani unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de reconstituire istorică: Porolissum Fest.
sâmbătă, 16 august 2014
De Sfântă Mărie la Mănăstirea Prislop din Maramureș
miercuri, 13 august 2014
Cum a fost la Festivalul Internațional de Folclor ”Ecouri Meseșene”
La sfârșitul săptămânii trecute la Jibou și la Zalău s-au desfășurat două festivaluri folclorice devenite tradiționale. La Jibou a avut loc a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor și meșteșuguri populare ”Someș, cântecele tale”, organizat de Clubul Copiilor Jibou. Concomitent, la Zalău s-a desfășurat cea de a 39-a ediția a celui mai longeviv festival de folclor din Sălaj, Festivalul Internațional de Folclor ”Ecouri Meseșene” în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Sunt două manifestări artistice diferite, primul se adresează ansamblurilor de copii și tineret iar cel de-al doilea ansamblurilor și grupurilor folclorice profesioniste. Pentru un plus de consistență, la fel ca și anul trecut, organizatorii și-au dat mâna pentru un regal folcloric de zile mari.
marți, 12 august 2014
Parada costumelor populare - GALERIE FOTO
Străzile din Jibou și Zalău au fost ocupate la propriu la acest sfârșit de săptămână de ansambluri folclorice din țară și din străinătate prezente la cele două festivaluri internaționale de folclor. ”Someș cântecele tale” și ”Ecouri Meseșene”. La fel ca și anul trecut, cele două manifestări tradiționale folclorice și-au dat mâna pentru un plus de consistență și pentru a aduce în fața iubitorilor de frumos, de autentic, ansambluri folclorice de renume. Dincolo de spectacolele prezentate pe scenele de la Jibou și Zalău, cel mai așteptat moment a fost acela în care grupurile și ansamblurile folclorice au defilat pe străzile celor două orașe, etalând costume populare specifice zonei din care provin.
sâmbătă, 9 august 2014
Monumentul lui Mihai Viteazul de la Turda
În ultimii ani, municipiul Turda construit pe vechiul oraș roman Potaissa, a reintrat în circuitul turistic intern și internațional grație în special Salinei Turda, un exemplu remarcabil de cum se poate reabilita și promova un obiectiv turistic. Însă Turda are și alte obiective cu mare potențial turistic. Unul dintre ele, intrat oarecum într-un con de umbră, este situat la circa 3 kilometri de centrul orașului. Este vorba despre Monumentul și mormântul marelui voievod Mihai Viteazul.
joi, 7 august 2014
În căutarea Șeherezadei
Există locuri în lume care nu apar nici într-un ghid turistic, deși cei care se încumetă să ajungă acolo, sunt captivați de ceea ce găsesc. Un astfel de loc, desprins parcă din ”O mie și Una de Nopți” este micuțul orășel Mardin, situat în sud-estul Turciei, aproape de granița cu Siria și Irak. Deși este situat într-o zonă de risc, este considerat a fi unul dintre cele mai tolerante orașe din Turcia, aici conviețuind turci, arabi, kurzi și armeni. Blogul Foto-Travel vă prezintă o poveste captivantă, scrisă de Laura Galvácsy - profesoară de geografie la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Zalău. Laura a beneficiat în aprilie 2012 de o vizită de studiu la Mardin, aplicând în cadrul proiectului Long Life Learning pentru tema ”Control și Evaluare în Educație”. A fost atât de impresionată de ceea ce a văzut, încât ceea ce scrie ea la doi ani de la acea vizită, pare a fi la fel de actual. Un articol asemănător, a apărut sub semnătura ei în revista ”Geographica” a profesorilor de geografie din județul Sălaj. Iată cum descrie Laura Galvácsy experiența culturală trăită la Mardin. Pozele care însoțesc materialul sunt realizate chiar de Laura.
Mardin, un oraș care arată ca și acum 2000 de ani |
marți, 5 august 2014
Vânătorii de case - episodul 1
Urmăream odată
episoadele unui documentar difuzat de canalul Travel Channel, intitulat ”Vânătorii internaționali de case” în
care potențialii cumpărători erau duși de agenți imobiliari la trei case și
puși să aleagă între facilitățile oferite de acestea. Mi-am amintit instantaneu
de acest documentar, în ziua în care pe un soare torid de vară, cum încă nu a
mai fost în acel an, am colindat cu Ligia Alexandra Bodea, tot satul Iaz în
căutarea caselor vechi. Vom încerca împreună să descriem acestă experiență,
prin intermediul a două articole, ilustrate cu imagini surprinse pe teren.
vineri, 1 august 2014
Savaria Legio XV Apollinaris, din nou la Zalău
Sunt ordonați, disciplinați exact cum erau acum aproape 2000
de ani legiunile romane. Au echipamente care reproduc până aproape de
perfecțiune pe cele autentice romane. În tot ceea ce fac, fie că e vorba de
defilări, prezentări de echipament sau de demonstrații de luptă, dau dovadă de
profesionalism. Provin din anticul oraș Savaria, capitala provinciei romane
Pannonia Superior. Au fost prima formație de reenactment care au participat
încă de la prima ediție a Zilelor Romane în 2005. Ați ghicit, e vorba de Savaria Legio XV Apollinaris din Szombathelyi,
Ungaria.
Savaria Legio XV Apollinaris - romanii din Pannonia |