vineri, 10 octombrie 2014

Concurs de fotografie etnografică

Consiliul Județean Cluj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația Art Image și Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj, organizează ce-a de a XI-a ediție a concursului ”Fotografia - Document etnografic”. 





A devenit deja o tradiție ca acest concurs național să se desfășoare la începutul toamnei fiecărui an. Conform regulamentului concursului (poate fi consultat aici), există două secțiuni la care pot participa fotografii profesioniști sau amatori. 

La prima secțiune - Fotografie de autor cu temă liberă etnografică fiecare autor poate trimite cel mult cinci lucrări, fărtă passpartout, pentru fiecare din cele două subsecțiuni (fotografie alb-negru și color). Dimensiunile fotografiilor se vor încadra între minim 20/30 cm și maxim 30/45 cm.

Cea de a doua secțiune are în fiecare an o temă stabilită de organizatori. Tema din acest an, este ”Biserici de lemn” - o temă generoasă dar și pretențioasă în același timp. Există și aici două subsecțiuni: fotografie recentă și respectiv reproducere după fotografie veche (până în anul 1989). Și pentru cea de a doua secțiune se pot trimite 5 lucrări pentru fiecare subsecțiune, dar numai în format digital (minim 200 dpi - maxim 300 dpi, 3000X2000 pixeli).

La concurs pot fi înscrise fotografii cu caracter etnografic, din domeniul culturii tradiționale, materiale sau imateriale (obiecte sau detalii de obiecte de patrimoniu cultural tradițional, costum popular, portret, obiceiuri tradiționale, arhitectură tradițională, industrie casnică, minorități etc). Realizarea tehnică a lucrărilor trebuie să se încadreze scopului expoziției, conservarea și salvarea prin document foto a elementelor de cultură tradițională. 

Cei care doresc să participe la concurs, vor completa un talon de participare ce poate fi descărcat de aici. Lucrările se trimit prin poștă sau curier la sediul CJCPCT Cluj, Calea Dorobanților nr. 104, Cluj-Napoca, cod 400609. Termenul limită este miercuri 22 octombrie 2014. Informații suplimentare se pot obține la tel: 0264/597781, fax: 0264/597782 sau e-mail: traditii@traditiiclujene.ro

Vernisajul expoziției și decernarea premiilor va avea loc în data de 3 noiembrie 2014 la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj-Napoca
Pe parcursul a 10 ediții, s-a strâns un bogat material vizual despre satul românesc în secolul XXI. Din acest prețios fond au fost organizate de-a lungul anilor o serie de expoziții atât în țară cât și în străinătate, prin care a fost promovat satul românesc. 

Ediția din 2013, a fost una bogată în exponate. Din cele 329 de lucrări aparținând unui număr de 32 fotografi, juriul a ales 150 dintre acestea care au făcut obiectul unei expoziții la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” din Cluj. În perioada 15-25 octombrie 2013, toți iubitorii fotografiei au putut admira cele mai frumoase lucrări. Cu ocazia vernisajului expoziției din 15 octombrie 2013 au fost desemnați și câștigătorii ediției a X-a. 

Astfel, premiul I la secțiunea alb-negru și Trofeul ”Carol Pop de Szathmári” a fost adjudecat de Vlad Dumitrescu din Brașov pentru patru dintre fotografiile alb-negru trimise la concurs. Printre acestea se numără și lucrarea intitulată ”În căutarea micului dejun”. 



Premiul I al secțiunii color, i-a revenit lui Antal Levente din Sfântu Gheorge care a primit și trofeul ”Szábo Tamás” pentru seria de cinci lucrări ”Olarul”.




Pentru a afla mai multe despre acest proiect, am stat de vorbă cu doamna Adriana Andrei, consultant artistic în cadrul CJCPCT Cluj și coordonator de proiect. Îi mulțumim și pe această cale pentru amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări:

Foto-Travel: De ce un concurs de fotografie pe teme etnografice?
Adriana Andrei: “Fotografia-document etnografic” iniţiat în anul 2004, este primul concurs naţional destinat fotografiei cu caracter etnografic. Epoca în care trăim astăzi pune comunităţile în faţa unei provocări reale: aceea a păstrării specificului identitar în contextul globalizării. Pe măsură ce elementele de civilizaţie sătească dispar,  fotografia etnografică rămâne una dintre ultimele surse de informare în domeniu.

Foto-Travel: Ca şi orice proiect pe termen lung (suntem deja la a XI-a ediţie) şi acesta trebuie să aibă obiective clare, bine stabilite. Care sunt acestea?
Adriana Andrei: Scopul  acestui demers este acela de a realiza o arhivă bogată de fotografie etnografică. An de an ne străduim să îi stimulăm pe fotografi cu premii, să îi încurajăm să caute şi să găsească ceea ce mai există încă pe teren, punând astfel în mişcare un mecanism menit să salveze în imagini ultimele realităţi ale satului tradiţional.

Foto-Travel: Cum aţi caracteriza primele 10 ediţii?
Adriana Andrei: Este un proiect în derulare care îşi atinge obiectivele. Ne place să credem că am contribuit şi noi la “avântul” pe care îl are imaginea fotografică cu tematică etnografică, mă refer la faptul că apar tot mai multe concursuri asemănătoare cu al nostru, se organizează tot mai multe expoziţii cu această tematică şi chiar tabere în care mai mulţi fotografi aleg un subiect etnografic pe care îl imortalizează în toate ipostazele.
         
Foto-Travel: Cu siguranţă s-a adunat mult material fotografic valoros. Cum va fi valorificat acesta? 
Adriana Andrei: Concursul naţional Fotografia –document etnografic face parte dintr-un proiect mai mare, care mai cuprinde editarea de albume şi organizarea de expoziţii de fotografie etnografică. Până la această dată am editat patru albume cu fotografii participante la Concursul naţional de fotografie şi şapte albume cu fotografii vechi din colecţii private. Fotografiile primite la concurs, în cei 10 ani de activitate, constituie o arhivă de documente vizuale despre satul contemporan de secol XXI. Din acest preţios fond de imagini organizăm expoziţii itinerante atât în ţară cât şi în străinătate, expoziţii  care au poposit, până în prezent, pe simezele din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa, Sibiu, Braşov, Cracovia, Varşovia şi Budapesta.

Foto-Travel: De ce ar trebui un fotograf profesionist sau amator să se înscrie în competiţie?
Adriana Andrei: Pentru că, pe lângă datoria pe care o are ca cetăţean al acestei ţări, de ai promova valorile, are posibilitatea de a câştiga un premiu. Premiul are două faţete: recunoaştere şi câştig material. Fotografiile rămân în baza noastră de date. Anual organizăm mai multe expoziţii cu diferite teme în care includem şi fotografii primite la acest concurs. Deci este o oportunitate pentru fiecare fotograf de a fi promovat prin manifestările pe care le organizăm de-a lungul timpului.

Foto-Travel: Ce aşteptări aveţi de la actuala ediţie a concursului?
Adriana Andrei: Fotografii cât mai inedite, dar care să păstreze caracterul de document etnografic!


Aşadar, toţi fotografii profesionişti sau amatori sunt îndemnaţi să se înscrie la acest concurs, contribuind astfel cu lucrările lor la promovarea etnografiei româneşti. Blogul Foto-Travel sprijină acest demers, va fi prezent la vernisajul expoziției și va populariza lucrările desemnate câștigătoare. Mult succes tuturor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...