duminică, 28 decembrie 2014

Cele mai bune fotografii din 2014 în viziunea National Geographic

Așa cum probabil ne așteptam, finalul anului 2014 aduce cu sine o serie de clasamente din diverse domenii. Este și cazul prestigioasei publicații National Geographic, care a publicat de curând pe site-ul propriu clasamentul celor mai bune fotografii ale anului 2014. La ediția din acest an al competiției National Geographic Photo Content 2014, au fost înscrise 9200 de fotografii aparținând fotografilor profesioniști sau amatori din 150 de țări. Printre fotografiile premiate se află și una realizată în localitatea Sârbi din Maramureș.



vineri, 26 decembrie 2014

Armistițiul de Crăciun 1914, un eveniment uluitor de acum 100 de ani

Am văzut de curând o superbă reclamă a companiei britanice Sainsbury's, al treilea lanț de magazine din Marea Britanie. Dincolo de reclama propriu-zisă, de marketing-ul foarte bine gândit, spot-ul considerat de publicația Business Insider ca fiind cea mai bună reclamă de Crăciun, redă povestea emoționantă a doi combatanți de pe frontul Primului Război Mondial. Aflați în tranșee despărțite de câteva sute de metri, în ajunul Crăciunului, Otto și Jim sunt dușmani, fac parte din armatele ce se înfruntă în ceea ce avea să fie Marele Război. Otto mai are un singur biscuite pe care nu se încumetă să-l mănânce în timp ce Jim primește pachet de acasă o ciocolată. Povestea inspirată (se spune) dintr-o întâmplare reală, îi aduce pe cei doi, ca dealtfel și pe camarazii lor într-o incredibilă fraternizare concretizată în schimburi simbolice de cadouri și un meci de fotbal jucat printre garduri de sârmă ghimpată. Treziți de realitate de zgomotul războiului și reîntorși fiecare în tranșeul său, cei doi trăiesc minunea de Crăciun, bucuria de a dărui concretizată în ciocolata englezească găsită de Otto în buzunarul mantalei și de biscuitele german găsit de Jim. Mesajul spotului este Christmas is for sharing. 


Scenă din spotul Sainsbury's Official Christmas 2014 Ad. Captură youtube

miercuri, 24 decembrie 2014

Crăciun Fericit!

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, urăm tuturor cititorilor și colaboratorilor, sănătate, spor în toate și Sărbători Binecuvântate alături de cei dragi! 


Sărbătorind Hanuka alături de evreii din Sălaj

În timp ce creștinii din toată lumea, indiferent de confesiune, se pregătesc de marea sărbătoare a Nașterii Domnului - Crăciunul, evreii au și ei o sărbătoare ce se suprapune în acest an aproape perfect peste cea a Crăciunului. Este vorba de Hanuka, o sărbătoare a luminii, o sărbătoare veselă în calendarul religios iudaic. Întotdeauna am fost atras de cultura și tradițiile minorităților, fie ele etnice sau religioase. Nu putem conviețui pașnic împreună, decât dacă ne cunoaștem tradițiile, obiceiurile, sărbătorile. Și dacă învățăm să le respectăm. Tocmai de aceea, am acceptat cu mare plăcere invitația de a participa alături de prietenii mei evrei la sărbătoarea Hanuka, desfășurată la Șimleu Silvaniei.

marți, 23 decembrie 2014

Muzeul din casa bunicii

Țara Silvaniei așa cum mai este denumit ținutul aflat în mare parte pe teritoriul actualului județ Sălaj, abundă de locuri mirifice care îmbină cadrul natural cu elementele etnografice specifice și care cu puțină promovare ar putea deveni obiective turistice de top. Unul dintre acestea este Muzeul etnografic ”Ligia Alexandra Bodea” din localitatea Iaz, comuna Plopiș. Localitatea Iaz, atestată pentru prima dată în anul 1342, se află pe Valea Barcăului în zona etnografică cu același nume, într-un cadru natural de excepție. Orizontul este dominat de Munții Plopișului aflați la extremitatea vestică a județului Sălaj. Dacă în alte locuri, sub valul modernismului, aproape că s-au șters urmele unei culturi populare autentice, aici la Iaz autenticul țărănesc s-a conservat într-o mai mare măsură. Poate și datorită izolării dar cu siguranță și oamenilor locului care au conștientizat pericolul dispariției culturii populare și au acționat în consecință.


luni, 22 decembrie 2014

Best Christmas Market 2015

Ca în fiecare an, organizația europeană ”Best European Destination”, cu sediul la Bruxelles realizează diverse clasamente care au ca scop promovarea culturii și turismului în Europa. Printre domeniile vizate se numără: cele mai bune destinații, cele mai bune piețe de Crăciun, cele mai bune resorturi de ski, cele mai bune plaje sau cele mai bune muzee. Întrucât suntem în preajma Crăciunului - sărbătoare ce reușește să-i unească pe europeni indiferent de etnie sau religie (creștină), vă prezentăm clasamentul stabilit la categoria ”Best Christmas Market 2015”.




sâmbătă, 20 decembrie 2014

Portalul cluj.com a lansat City Card-ul 2015

Miercuri 17 decembrie 2014, la Polus Center Cluj-Napoca s-a lansat oficial City Card 2015. După modelul marilor orașe din lume, Clujul beneficiază din 2014 de avantajele cardului emis de portalul cluj.com, ce asigură accesul gratuit sau la preț redus la diverse evenimente sau magazine din rețeaua partenerilor. Evenimentul de lansare al City Card 2015, poate fi vizionat aici într-o filmare marca cluj.com. 



duminică, 14 decembrie 2014

Cracovia, star turistic în plină ascensiune

Din punct de vedere turistic, Cracovia este încă o destinație mai puțin cunoscută, aflată în umbra tripletei central-europene Praga-Viena-Budapesta. Totuși, ultimii ani au adus o creștere semnificativă a numărului de turiști, stabilind un record absolut în 2012, cu nouă milioane de vizitatori, din care aproape șapte milioane turiști. Al doilea cel mai mare oraș al Poloniei, Cracovia, își surprinde vizitatorii prin bogăția arhitectonică perfect conservată a centrului istoric, prin tumultoasa viață culturală și religioasă, prin farmecul aparte dat de vechiul cartier evreiesc dar și prin efervescența științifică și universitară.

miercuri, 10 decembrie 2014

Expoziția de fotografie Călător prin Țara Vikingilor

Pentru prima dată de când urmăresc evenimentele ce au legătură cu turismul, am avut ocazia să vizitez o expoziție de fotografie de călătorie. Expoziția, semnată de Nicodin (Nicu) Duma și intitulată ”Călător în Țara Vikingilor” constă în 25 de fotografii panoramice, printate pe canvas, cu peisaje din țările nordice. Am văzut expoziția la Centrul de Artă Urbană Casino din Cluj-Napoca, la doar câteva zile de la vernisaj. Cu regretul că nu am știut din timp de eveniment, m-am consolat cu ideea că atunci când am vizitat expoziția nu mai era nimeni acolo, așa că am putut admira în voie fiecare exponat.

luni, 8 decembrie 2014

Acasă, de Crăciun - o expoziție etnografică inedită la Zalău

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, aduce în atenția publicului elemente inedite ce țin de cultura și tradiția populară românească. De data aceasta, specialiștii în etnografie ai muzeului au reușit să surprindă printr-o expoziție inedită întitulată sugestiv ”Acasă, de Crăciun”. Vernisajul acesteia a avut loc vineri 5 decembrie 2014, în ajunul sărbătorii de Sf.Nicolae.



duminică, 7 decembrie 2014

Românii din afara României (2): Institutul de Cercetări a Românilor din Ungaria

Există o Românie dincolo de granițele actuale ale țării. Sunt comunități compacte de români care au rămas în afara Românie Mari în 1918, cei mai mulți fiind grupați în jurul orașului Gyula (românii îi spun Giula sau Jula) din Ungaria. În multe din satele răsfirate de-a lungul frontierei de vest a României, dincolo de aceasta, românii sunt majoritari chiar dacă în cei aproape 100 de ani au început să-și piardă identitatea națională, limba, obiceiurile. Fiind supuși unei politici de asimilare a statului maghiar, având structuri de conducere cel puțin ciudate de genul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și lipsiți de un sprijin real din partea statului român, cel care prin departamentul Românilor de Pretutindeni ar trebui să le apare identitatea, românii din Ungaria supraviețuiesc lingvistic și cultural grație eforturilor conjugate a bisericii și a câtorva instituții culturale.



sâmbătă, 6 decembrie 2014

Sebastian Olaru la prima sa expoziție de fotografie

Îl știu pe Sebastian Olaru, Sebi cum îi spun prietenii, de mulți ani. Suntem colegi de generație, am absolvit împreună liceul în 1991 în clase paralele. De atunci viața ne-a aruncat pe diverse orbite așa cum mereu se întâmplă. Aveam să ne reîntâlnim peste ani, eu din postura de profesor iar el din cea de jurnalist. Au fost și momente în care ne-am intersectat, am colaborat. În ultimii 4-5 ani i-am urmărit cu interes activitatea pentru că, trebuie să o spun clar de la început, Sebi Olaru a adus în presa scrisă sălăjeană un suflu nou, a reinventat un gen jurnalistic mereu actual: reportajul. Este suficient să răsfoiești ziarele din urmă cu 4-5 ani pentru a găsi reportaje de excepție semnate Sebastian Olaru în care promovează Sălajul și frumusețile lui. Chiar dacă acum lucrează într-o instituție publică, reușește să mențină contactul cu lumea presei datorită faptului că este corespondent pe Sălaj al prestigioasei agenții AGERPRES. Reportajul oricât de bun ar fi el, nu este întreg dacă nu este însoțit cel puțin de o fotografie. Aici cred că se remarcă în mod special Sebi Olaru față de alți colegi de breaslă: mânuiește la fel de bine aparatul de fotografiat ca și penița cu care scrie articolele. Chiar în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, Sebastian Olaru a vernisat prima sa expoziție personală de fotografie cu ocazia celei de a VIII-a ediții a Galei Presei Sălăjene.






miercuri, 3 decembrie 2014

Ploaia de gheață, spectacolul Naturii - Galerie Foto

Luna decembrie a debutat în județul Sălaj dar și în alte locuri din țară cu un fenomen meteorologic pe cât de spectaculos, pe atât de periculos. Fenomenul cunoscut sub numele de ”ploaie de gheață” se produce atunci când plouă iar temperaturile sunt sub zero grade celsius. Apa de ploaie se transformă instantaneu în gheață, acoperind totul într-o pojghiță de gheață. Nu este un fenomen rar, însă nici unul pe care să-l întâlnești zi de zi.


marți, 2 decembrie 2014

Românii din afara României (1): printre românii din Gyula

E clar, există două Românii: cea din interiorul actualelor granițe ale țării și o altă Românie cea de dincolo, pe care generic o numim diaspora. Ca și în cazul multor altor state formate mai mult sau mai puțin pe criterii etnice, există populații compacte sau răsfirate prin întreaga lume care vorbesc aceeași limbă, și se identifică cu aceeași cultură ca și majoritarii din interiorul unor granițe prestabilite. Existența unei țări, a unui stat în care toți cetățenii să aparțină aceluiași grup etnic, este o utopie. Desigur, sunt multe cauze ale migrației populațiilor, cele mai importante fiind de natură economică sau politică. Românii nu fac excepție de la această regulă, au existat valuri emigraționiste în diverse epoci istorice. Pe de altă parte, odată cu formarea statului unitar român, dat fiind amalgamul etnic al Transilvaniei, ori pe unde ar fi fost trasată granița de vest a țării, ar fi rămas în afară mulți români. Așa s-a întâmplat că dincolo de granița actuală au rămas comunități compacte de români în satele din jurul orașului Gyula (românii îi spun Giula sau Jula). Acestei a doua Românii îi dedicăm câteva articole.




luni, 1 decembrie 2014

Lumini de sărbătoare și retragere cu torțe - Galerie Foto

1 Decembrie, Ziua Națională a României a fost marcată și la Zalău. În ciuda vremii urâte de afară și a ploii reci, seara s-au adunat aproximativ 200 de persoane pentru a asista la tradiționala retragere cu torțe.