duminică, 24 mai 2015

Where is Mirel? (6): Roma, cetatea eternă

Continuăm seria notelor de călătorie redactate pe baza informațiilor primite de la Mirel Magop, globetrotterul român care străbate Europa în drumul său spre Capul Horn din America de Sud. Această expediție, ce reprezintă totodată o nouă provocare, face parte din proiectul ”De la NordKapp la Capul Horn” și se desfășoară sub egida ”National Costumes of the World”. Încă de când a plecat din România, cu aproape două luni în urmă, din curtea Muzeului de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea”, Mirel și-a propus să ducă cu el și să promoveze cu ocazia diferitelor evenimente, costumul popular de pe Valea Barcăului. Totodată și-a propus să realizeze un album al costumelor populare ale comunităților prin care trece. Iată că la Roma i s-a ivit acestă posibilitate, prin participarea la unul din cele mai interesante festivaluri etnografice: Festa dei Populi.



miercuri, 20 mai 2015

Lecția turismului maghiar: Gyula

Cred că am mai spus-o și cu altă ocazie, orașul Gyula din estul Ungariei este, după umila mea părere, printre cele mai frumoase orășele pe care le-am văzut. Nu o spun numai eu, o spun mai toți cei care ajung acolo. Este frustrant să știi că un oraș mic, cu o populație de circa 35.000 de locuitori, lipit practic de granița româno-maghiară, arată atât de bine și iată, datorită unui management eficient susținut de o promovare turistică adecvată, reușește să devină unul din orașele turistice de neratat ale Ungariei. De acest lucru avem să mă conving din nou, pe parcursul vizitei de două zile pe care am făcut-o la invitația Oficiului de Turism al Ungariei.



duminică, 17 mai 2015

Orașul Gyula și Regiunea Dél-Alföld promovate la Cluj-Napoca

Oficiul de Turism al Ungariei (Magyar Turizmus Zrt) prin reprezentanța sa din Cluj-Napoca, duce așa cum este firesc, o campanie de promovare a destinațiilor turistice din țara vecină. Asta în condițiile în care ponderea turiștilor români care vizitează Ungaria este în continuă creștere. Printre strategiile Oficiului de Turism al Ungariei se numără și organizarea de Infotrip-uri care au rolul de a aduce agentul de turism sau mass-media în contact direct cu locul sau regiunea respectivă. Așa s-a întâmplat și acum, când la Cluj-Napoca, la Hotel CITY PLAZA **** a fost organizat evenimentul de prezentare a orașului Gyula și a Regiunii Câmpia Maghiară de Sud, sub genericul ”Orașul Gyula și Băile Cetății se prezintă la Cluj”.



marți, 12 mai 2015

Where is Mirel? (5): Italia în zig-zag

Continuăm seria notelor de călătorie scrise de Mirel Magop, globetrotterul care a pornit de mai bine de o lună în cea de a doua parte a expediției ”De la NordKapp la Capul Horn”. De data acesta cu un episod care descrie traseul urmat prin nordul Italiei și traversarea uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa: Toscana. Așa cum mărturisește chiar el, a fost o perioadă densă în care a alternat muntele cu câmpia, în care a avut ocazia să-și etaleze frumosul costum popular sălăjean, în care s-a reîntâlnit cu prieteni vechi sau și-a făcut alții noi: ”Ultima perioadă de timp a fost bogată în evenimente, în kilometri, în trăiri, în emoții...Parcă prea multe ca mintea mea să le poată procesa și degetele să aibă răbdare să le împărtășească. dar încerc...fanii mei merită efortul (câți or mai fi?)...”




luni, 11 mai 2015

Noaptea Muzeelor la Zalău

Mijlocul lunii mai este dominat de evenimentul internațional intitulat ”Noaptea Muzeelor”. Aflat la a unsprezecea ediție, evenimentul a fost inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este sprijinit de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. În ultimii an și România s-a alăturat evenimentului, coordonatorul acestuia la nivel național fiind Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Publicul se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, care și-a redeschis secția de istorie anul trecut cu ocazia precedentei ediții, se alătură și în acest an celorlalte muzee din toată lumea cu evenimente de excepție.


Afiș de promovare a evenimentului. Foto: Spînu Ovidiu Cristian


marți, 5 mai 2015

Where is Mirel? (4): Traversând Dolomiții (Galerie Foto)

De mai bine de cinci săptămâni, globetrotter-ul Mirel Magop se află într-o călătorie ce are ca punct final Capul Horn din America de Sud. Parte a proiectului ”De la Nordkapp la Capul Horn”, această călătorie se desfășoară sub genericul ”National Costumes of The World” și are ca scop pe de o parte promovarea costumului popular românesc în lume, iar pe de altă parte realizarea unui album al costumelor populare ale comunităților prin care trece. 




luni, 4 mai 2015

Primăvara Românească la Bruxelles - ediția a X-a

Ediția aniversară, a X-a, a evenimentului ”Primăvara Românească la Bruxelles” s-a desfășurat în perioada 24-26 aprilie 2015 în capitala Europei. În organizarea Arthis - Casa de Cultură belgo-română, această ediție a fost dedicată promovării Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și a Banatului prin ceea ce au aceste regiuni ale țării mai autentic, mai frumos: meșteșuguri populare, tradiții și obiceiuri, gastronomie. Sălajul a fost reprezentat de doamna Ileana-Grațiana Pop cunoscut rapsod și meșter popular.



duminică, 3 mai 2015

Catedrala Sfinții Pentru și Pavel a Abației Melk

Nu am dedicat până acum un articol exclusiv unei biserici, din cele pe care le-am văzut în călătoriile mele prin țările Europei, de regulă am scris despre acestea în contextul mai larg al unui material legat de un loc, de un oraș. De data aceasta am să fac o excepție și am să scriu despre una dintre bisericile care îmi vor rămâne mult timp în memorie. Este vorba despre Catedrala Sfinții Petru și Pavel din cadrul Abației Melk.




vineri, 1 mai 2015

Abația Melk, cea mai faimoasă dintre abațiile benedictine din Austria

Ordinul călugărilor benedictini a fost fondat în secolul al VI-lea în Italia de către Sf.Benedict din Nursia, abația mamă fiind cea de la Monte Cassino. În Austria, prima abație benedictină a fost înființată în secolul al VIII-lea la Salzburg, ordinul devenind o forță majoră abia în secolul al XI-lea. Dezvoltarea sa se leagă de cea a statului Austriac sub dominația Baberingilor. Abațiile construite de către benedictini sunt adevărate castele fortificate construite pe culmi inexpugnabile, la umbra și protecția acestora dezvoltându-se așezări rurale.
Dintre toate abațiile benedictine din Austria, cea de la Melk pare a fi cea mai impozantă, poate și datorită situării acesteia pe o terasă ce oferă o priveliște excepțională asupra Dunării. Abația Melk (Stift Melk – în limba germană) este vizibilă și de pe autostrada A1 (Westautobahn) ce leagă Viena de Salzburg.