joi, 29 octombrie 2015

Se inaugurează ”Casa Cântărețului” la Muzeul de Artă populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz

Așa cum am intuit în urmă cu patru ani, atunci când am vizitat pentru prima dată Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, ideea de muzeu etnografic în aer liber - primul de acest fel din Sălaj - prinde contur. După ce în octombrie 2013 a fost inaugurată ”Casa Birăiții”, prin proiectul ”Acasă, de demult” derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iată că o nouă casă tradițională din zona Valea Barcăului este gata pentru a fi inaugurată în noua locație din cadrul muzeului neobositei Ligia Bodea. Este vorba de data aceasta de ”Casa Cântărețului”, o casă slovăcească relocată din localitatea Făgetu. Inaugurarea va avea loc sâmbătă 31 octombrie 2015, de la ora 13.



marți, 27 octombrie 2015

Transilvania conduce într-un top al regiunilor realizat de Lonely Planet

Recent, prestigioasa publicație de travel Lonely Planet, a dat publicității un clasament al celor mai bune 10 regiuni. Surprinzător, pe primul loc se situează Transilvania - văzută ca regiune istorică a României. Această onorantă poziției vine după o intensă promovare a provinciei pe diferite căi, de la rețelele de socializare la vizitele moștenitorului coroanei britanice, Prințul Charles. 



duminică, 25 octombrie 2015

Trei orașe europene declarate ”cele mai frumoase” de către publicația Condé Nast Traveler

Ce repede a trecut un an! Anul trecut, în noiembrie 2014, descopeream prestigioasa publicație Conde Nast Traveler și publicam un material despre cele mai bune orașe în viziunea cititorilor acesteia. Iată că editorii revistei au dat deja publicației clasamentul pentru 2015. Pentru întocmirea acestuia au fost nu mai puțin de 128.000 de recenzii ale cititorilor. Pentru al doilea an consecutiv, Florența a fost desemnat drept ”cel mai bun oraș din lume”. Podiumul este completat cu ora;ele europene Budapesta și Viena.


vineri, 23 octombrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana 2: De la Rio la Montevideo

Sunt sigur că vă este dor de Mirel Magop, globetrotter-ul român care a pornit în aventura vieții lui, traversarea întregului continent Sud-american în încercarea de a ajunge la cel mai sudic punct al acestuia, Capul Horn. Această călătorie inedită face parte din proiectul ”de la Nordkapp la Capul Horn” și stă sub genericul ”National Costumes of the World”. Pentru cei care au descoperit acum acest serial, fac precizarea că Mirel a pornit în primăvara anului 2015 din localitatea Iaz din județul Sălaj, iar după ce a traversat aproape toată Europa a zburat de la Madrid pe 1 septembrie 2015 cu destinația Rio de Janeiro. Sponsorul principal al aventurii sale este compania Lindab. Vă invit în cele ce urmează să urmărim cel de-al doilea episod al serialului Sudamericana: de la Rio la Montevideo.




Două concursuri de fotografie pe teme etnografice

Odată cu venirea toamnei, anotimp preferat de majoritatea fotografilor datorită exploziei de culori, se înmulțesc și concursurile fotografice ce se adresează atât profesioniștilor cât și amatorilor. Semnalez două dintre aceste concursuri ce au un numitor comun: etnografia. Este vorba despre concursul ”Fotografia document etnografic” ce se desfășoară la Cluj-Napoca și respectiv concursul Național de fotografie ”Oameni și datini” de la Brașov. 




marți, 20 octombrie 2015

Fotoreportaj: Primul vin făcut de mine.

De-a lungul anilor în fiecare toamnă am ajutat la culesul viei fie la bunici la Băbeni, fie în Ortelec acolo unde tata are o superbă vie. N-am făcut niciodată un mare eveniment din asta, mi se părea normal să ajut, ba chiar așteptam cu nerăbdare momentul în care mergeam la cules. La fel s-a întâmplat și în acest an, dar nu despre asta vreau să povestesc. În acestă toamnă sunt pentru prima dată pus în situația de a avea propriul vin făcut în întregime de mine. Iată cum am ajuns în acestă postură:



marți, 13 octombrie 2015

Povești despre Cluj - carte lansată la FICT

Cluj-Napoca a fost timp de o săptămâna ”capitala cărții”. În perioada 6-11 octombrie 2015 s-a desfășurat ”Festivalul Internațional de carte Transilvania” - manifestare aflată la a 3-a ediție. În organizarea Asociației Culturale Eikon și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, FICT este unul din multele evenimente culturale care susțin candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În cele 6 zile de festival, nu mai puțin de 52 de edituri, 8 artiști muzicali și 16 invitați speciali din țară și din străinătate au lansat cărți, au susținut spectacole muzicale sau au conferențiat atât pe scena amplasată în Piața Unirii cât și în lounge-ul amplasat în fața statuii lui Matia Corvin. 




vineri, 9 octombrie 2015

Fotoetnografica a ajuns și la Zalău

Fotoetnografica este un proiect fotografic interesant, ce tine capul de afiș al fotografiei cu tentă etnografică de câțiva ani buni. Totul a pornit de la inițiativa lui artistului Felician Săteanu - consultant artistic pe arte vizuale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș. În anul 2007 a demarat cu sprijinul instituției menționate un amplu proiect de antropologie vizuală, prin care se dorește salvarea de la uitare a tradițiilor, portului, peisajului acestui mirific ”colț de Rai” care este Maramureșul. Proiectul a ajuns la ediția cu numărul XIV, iar în această lună între 17-26 octombrie va avea loc cea de a XV-a ediție a Taberei de fotografie Fotoetnografica în zona Bârsana. Însă despre ceea ce vreau să scriu în acest material, este expoziția internațională ”Fotoetnografica” - rezultatul taberei de pe Valea Tisei din perioada 13-25 noiembrie 2014. Expoziția a ajuns la Zalău în cadrul festivalului de arte vizuale Muza Fest - 2015 și a fost vernisată miercuri 7 octombrie 2015 la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.



sâmbătă, 3 octombrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana 1: Brazilia

Vă mai amintiți episoadele serialului Where is Mirel? în care am încercat să descriu pas cu pas traseul grobetrotter-ului Mirel Magop prin Europa? Faptul că iată, a trecut aproape o lună de când n-am mai scris nimic, se datorează faptului că prima parte a serialului s-a terminat, odată cu părăsirea Europei. O Europă pe care Mirel a bătut-o la pas, atât cu această ocazie cât și în călătoriile sale anterioare. O Europă pe care a descris-o atât de frumos în ultimul episod, al 12-lea, intitulat Where is Mirel? Retrospectiva aventurii europene. Cu zborul de la Madrid spre Rio din 1 septembrie 2015, Mirel Magop se află pentru prima dată în America de Sud. Am convenit împreună să numim Sudamericana, această a doua parte a serialului Where is Mirel? Astăzi vă invit să citiți episodul I - Brazilia.