joi, 31 decembrie 2015

In Memoriam: Kincs Gyula (1859-1915)

Consider că o comunitate este datoare să-și cunoască istoria, să-și prețuiască valorile și să-și cinstească înaintașii. Iar dacă acea comunitate este multietnică și multireligioasă cum sunt majoritatea comunităților transilvănene, atunci cunoașterea reciprocă a personalităților etniilor ce o compun devine un deziderat. Iată de ce am considerat mereu că istoria Zalăului nu este completă fără acceptarea și cunoașterea personalităților care au influențat cultura maghiară și prin extensie pe cea a concetățenilor de astăzi. Astăzi, 31 decembrie 2015, se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a celui care a fost pedagogul, directorul de școală și jurnalistul Kincs Gyula - cel mai iubit profesor al marelui Ady Endre. În memoria acestuia, publicăm câteva aspecte biografice precum și unele scrisori aflate în colecția Bibliotecii și a Punctului de Informare a Academiei Maghiare de Științe (Magyar Tudományos Akádemia Kövyvtár és Információs Kőzpont).

În cimitirul reformat din Zalău, acolo unde practic este scrisă pe pietrele funerare o parte a istoriei orașului de sub Meseș, printre mormintele simple se află și cel al ilustrului pedagog Kincs Gyula. Are la căpătâi o piatră funerară sub forma unui obelisc de marmură neagră, pe care este cioplit textul: ”KINCS MARGIT / szül. 1890.  oct. 16. / megh. 1907 maj. 15. / KINCS GYULA / szül. 1859. aug. 16 / megh. 1915. dec. 31.” Iar în partea de jos a obeliscului mai apare un alt text:  ”KINCS GYULANE / rettgi VISKY ILONA / 1863 - 1934”.




marți, 22 decembrie 2015

Tură foto de toamnă: în jurul Zalăului

Toamna aceasta pare mai colorată, mai frumoasă. Poate și pentru că noi trecem prin ea și prin viață și în fiecare an ni se pare că totul în jurul nostru este mai frumos. Am vrut să profit de zilele frumoase ale toamnei, așa că am luat rucsacul în spinare și cu aparatul de fotografiat la gât, am dat o tură prin împrejurimile Zalăului. Ce a ieșit, vă invit să citiți și să vizualizați în acest foto-reportaj.



sâmbătă, 19 decembrie 2015

Where is Mirel? Sudamericana 5: La capătul Lumii!

O veste bună pentru toți cei care iubesc poveștile de călătorie și mai ales pentru cei care au urmărit serialul ”Where is Mirel? Sudamericana” - care descrie aventura globetrotter-ului Mirel Magop prin America de Sud. După trei luni și jumătate de când a pus piciorul pe pământ sud-american, iată că a reușit să-și ducă la bun sfârșit visul, acela de a ajunge la capătul sudic al Pământului. S-a întâmplat de curând, ca Mirel Magop să ajungă la Capo Froward - ”adevăratul capăt al lumii”, așa cum scrie pe pagina sa de facebook.




sâmbătă, 12 decembrie 2015

Baia Mare, București, Cluj-Napoca sau Timișoara - Capitală Culturală Europeană în 2021

Așa cum se știe, România va avea în anul 2021 un oraș desemnat drept Capitală Culturală Europeană alături de un alt oraș din Grecia. Până acum, acest prestigios statut l-a avut doar un singur oraș din România - Sibiul, în 2007. Pentru competiția internă, au fost depuse 14 candidaturi de către orașele Alba-Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara. Toate candidaturile au fost validate de experții Comisiei Europene. Vineri, 11 decembrie 2015, juriul format din 12 membri desemnați de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul regiunilor și Ministerul Culturii din România, au decis ca patru dintre orașele candidate să intre în competiția finală. Acestea sunt Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara.




joi, 10 decembrie 2015

Legenda lui Toldi Miklós își are originea în Sălaj

Sunt multe locuri în județul Sălaj încărcate de istorie, în care au avut loc diferite evenimente și care în timp, au devenit legende transmise prin viu grai din generație în generație. Una dintre aceste legende, poate mai puțin cunoscută în mediile culturale românești, a inspirat pe doi dintre scriitorii maghiari care au și ei origini sălăjene. Vorbim despre Ilosvai Selymes Péter și respectiv Arany János, iar legenda care i-a unit în istoria literaturii maghiare este cea a viteazului Toldi Miklós.



miercuri, 9 decembrie 2015

Alexandru Damaschin: de la Zig Zag România la Zanticus

Am încercat de-a lungul timpului să promovez pe blog proiecte interesante ce au tangență cu zona de travel, cu promovarea țării sau a unor obiective turistice. Am făcut-o întotdeauna cu dorința de a aduce în atenția cititorilor, acele proiecte care, din punctul meu de vedere, sunt cu adevărat valoroase. În acestă categorie se află și un proiect nu numai interesant, dar și inedit prin conținut și mod de abordare. Aș îndrăzni să spun că este unic în România. Este vorba despre proiectul care la început s-a numit ”Zig Zag prin România”. Un proiect care a ajuns și în județul Sălaj prin intermediul inițiatorului acestuia, Alexandru Damaschin.




luni, 7 decembrie 2015

De Ziua Națională, acasă la Simion Bărnuțiu

După modelul din capitală, în mai multe orașe din țară și mai ales în Transilvania, Ziua Națională a României a fost marcată printr-o serie de evenimente dintre care nu a lipsit parada militară. Chiar și la Zalău, parada din acest an a fost una grandioasă. Însă după ce zăngănitul armelor (oare este normal?) a încetat, sălăjenii au continuat să marcheze împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire printr-un eveniment mai aparte. La Bocșa, acolo unde se odihnesc osemintele marelui Simion Bărnuțiu, Ziua Națională a României a fost marcată printr-un eveniment încărcat de spiritualitate și patriotism deopotrivă.



vineri, 4 decembrie 2015

Gala Presei Sălăjene 2015: lansări de carte, expoziție de fotografie, concert de romanțe și premii, multe premii.

Vineri 4 decembrie 2015, a avut loc în sala de spectacole a Clădirii ”Transilvania” din Zalău o nouă ediție - a IX-a - a Galei Presei Sălejene. Evenimentul organizat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj (AJS) în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și Primăria Municipiului Zalău, este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale de peste an. Asta și pentru că este atât o activitate de bilanț cât mai ales un cadru propice pentru premierea acelor jurnaliști care s-au evidențiat prin articolele și materialele de presă publicate. Am avut onoarea de a fi invitat și în acest an la eveniment și am avut plăcuta surpriză de a primi o diplomă din partea AJS.



miercuri, 2 decembrie 2015

Ziua Națională marcată la Zalău printr-o parada fastuoasă

La Zalău, ca de altfel în aproape toată țara, este o tradiție ca Ziua Națională a României sărbătorită la 1 decembrie, să conțină în seria de evenimente și o paradă militară. De data aceasta, în lipsa tradiționalului spectacol folcloric - anulat probabil din respect față de victimele de la Colectiv, parada militară a avut o desfășurare fără precedent. Dacă mai adaugi evenimentele culturale și cele religioase, ai imaginea unei sărbători complete.