joi, 27 octombrie 2016

La Brebi, s-au deschis porțile albastre

Am asistat duminică, 23 octombrie 2016, pe o zi superbă de toamnă, la un eveniment cu totul și cu totul special. N-a fost unul protocolar, oficial, plin de discursuri și alte formalisme. A fost un eveniment simplu, plin de suflet și pasiune. Un eveniment cum de mult nu am mai văzut pe la noi. La Brebi, la doi pași de Porta Praetoria a complexului arheologic Porolissum, la doi pași de Măgura Moigradului, acolo unde dacii liberi aveau cetatea Porolisso, s-a deschis publicului o casă veche recent renovată. O casă ce a primit un nume frumos și plin de înțelesuri: Cerdacul cu Lavandă.


duminică, 23 octombrie 2016

Sol Omnia Regit - povestea unui cadran solar

Am tot vorbit de mai bine de aproape două luni de un cadran solar. Sunt dator față de toți cei care mă urmăresc să spun povestea acestuia. O poveste care se întinde pe o perioadă lungă de timp, o poveste care demonstrează că educația se poate face și în afara pereților sălilor de clasă, că oamenii pasionați de ceva ajung la un moment dat să se întâlnească. O poveste reală, neromanțată, a realizării primului cadran solar dintr-o școală sălăjeană și al doilea din județul Sălaj după cel de pe Biserica Reformată din Nușfalău.


sâmbătă, 22 octombrie 2016

Pe bicicletă, din Sălaj în Alpii Dinarici și Coasta Adriaticii

Semnalăm și noi o apariție editorială aparte în peisajul publicistic sălăjean. Este vorba despre cartea ”Pe bicicletă, din Sălaj, în ALPII DINARICI și COASTA ADRIATICII” semnată de cunoscutul jurnalist Călin Pavăl. O carte pe care am așteptat-o de mult, de când am citit primele articole ale lui Călin în publicația ”Sălajul Pur și Simplu”. O carte care reprezintă de fapt jurnalul scris și ilustrat al uneia din numeroasele aventuri ale neobositului călător. Căci, Călin Pavăl este și un veritabil călător, un deschizător de drumuri în turismul sălăjean, un promotor neobosit al frumuseților acestuia. Chiar și atunci când ia lumea la pas sau o parcurge pe bicicletă.


marți, 18 octombrie 2016

Where is Mirel? 1122 - Sudamericana la final

Iată, am ajuns și în acest punct. Serialul Sudamericana, prin care am urmărit călătoria globetrotter-ului Mirel Magop pe continentul Sud-American ia sfârșit. Nu știu dacă mai repede decât credeam, la fel cum nu știu dacă nu este deja foarte târziu. După 1 an, 1 lună, 2 săptămâni și 2 zile, petrecute în America de Sud, Mirel Magop vine acasă în Europa! Vine ”acasă” - dacă un loc se poate numi acasă pentru un globetrotter - cu desaga plină de povești, cu cardurile pline de fotografii, cu o experiență de viață acumulată pe un continent fascinant. Suntem datori față de cei care ne urmăresc, față de toți fanii lui Mirel să spunem ce s-a întâmplat în ultimele două luni. 



luni, 17 octombrie 2016

Un nou concurs de fotografie și-a desemnat câștigătorul

Ca unul pasionat de fotografie, cu câteva proiecte fotografice în derulare, încerc să urmăresc ce se mai întâmplă în zona expozițională sau în cea a concursurilor. Așa se face că am văzut în acestă toamnă un nou concurs, propus și derulat de FotoFocus. Tematica concursului a fost una ce părea a fi accesibilă - ”Copilăria rămâne în suflet și în fotografii”. După ce au fost înscrise sute de fotografii, juriul a decis: câștigător este Alexandru Moga.


duminică, 16 octombrie 2016

Hoinar prin Sălaj: prima tură foto a verii

Nu sunt un fotograf de evenimente așa cum este trend-ul. Nu-mi plac întâlnirile simandicoase. În schimb ador să iau drumul satelor sălăjene, să urc pe dealuri, să simt aerul curat și să ascult ciripitul păsărilor ori cântecul greierilor. Îmi place să ”hoinăresc” cu partenerii mei sau uneori de unul singur, să surprind aspecte din viața satelor, să fotografiez case vechi, biserici, răstigniri sau peisaje. Toate acestea sunt posibile grație ambițiosului proiect fotografic ”Hoinar prin Sălaj”. Și cum vacanța de vară a sosit, mi-am luat aparatul de fotografiat, m-am urcat în mașină și am luat-o pe Valea Sălajului.


sâmbătă, 15 octombrie 2016

Vlad Cupșa: My side of the concert

Ca un pasionat de fotografie, urmăresc cu interes evenimentele culturale de profil, fie că e vorba despre expoziții sau concursuri. Iar dacă printre expozanți se numără prieteni sau cunoscuți, interesul este și mai mare. Ce să mai spun de faptul că recent, am văzut pe rețelele de socializare o expoziție a unuia dintre foștii mei elevi. Sunt onorat să pot scrie despre fostul meu elev Vlad Cupșa, cu ocazia vernisajului unei expoziții ce se anunță a fi cel puțin interesantă: My side of the concert


marți, 11 octombrie 2016

Monument litic inedit în Sălaj

În localitatea Bulgari din comuna Sălățig, se află, conform tuturor surselor consultate, cea mai veche biserică de lemn din județul Sălaj. Nu există documente care să ateste vechimea lăcașului de cult, însă tradiția orală duce spre anul 1547. Însă nu neapărat despre biserică vrem să relatăm în acest material, am publicat nu demult un articol amplu pe acestă temă intitulat ”Secretele bisericii de lemn din Bulgari”. Unul dintre ”secretele” care au rămas nedescifrate și care incită în continuare este cel legat de monumentul litic aflat în imediata vecinătate a bisericii.