sâmbătă, 31 decembrie 2016

Hoinar prin Sălaj: ultima tură foto a anului 2016

Anul 2016, al doilea în care derulez proiectul fotografic ”Hoinar prin Sălaj”, este pe sfârșite. Din punct de vedere al proiectului menționat a fost unul bun, am reușit să hoinăresc prin locuri minunate, să (re)descoper locuri de poveste. Însă nicăieri nu mă simt mai bine decât în locurile copilăriei. În ultimele zile ale anului, am ieșit din nou în natură, în hotarul comunei Băbeni. A fost - știu că sunt subiectiv - cea mai frumoasă tură foto a anului 2016.


luni, 26 decembrie 2016

Hoinar prin Sălaj: Cronosticon dublu în Șimleu Silvaniei

Proiectul fotografic ”Hoinar prin Sălaj” oferă, dincolo de oportunitatea de a fotografia aspecte din comunitățile sălăjene, șansa de a șterge praful de pe unele locuri neștiute sau uitate de toți. Așa s-a întâmplat recent când, la Șimleu Silvaniei am avut surpriza să găsesc în podul Bisericii romano-catolice ”Adormirea Maicii Domnului” o interesantă inscripție în limba latină, care s-a dovedit a fi de fapt un cronosticon dublu.


joi, 22 decembrie 2016

Turismul sălăjean (1): Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău



Județul Sălaj nu este o destinație turistică, în sensul că nu are notorietatea altor destinații turistice apropiate geografic, cum ar fi Maramureșul de exemplu. Și asta nu pentru că nu ar avea ce să vadă turistul care s-ar aventura prin Sălaj, ci poate, pentru că n-a existat o strategie coerentă de promovare turistică, asumată la nivel de județ. Nu vorbim de strategiile pe hârtie, nici de proiectele turistice, ori de festivalurile de tot felul care au și ele o componentă turistică. Constat însă cu plăcere, că în ultimul an, există o încercare de a umple acest vid, venită din partea celor care au în fișa postului tocmai promovarea turistică. Vorbim de centrele de promovare turistică (le voi spune generic așa, pentru că există diferite denumiri) ce au fost înființate prin fonduri europeni în mai multe comunități sălăjene. Nu discutăm despre modul în care au fost înființate, nici de sustenabilitatea lor, ci doar de ceea ce trebuie să facă: să promoveze din punct de vedere turistic zona pe care o reprezintă. Iată de ce acest demers, axat pe activitatea centrelor de promovare turistică. Începem, firesc, cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău.



miercuri, 7 decembrie 2016

Lansare oficială a documentarului ”The Hoia-Baciu Forest. Truth or Legend?”

Miercuri, 21 decembrie 2016, la avea loc lansarea oficială a documentarului ”The Hoia-Baciu Forest. Truth or Legend?”, primul documentar de promovare a uneia dintre cele mai ciudate păduri și țară. Asta după ce timp de un an de zile, echipa de producție a muncit pentru ca potențiali turiști să aibă la îndemână un material de promovare inedit, profesionist. Blogul Foto-Travel a sprijinit mediatic încă de la început acest proiect, a prezentat trailer-ele oficiale, așa că nu putea rata acum, înainte de premieră, un interviu cu producătorul documentarului - Cosmin Giurgiu.




luni, 5 decembrie 2016

România în Marele Război (1): ocuparea Bucureștiului

Acum 100 de ani, România intra în ”Marele Război” - așa cum a fost numit prima conflagrație mondială. Intra în război alături de Antanta ca urmare a Consiliului de Coroană ce a avut loc la palatul Cotroceni pe 27 august 1916. Asta după doi ani de neutralitate (1914-1916), în condițiile în care România era legată printr-un tratat secret din 1883 de Austro -Ungaria, Italia și Germania. Entuziasmul ofensivei din Ardeal, transformat apoi în înfrângerea rușinoasă de la Turtucaia, de ocuparea Bucureștiului de trupele Puterilor Centrale și de retragerea din Moldova, au arătat tuturor, dacă mai era necesar, ororile unei conflagrații ce a devenit de amploare. Reorganizarea armatei române, colaborarea cu misiunea franceză, în special cu generalul Berthelot, eroicele lupte de la Mărăști și Oituz din primăvara anului 1917; eliberarea capitalei și luptele pentru eliberarea Transilvaniei au culminat apoi cu Unirea Transilvaniei, a Bucovinei și Basarabiei cu România. Pagini importante din istoria țării, de care nu ar trebui să ne fie frică să vorbim. Mai ales acum, când, după 100 de ani, Europa pare a fi într-o situație tensionată


duminică, 4 decembrie 2016

Sălajul etnografic, promovat în cadrul unei expoziții de fotografie

De mai bine de 10 ani, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a demarat un concurs național de fotografie intitulat ”Fotografia - document etnografic” prin care se încearcă salvarea din punct de vedere vizual, prin intermediul aparatului de fotografiat, a satului tradițional românesc. Puțin cunoscut în rândul fotografilor sălăjeni, nu puțini la număr, acest concurs a avut în ultimele trei ediții și prezențe sălăjene. Prin fotografiile semnate de Cezar Fodoca sau subsemnatul, satul sălăjean, așa cum l-am văzut noi prin intermediul aparatului de fotografiat a ajuns pe simezele expoziției vernisate la Cluj-Napoca. Și la ediția din acest an, printre fotografiile expuse s-au aflat și trei fotografii realizate în Sălaj. Despre acestea vă vom povesti în cele ce urmează.


sâmbătă, 3 decembrie 2016

Poveștile bunicii (1): evreii din Băbeni

Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în județul Sălaj exista o comunitate numeroasă de evrei care a conviețuit pașnic cu comunitățile majoritare din satele sălăjene. Nimeni nu avea să prevadă dezastrul ce avea să vină, care aproape a exterminat o comunitate. Mărturie despre evreii sălăjeni stau cimitirele uitate, izolate de ale românilor sau ale maghiarilor, dar și poveștile spuse de bătrânii satelor. Mărturie stau și statisticile oficiale, fie că au fost realizate înainte de Unire, fie că este vorba despre cele interbelice. În cele ce urmează, încerc să relatez povestea evreilor din Băbeni, așa cum am aflat-o de la bunica mea. Cu acestă ocazie deschid un nou serial, intitulat ”Poveștile bunicii”. Sunt mărturii simple despre viața unei comunități rurale, pe care bunica mea a văzut-o transformându-se sub ochii ei. 


joi, 1 decembrie 2016

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (1): Sala Unirii

S-a scris mult și încă se va scrie despre momentul 1 Decembrie 1918. Este firesc, oricine ce ar spune, reprezintă unul dintre cele mai glorioase momente ale istoriei românilor. Este momentul în care Marea Adunare Națională a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, unire care s-a realizat practic abia în 1920 după un război pe care armata română l-a dus împotriva armatei maghiare. Dar despre acest război, vom scrie cu altă ocazie, acum vrem să vă prezentăm una dintre cele mai importante săli ale complexului muzeal cunoscut sub numele de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Este vorba despre Sala Unirii - numită așa pentru că aici și-a desfășurat activitatea Marea Adunare Națională și aici a fost redactat actul unirii.