luni, 24 iulie 2017

Fauna Sălajului: Vânturel roșu, generația următoare

Scriam în urmă cu 3 luni, un material despre o pereche de Vânturel roșu (Falco tinnunculus), cunoscut și sub numele de șoim de oraș. Atunci prezentam imagini spectaculoase cu o încăierare a două femele de vânturel roșu, motivul cel mai plauzibil fiind locul de cuibărit. De atunci s-au întâmplat multe, femela care a câștigat locul respectiv, situat la etajul 3 al unei clădiri din Zalău, s-a împerecheat, a cuibări și a scos din ouăle depuse 3 pui. Acum, când scriu aceste rânduri, puii au crescut și chiar în acestă săptămână au părăsit cuibul. Miracolul vieții s-a produs din nou, Natura și-a urmat cursul departe de ochii lumii, prea grăbită și prea îngrijorată doar de propria persoană pentru a se mai uita și în jur. 


sâmbătă, 22 iulie 2017

România în Marele Război (3): Anul 1917

În demersul nostru de a prezenta, prin intermediul fotografiilor de epocă, Primul Război Mondial, am căutat prin vasta colecție a portalului Imperial War Museums, referințe la campania armatei române din anul 1917. Se împlinesc iată 100 de ani de la acele evenimente ce au culminat pe frontul românesc cu memorabilele bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz.




vineri, 21 iulie 2017

Hoinar prin Sălaj: Guruslău, Dioșod și Bocșița

Proiectul Hoinar prin Sălaj, prin care mi-am propus să cartografiez din punct de vedere fotografic toate localitățile județului Sălaj, merge încet dar sigur înainte. Spun încet pentru că e un proiect de weekend, de vacanțe sau de timp liber; și sigur pentru că există suficiente resurse care mă ajută și mă îndeamnă să continui. De regulă îmi place să hoinăresc de unul singur sau cu partenerii mei fotografi, asta pentru că așa am libertatea de mișcare. Dar trebuie să recunosc că uneori, am nevoie de ajutor iar dacă acesta vine de la un ghid local este cu atât mai bine. Așa că, am acceptat cu bucurie propunerea venită din partea doamnei Marincaș Piroska de la Centrul de Informare și Marketing Turistic Guruslău de a face o vizită ghidată în zonă. Iată așadar, impresiile în urma vizitei onor obiective turistice din localitățile Guruslău, Dioșod și Bocșița.



vineri, 7 iulie 2017

Fauna Sălajului: Veverița

Veverițele sunt considerate animale drăguțe, adorate de copii și adulți deopotrivă, mai ales de către locuitorii orașelor care nu au ocazia să vadă animale sălbatice în orice moment. Indiferent de vârstă toți se bucură când văd câte o veveriță în parc. Mamifere de talie mică, veverițele sunt într-o continuă mișcare, urcă cu repeziciune în copaci, sar acrobatic de pe o ramură pe alta, ba chiar dintr-un copac într-altul. Iar când coboară la sol, se mișcă la fel de repede, oprindu-se din când în când și privind în jur pentru a sesiza eventualele pericole. Cine se gândește că pentru fermieri, pentru pomicultori, veverițele sunt uneori o adevărată pacoste? 


miercuri, 5 iulie 2017

Evenimentele verii în Sălaj

Vara aduce cu sine, ca în fiecare an, o mulţime de evenimente - cele mai multe putând fi trecute în categoria ”evenimente culturale” - la care sunt așteptați să participe sălăjenii care au rămas acasă. Și cum reușita unui eveniment, de orice natură ar fi el, stă într-o bună promovare, am considerat util să vi le prezentăm succint în cele ce urmează. Lista nu este una exhaustivă, ea poate fi completată pe măsură ce vom avea alte informații.