vineri, 23 februarie 2018

CENTENAR: Gheorghe Pop de Băseşti – 99 de ani de la moarte

În anul Centenarului Marii Uniri, continuăm demersul de a publica materiale ce evocă personalitatea unor participanți direcți la evenimentele din decembrie 1918. Din acest punct de vedere, județul Sălaj are cu ce se mândi: cel care a fost ales Președinte al Marii Adunări Naționale - Gheorghe Pop de Băsești (1835-1919) este sălăjean (vorbim de vechiul comitat / județ Sălaj). Cu ocazia comemorării a 99 de ani de la trecerea în eternitate a marelui om politic, publicăm un material apărut astăzi, 23 februarie 2018, în cotidianul Magazin Sălăjean, sub semnătura lui Daniel Mureșan - directorului publicației.



duminică, 11 februarie 2018

Secretele bisericii de lemn din Borza

Proiectul "Hoinar prin Sălaj” mi-a dat prilejul de a descoperi locuri minunate, încărcate de istorie. Iar unele dintre ele au o poveste ce merită readusă în atenția cititorilor. Unul dintre aceste locuri ”de poveste” este localitatea Borza din comuna Creaca, și ne vom referi doar la ”poveștile” din jurul bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”.




Localitatea Borza este situată pe malul drept al văii Agrijului, un afluent important al Someșului. Satul pare pitit sub dealul ce separă văile Almaș și Agrij. Dacă pe cealaltă parte a dealului, Natura a creat adevărate opere de artă la celebra Grădină a Zmeilor, nici pe partea aceasta nu s-a lăsat mai prejos. Forme de relief interesante, dintre care ar merita amintit cel puțin ”Sfinxul de la Borza”, se pot constitui în veritabile puncte de atracție turistică. Practic tot dealul este alcătuit din rocă, care este modelată de vreme în locurile în care nu este acoperită de pământ.


luni, 5 februarie 2018

Centenar: Omagiu lui Iuliu Maniu la Bădăcin

Astăzi, 5 februarie 2018, în Anul Centenarului, se împlinesc 65 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui om politic Iuliu Maniu (1873-1953), cel supranumit ”Sfinxul de la Bădăcin” datorită verticalității și principiilor sale de la care nu a abdicat niciodată. Este de prisos să amintim contribuția adusă de Iuliu Maniu la realizarea României Mari, deși, poate, la lecțiile de istorie ar trebui insistat mai mult pe acest aspect. Au trecut, iată, 65 de ani de când Iuliu Maniu a murit în sinistra închisoare de la Sighetu Marmației, iar osemintele sale nu au fost încă aduse acasă, la Bădăcin. Comuniștii nu erau deloc interesați să facă acest gest. Trist este că au trecut mai bine de un sfert de veac de la Revoluția din Decembrie 1989 și nici în ”anii de libertate” poporul căruia Maniu i-a dedicat viața nu a găsit resursele necesare pentru acest gest creștinesc și oarecum reparatoriu. Trist, foarte trist! Cu toate acestea, în fiecare an, în preajma zilei de 5 februarie, la Bădăcin au loc evenimente de comemorare a lui Iuliu Maniu. Așa s-a întâmplat și în acest an.



sâmbătă, 3 februarie 2018

Diaspora: Slujbă arhierească la Villarrobledo, în Spania

Întotdeauna am scris cu plăcere despre diaspora, despre comunitățile de români împrăștiate prin toate colțurile lumii. Iar când într-o astfel de comunitate are loc un eveniment important, cu atât mai mult acesta trebuie menționat și cunoscut. Un altfel de eveniment are loc în acest sfârșit de săptămână, la Villarrobledo, o localitate din provincia Albacete, comunitatea autonomă Castilla la Mancha. Credincioșii români ortodocși din parohia ”Sf.Prooroc Daniel” vor primi vizita arhierească a PS Macarie - Episcopul Europei de Nord.




joi, 1 februarie 2018

Centenar: Un altfel de calendar, editat cu ocazia Anului European al Patrimoniului Cultural

Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj a editat, în anul Centenarului și în Anul European al Patrimoniului Cultural, un altfel de calendar. Unul menit să atragă atenția celor ce vor să vadă, starea de degradare în care au ajuns multe din monumentele de patrimoniu sălăjene. Este un calendar care s-ar încadra mai degrabă în zona ”așa nu”; este o încercare de a demonstra că se poate învăță și din exemplele negative, care, din păcate, există.