Localitățile din comuna Valcău de Jos, ca de altfel mai toate localitățile de pe Valea Barcăului, sunt mai conservative în comparație cu alte zone etnografice sălăjene. Aici, încă se mai păstrează o parte din tradițiile și obiceiurile moștenite din bătrâni. Și, ce este mai important, încă mai sunt case vechi, tradiționale, ce nu au fost demolate. Așa se face că acest proiect - Traseele Caselor Tradiționale Sălăjene - nu avea cum să ocolească zona. Vom prezenta în cele ce urmează una din aceste case, situată în Valcău de Jos.
luni, 27 septembrie 2021
vineri, 10 septembrie 2021
Traseele caselor tradiționale sălăjene: Casa bătrânească de la Ciumărna
La Ciumărna, sat la șosea, nu te-ai aștepta să mai găsești case tradiționale. Însă nu este așa, cel puțin câteva au scăpat fără să fie demolate. Sigur, este și meritul localnicilor, mai ales al doamnei Ileana Grațiana Pop - cunoscut păstrător de rost, de tradiții populare românești. Undeva, pe ulițele asfaltate ale satului, o casă veche de peste un secol, stă mărturie a vremurilor demult apuse. Este casa tradițională pe care vă invităm să o descoperim împreună, o casă ce nu putea lipsi de pe traseul caselor tradiționale sălăjene.
Datări dendrocronologice pentru șase biserici de lemn codrenești
Proiectul „Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi virtuale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, înaintează. După ce au început (și au avansat) cercetările, fotografierea, filmările vechilor biserici de lemn codrenești, zilele trecute a demarat și prelevarea de probe necesare pentru realizarea investigațiilor dendrocronologice la patru dintre aceste biserici, cele din Noțig, Ulciug, Orțâța și Bicaz. Urmează, în curând, Arduzel și Corund.
joi, 9 septembrie 2021
Avanpremieră: colecția Mari Idei ale Matematicii
Întotdeauna mă bucur când dau de o carte bună de popularizare a științelor sau a matematicii în special. Spre diferență de tratatele științifice, accesibile doar specialiștilor, cărțile de popularizare pot fi citite de aproape oricine, cu sau fără cunoștințe din domeniul pe care-l abordează. Pe de altă parte, aceste cărți au și avantajul că sunt un bun instrument didactic, au marele merit că pot să-l scoată pe elev din rigiditatea manualului oferindu-i o altă perspectivă asupra subiectului respectiv. Recent am cumpărat primul volum al unei colecții ce se anunță a fi impresionantă atât prin numărul de volume ce vor fi publicate cât mai ales prin tematica abordată. Citesc, cu creionul în mână, cartea ”Secțiunea de aur și nu numai. Constantele matematice” de Fernando Blasco.
miercuri, 8 septembrie 2021
Oameni și locuri: profesorul Varga Lajos Ludovic
Matematica este, pentru cei mai mulți, o adevărată piatră de moară. Este considerată a fi o disciplină grea de către cei mai mulți dintre elevii de azi. Ar fi multe de spus pe marginea acestui subiect, poate vom reveni. Poate că exemplele de bună practică ar putea schimba puțin percepția asupra disciplinei numită, pe bună dreptate, ”regina științei”. În timp ce sute de mii de elevi lenevesc la propriu în vacanța de vară, lăsându-și mintea să lâncezească, sau ocupându-se cu tot felul de nimicuri, la Șimleu Silvaniei, un profesor pensionar de 85 de ani studiază matematica. Și nu o face la nivel elementar ci este preocupat de rezolvarea unei probleme ce ține de istoria multimilenară a matematicii.
duminică, 5 septembrie 2021
Traseele caselor tradiționale sălăjene: Casa de la Bodia
Prin proiectul ”Traseele Caselor
Tradiționale Sălăjene” derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului
Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica București, cofinanțat prin
Administrația Fondului Cultural Național, județul Sălaj are șansa de a valorifica
din punct de vedere turistic o parte din casele tradiționale care au
supraviețuit asaltului modernismului. Acestea sunt răsfirate prin câteva sate
sălăjene, iar un prim demers în implementarea proiectului este acela de a le
promova, aducându-le în atenția celor interesați, în primul rând al turiștilor.
Urmând unul dintre traseele propuse prin proiect am ajuns la Bodia, sat din
comuna Buciumi. Aici se află Casa Tradițională a familiei Pecea.