marți, 29 august 2023

Sărbătoare la Vădurele: va fi lansată monografia satului

În comuna Năpradea se întâmplă, din nou, lucruri faine, demne de a fi povestite. Duminică, 3 septembrie 2023, va avea loc evenimentul ”Întâlnire cu fiii satului Vădurele” - ocazie cu care va fi lansată și cartea ”Monografia satului Vădurele” ce-l are ca autor pe profesorul Aurel Medve. Este cea de a 15-a carte scrisă de domnul profesor, în calitate de autor sau co-autor, și sunt onorat să o prefațez. Motiv pentru care, n-am cum să lipsesc de la acest eveniment. Și, cunoscând ospitalitatea oamenilor din sat, frumusețea locurilor încărcate de istorie, cunoscând minunata biserică de lemn, vă îndemn pe toți cei care iubiți satul sălăjean, tradițiile și obiceiurile acestuia, să luați parte la eveniment.


vineri, 25 august 2023

Noaptea Muzeelor la Sate, la prima ediție. Sălajul are 9 (+1) obiective turistice incluse în program.

De 19 ani, evenimentul Noaptea Muzeelor - implementat în țară de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, a prins foarte bine și acest lucru se vede, an de an, la mijlocul lunii mai, atunci când principalele muzee din orașe sunt luate cu asalt de către vizitatori. În județul Sălaj, la ediția cu numărul 19, din 13 mai 2023, doar Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a participat cu un program complex. În schimb, județul nostru stă foarte bine la primul eveniment ce va avea loc în data de 2 septembrie 2023 - Noaptea Muzeelor la Sate. Sunt înscrise nu mai puțin de 9 obiective turistice în acest program pilot. 


Muzeul Fotografiei Sălăjene, un mare pas înainte

La început a fost un vis. ”Oare cum ar fi să avem și în Sălaj un muzeu al fotografiei?” - mi-am spus atunci când am văzut la Český Krumlov, în Cehia, un muzeu amenajat exact pe locul unde a funcționat în secolul XIX un studio foto. De atunci am acest vis, de a amenaja un colț muzeal - căci mă gândeam atunci că ar fi prea mult să visez la un muzeu. Asta în condițiile în care, în Sălaj, nu se mai păstrează niciun atelier foto. Treptat, treptat, visul s-a transformat în idee, în concept. Iar atunci când, acum un an, aveam să primesc primele fotografii vechi, din jurul anului 1900, am știut că visul poate deveni realitate. Între timp, grație unor donații consistente, constând în aparatură și fotografii vechi, s-a adunat material pentru o expoziție. 



luni, 21 august 2023

Istoria fotografiei sălăjene: Cercul foto de la Clubul Copiilor Cehu Silvaniei

În cadrul fostelor Case ale Pionierilor și Șoimilor Patriei, transformate după Revoluție în Palate și Cluburi ale Copiilor, au funcționat și cercuri de inițiere în arta fotografică. Era perioada anilor 60-70 când, sub influența țărilor din blocul comunist (în special U.R.S.S. și R.D.G.), arta fotografică avea să prindă și la noi. Dacă la Zalău, nu a mai rămas nimic în urma cercului foto, poate doar amintirile celor care au activat acolo ca și profesori sau ca și elevi / pionieri, în schimb, la Cehu Silvaniei, s-a păstrat aproape intactă baza materială din anii de glorie ai cercului. Asta pentru că, atunci când au fost casate obiectele de inventar, cineva a avut ideea de a nu le arunca, ci de a le depozita. Un gest lăudabil, ce poate sta la baza înființării unui Muzeu al Fotografiei Sălăjene, demers pe care l-am inițiat în urmă cu ceva timp și pe care-l promovez. Iată așadar, istoria Cercului Foto-Cineclub de la Cehu Silvaniei.


marți, 15 august 2023

Hoinar prin Sălaj: Perseidele văzute de pe Piscuiul Ronei

În fiecare an, în Postul Sfintei Marii, mi-am propus să merg să văd ”ploaia de stele”, Perseidele. Fenomenul astronomic, ce se manifestă în jurul datei de 10 august, reprezintă un curent de meteori ce-și are radiantul în constelația Perseu, de aici și denumirea de Perseide. Și cum în calendarul catolic, pe 10 august e sărbătorit Sf. Laurențiu, ploaia de meteori se mai numește și ”lacrimile Sf. Laurențiu”. N-a fost să fie până acum, din diverse motive. E drept, trebuie să ieși din confortul cotidian, să mergi undeva departe de poluarea luminoasă a localităților. Așa cum probabil știți, sunt multe locuri faine în Sălaj de unde ai putea vedea spectacolul de pe cer, însă la noi, e o problemă cu câinii fără stăpân și mai nou, cu animalele sălbatice. Așa că, trebuie să te gândești bine unde mergi. De data aceasta, încurajat și de compania unor prieteni, am ales unul dintre cele mai faine locuri din Sălaj: Piscuiul Ronei. 


duminică, 13 august 2023

Lecția de iubire a părintelui Crin-Triandafil Theodorescu

Cine nu-l cunoaște pe părintele Crin-Triandafil Theodorescu să ridice mâna sus! Cum, încă nu ați auzit de acest preot plin de Har, încă nu i-ați citit postările - adevărate balsame pentru rănile sufletului? Nu i-ați citit cartea ”Într-o zi se va termina”? Nici nu știți ce pierdeți. Azi, 12 august 2023, cu doar câteva zile înainte de marea sărbătoare a Sfintei Fecioare Maria, am avut ocazia să-l reîntâlnesc.S-a întâmplat la Baia Mare, într-un cadru prietenesc, familiar chiar, între flori și oameni faini. Părintele și-a lansat cartea alături doamna Alice  Năstase Buciuta, coordonatoarea antologiilor din seria Cărțile Tango, în cadrul unui eveniment  pus în scenă de doamna Anca Boloș. Nu cred că ar fi existat un loc mai potrivit decât incinta Bastionului Măcelarilor.


marți, 1 august 2023

Cogito Ergo Sum: Gânduri de ziua orașului meu...

Se împlinesc azi, 1 august, 550 ani de când Zalăul a devenit târg, privilegiu acordat de Regele Ungariei și Boemiei, Matia Corvin (Mátyás Király). La 1 august 1473, așezarea devenea Oppidum Zilah. Desigur, istoria așezării e mult mai veche, așa cum bine remarca prietenul Teofil Ivanciuc este posibil să fie orașul cu cea mai veche atestare documentară de pe actualul teritoriul al României. Prima dată este amintit pe la 900, de Anonymus, când căpetenia triburilor maghiare ajunse în bazinul Carpatic, Tuhutum, îl învinge pe Gelou aproape de Zalău.