miercuri, 19 septembrie 2012

Sălajul turistic (15) - Avanpremieră Festivalul Roman Zalău - Porolissum


Este deja o tradiție ca la Zalău să se organizeze în fiecare an un Festival Roman. Proximitatea Castrului Roman de la Porolissum obligă autoritățile locale să gândească strategii de promovare turistică a urbei de la poalele Meseșului care nu pot ocoli trecutul roman al zonei. Existența Limesului, a frontierei Imperiului Roman pe culmile Munților Meseș, a complexului arheologic de la Porolissum – Moigrad, la doi pași de Zalău, sunt tot atâtea oportunități ce trebuie exploatate turistic.

Ideea de a avea un Festival Roman, de a oferi publicului un eveniment cultural bazat pe reenactment (reconstituire istorică) a fost pusă în practică de către Primăria Municipiului Zalău încă din anul 2005 când a avut loc prima sa ediție. La început, Festivalul Zilele Romane și Zilele Cetății se sărbătoreau împreună, în preajma zilei de 1 august.



Numele și logo-ul festivalului a fost schimbat de-a lungul anilor. Până acum, se numea Festivalul Zilele Romane având Porta Praetoria ca element central a siglei. Începând cu această ediție, numele devine Festivalul Roman Zalău Porolissum, iar logo-ul este construit în jurul figurii unui centurion roman. Și locul de desfășurare s-a tot schimbat în ultimii ani. Mai multe locuri au fost folosite pentru diversele activități derulate în cadrul festivalului: Castrul Roman de la Porolissum, grădina Colegiului Național ”Silvania”, intrarea în parcul ”Pădure Brădet” etc

Pentru ediția din acest an, Primăria Municipiului Zalău a obținut o finanțare de aproximativ 1.000.000 lei prin Programul Operațional Regional pentru proiectul Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău”. Este pentru prima dată când festivalul se desfășoară distinct față de zilele orașului. Evenimentele vor avea loc în grădina Colegiului Național ”Silvania” Zalău dar și la castrul Roman de la Porolissum. Vor fi prezente la Zalău, în perioada 21-23 septembrie 2012, trupe de reenactment consacrate, care au mai fost aici și cu alte ocazii: Nimfele Dacice Zalău, Savaria Legio VX Appolinaris din Ungaria, școala de gladiatori Virtus Antiqua din Cluj, Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria din Zalău, Lupii Daciei din Zalău, Terra Dacica Aeterna din Cluj, Gruppo Storico Romano din Roma (Italia).

Cele două trupe de reenactment din Zalău, Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria și Lupii Daciei sunt parte a Asociației Amicii Muzeului a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Prima reprezintă reconstituirea unei cohorte romane care a staționat la castrul dela Porolissum. Cea de-a doua trupă, reprezintă reconstituirea unor războinici daci din zona de nord-vest a Daciei. Se reconstituie aspecte ale civilizației dacice legate de armată, economie, gastronomie etc. 

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici
Iată și câteva articole apărute în presa locală și nu numai:

În așteptarea evenimentului, iată câteva imagini surprinse la ediția din anul 2010 a Festivalului Zilele Romane. Demonstrațiile de luptă, concursurile de tras cu arcul sau de aruncare a suliței, taberele romane și dacice – au fost organizate la intrarea în parcul ”Pădure-Brădet”.

oficialitățile locale participă la eveniment


Lupii Daciei - trupă de reenactment a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău







stindardul de luptă al dacilor

concurs de tras cu arcul pentru cei mici


meșteșuguri dacice









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu