duminică, 14 octombrie 2012

Sălajul turistic (17) - Zilele Culturale ale Crasnei


Comuna Crasna (Kraszna – în limba maghiară) este fără doar și poate, comuna cu cea mai dinamică dezvoltare în ultimii ani, din județul Sălaj.  Situată la doar 19 kilometri de municipiul reședință de județ - Zalău, având în componență satele Huseni, Marin și Ratin are o suprafață de peste 7000 hectare. Populația comunei este de aproximativ 6300 de locuitori, dintre care 4066 sunt maghiari iar 1786 români.  Tocmai acest aspect multietnic dă un farmec aparte comunei. Și aspectul multiconfesional trebuie remarcat. În comună există o biserică ortodoxă, una reformată - monument istoric și una romano-catolică. De asemenea, cultele neoprotestante sunt și ele destul de bine reprezentate.

drapelele Crasnei, României și UE - arborate la primăria Crasna


Biserica Ortodoxă Crasna

Biserica Romano-Catolică Crasna

Biserica Reformată Crasna
Oricine trece prin Crasna nu poate să nu remarce aspectul îngrijit al centrului comunei, parcurile cochete construite aici sau intersecția cu sens giratoriu ce separă bisericile Ortodoxă și Reformată, unde impresionează trandafirii și fântânile arteziene. Pentru moment ai impresia că nu ești într-un sat din România, atât de frapantă este diferența. Totul este aranjat, la locul lui, până și coșurile de gunoi cu inscripții bilingve sunt parcă mai dese decât în orașe. În centrul comunei există o hartă a localității și a zonei, exact ca în marile orașe. Ca să nu mai vorbim de curtea primăriei, care este de o curățenie impecabilă. Toate acestea demonstrează că această comună este bine gospodărită. Nu mai miră pe nimeni faptul că din 2004 Crasna are același primar, pe neobositul Pop Emeric

Centrul comunei Crasna

fântână arteziană în centrul Crasnei


Spiritul gospodăresc al primarului se vede la tot pasul. Nu se termină bine un proiect căci altul demarează: de la modernizarea drumurilor județene ce traversează comuna, introducerea alimentării cu gaz metan, realizarea sistemului de canalizare până la achiziționarea de microbuze școlare și mașini de pompieri sau reabilitarea școlilor și grădinițelor din comună. 



alei și spații verzi în Crasna

fântână arteziană și rondouri cu flori în Crasna
Care comună mai are un portal informațional, un ziar propriu Kraszna, drapel și însemne heraldice, poliție locală sau un aerodrom? Da, ați citit bine, Crasna are un aerodrom, singurul din județul Sălaj.

  
În comună funcționează Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” condus de un director devotat - Ardelean Daniel – care printr-o relație foarte bună cu administrarea comunei a reușit să transforme liceul într-unul modern, cu un ambient extrem de plăcut. Aici, elevi români și maghiari deopotrivă sunt îndrumați de profesori ce fac cinste meseriei lor. În școală funcționează echipele de teatru amator: Tinikomédiasok,  Amarilla și Szivárvány dar și o formație de dansuri populare Bokréta.

În fiecare an, la Crasna se organizează Zilele Culturale ale Crasnei. Dacă în alți ani, am ratat evenimentul din diverse motive, în acest an mi-am dorit să particip la sărbătoarea comunei. Căci despre o sărbătoare, în adevăratul sens al cuvântului a fost vorba. Orice astfel de manifestare are două componente: una formală, oficială la care au acces oficialitățile și una publică, populară la care poate participa toată lumea. Primul moment a fost acela al primirii oficialităților și a delegațiilor din localitățile înfrățite (Imrehegy, Akasztó și Kiskunlacháza – toate din Ungaria). În cadrul unei ceremonii oficiale organizată în fața sediului primăriei, de la o tribună ce poartă sigla comunei,  a fost acordat, ca în anii trecuți, titlul de cetățean de onoare. A urmat apoi, omagierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Pentru ediția din acest an, primăria Crasna a pregătit mape și pliante cu realizările din perioada 2000-2012. 


mapa realizată cu ocazia Zilelor Culturale ale Crasnei

Sărbătoarea populară a început prin parada fanfarelor și a costumelor populare. Pe traseul Biserica Romano-Catolică – Primărie, au defilat formațiile de dansuri populare românești Columna, de dansuri populare maghiare Bokréta, trupa de teatru Tinikomédiások dar și reprezentanții localităților înfrățite. În fruntea paradei, în costum popular românesc un tânăr poartă drapelul tricolor. Este urmat de tineri cu drapelele Ungariei, Uniunii Europene și al Crasnei. 


delegația localității înfrățite Kiskunlacháza

Urmează fanfara din Kiskunlacháza – localitate situată aproape de Budapesta. Impresionează costumele specific ungurești dar și drapelul localității. Ansamblul folcloric de copii și tineret Columna aduce în prim plan portul popular românesc. Delegația localității înfrățite Akasztó atrage atenția prin ”cavalerii vinului” care poartă costume de paradă și drapel. Urmează trupa de teatru amator Tinikomédiások condusă de doamna profesoară Ilona Oszváth. Delegații localității înfrățite Bokréta sunt în costume populare. 

Ansamblul Columna

Cavalerii Vinului din Akasztó

formația de dansuri maghiare Bokréta
Fiecare din echipele participante la paradă, se opresc în fața clădirii primăriei și a numeroșilor spectatori și dau o mică reprezentație spre deliciul publicului de pe margine. În mulțime, primarul Pop Emeric cu o cravată elegantă cu sigla comunei Crasna.

Ansamblul Columna - dansuri populare românești

dansuri populare ungurești

formația de teatru amator  Tinikomédiások

primarul Pop Emeric în mijlocul mulțimii
Urmează momentul festiv în care primarul Pop Emeric și senatorul Seres Dénes (UDMR) taie panglica tricoloră ce simbolizează inaugurarea Căminului Cultural ”Petőfi Sándor”. Panglica este ținută de o parte de o pereche de tineri în costume populare românești iar de cealaltă parte de o pereche de tineri în costume populare maghiare. Este încă o dovadă că aici, români și maghiari trăiesc în deplină armonie. 

inaugurarea Căminului Cultural ”Petőfi Sándor”
Clădirea este modernă, la standarde europene. În hol sunt amenajate diverse expoziții: colaje și desene realizate de elevii școlilor din comună, fotografii, pictură (Caba Maria Terezia). Imi atrage atenția o expoziție de pictură pe sticlă unde prin tehnica vitraliilor sunt redate siglele localităților înfrățite.  Încet, sala se umple de părinți curioși să-și vadă copiii pe scenă dar și simpli locuitori.









Sus la balconul ce dă spre primărie, este o interesantă expoziție de produse agricole. Am remarcat produsele agricole din grădina proprie a primarului dar și dovlecii uriași sau celebra ceapă de Crasna. În sala mare de a început  specatcolul folcloric și cel al trupelor de teatru.

produse agricole din grădina primarului Pop Emeric

produse agricole din gospodăriile localnicilor



Peste drum, este clădirea primăriei, una dintre cele mai moderne primării din mediul rural. Parcul din față clădirii este deosebit de frumos. În față sunt arborate drapelele României, Uniunii Europene dar și cele ale localităților înfrățite. Este un gest care trezește respect. Jos, în crama primăriei, decorată cu frunze de viță de vie, invitații sunt poftiți să guste din preparatele tradiționale. Atmosfera este una de sărbătoare.

drapelele localităților înfrățite, arborate în fața primăriei

parcul din curtea primăriei

Primăria Crasna
Profit de ocazie că mă aflu în Crasna și vreau neapărat să vizitez Muzeul Satului. Este situat într-o casă veche evreiască, aproape de intersecția din centrul comunei, pe drumul ce duce la Cizer. Am mai vizitat muzeul, cu ocazia excursiei organizată la obiective din județul Sălaj, în cadrul proiectului ”Descopeim Sălajul și patrimoniul Mondial UNESCO”. De data aceasta am putut să mă bucur în tihnă de minunatele exponate de aici. Prin deschiderea muzeului în anul 2007, sute de obiecte vechi din gospodăriile comunei au fost salvate de la distrugere și uitare: obiecte de îmbrăcăminte, farfurii de ceramică pictată, lăzi de zestre sau diverse alte obiecte. Păcat că muzeul nu are un pliant de promovare.

Muzeul Satului - Crasna

exponate din Muzeul Satului





Nu poți să fii la Zilele Crasnei fără a vedea aerodromul. Situat în partea de vest a comunei, la 200 de metri de ultimele case, pista aerodromului este marcată prin drapele României, Ungariei și Uniunii Europene. Aici, funcționează Clubul Aviatic Deltafly  (http://www.deltafly.ro/ ) al cunoscutului Vizaknai Alexandru. Este unul dintre cei doi de deținători de avioane sau motodeltaplane din Sălaj, alături de Mureșan Sorin din Zalău. Pista aerodromului Crasna este destul de scurtă, de 300 de metri dar suficientă pentru decolarea și aterizarea aeronavelor ușoare și a motodeltaplanelor. Există și un hangar care poate adăposti două aeronave ultraușoare sau două motodeltaplane. Nu puteam rata  ocazia de a efectua un zbor deasupra Crasnei, mai ales că era disponibil avionul venit tocmai de la aerodromulFloreni (lângă Vatra Dornei). Domnul Dan Cobuz, a venit să dea o mână de ajutor prietenului Vizaknai. Chiar dacă pentru 15 minute de zbor, taxa este de 100 de lei, senzația de libertate totală, imaginile superbe asupra peisajului din jur, asupra Crasnei și asupra lacului de cumulare de la Vârșolț sunt greu de descris în cuvinte și merită toți banii.

avionul pilotat de domnul Dan Cobuz

bordul avionului

viile din Crasna văzute de la 250 metri

Crasna de la înălțime

Crasna - vedere aeriană

gospodării din Crasna

albia râului Crasna care străbate comuna

motodeltaplanul lui Vizaknai Alexandru
Am revenit la timp în centrul comunei Crasna, pentru a asista la depunerea de jerbe de flori la statuia poetului maghiar Petőfi Sándor (1823 – 1849). Impresionează solemnitatea în care s-a desfășurat ceremonialul depunerilor de jerbe. Un tânăr în costum popular prelua coroanele de la cei care le depuneau și le atârna în suporții special amenajați în timp ce fanfara din Kiskunlacháza interpreta muzică specifică.


delegația UDMR Sălaj depune jerbe de flori la statuia lui Petőfi Sándor
  
După ce am mai aruncat o privire în sala Căminului Cultural, am plecat spre casă, încântat de cele văzute la Crasna. Voi reveni cu siguranță la anul.

Crasna în amurg

4 comentarii:

  1. Frumoase articole, bravo dl Mirel Matyas!

    Am petrecut si eu cateva ore frumoase in Crasna, sambata 13 oct 2012. Cu toate ca n-am participat la spectacolele culturale, in putinul timp petrecut in sat am admirat exponatele de la caminul cultural, unde in mod deosebit m-au impresionat picturile si fotografiile.
    Apoi, pe aerodrom am simtit si eu acea senzatie de libertate si cumva 'titanica', prin bunavointa aceluiasi Vizaknai Alexandru, cand am survolat vreme de aprox 15 minute imprejurimile Crasnei cu motodeltaplanul.
    Spre deosebire de avioanele usoare, sau chiar 'grele', adevarata senzatie de zbor se simte cu motodeltaplanul, cand esti complet expus si simti vantul in fata.

    Multumiri,

    Cristina Man

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristina. Data viitoare voi incerca si eu experienta cu motodeltaplanul. Oricum, senzatia de zbor este extraordinara. Ceea ce face domnul Vizaknai la Crasna merita popularizat. Nu multe judete se pot mandri cu asa ceva.

      Ștergere
  2. Crasna, mi-a fost draga dintotdeauna, fiind la cativa km. de satul meu natal, Starci ! Am lucrat, chiar in Crasna, timp de cateva luni şi cu parere de rau am parasit-o sub presiunea securista ! Crasna are toate sansele sa devina in viitor, un oras frumos ! Am avut curajul s-o afirm, in volumul de poezii "Cetatea mea-Starci" pe care l-am scris in 2013 !
    Doi dintre copii mei sant nascuti la maternitatea din Crasna !
    LA MULTI ANI, CRASNA !
    j. I. Nicorici - California

    RăspundețiȘtergere
  3. A nagy mamam Crasnamba születet 1889. Manda 1923 Brazilamra jöt. Csodálatos ojan szép város.

    RăspundețiȘtergere