marți, 20 noiembrie 2012

Top 10 obiective turistice care mi-au plăcut


Provocarea de a întocmi un Top 10 al destinațiilor turistice care mi-au plăcut, este de luat în seamă. Inițial am crezut că îmi va fi greu să găsesc 10 locații, dar încercând să le identific am constatat că am mult prea multe astfel de locuri, că mi-ar trebui un Top 20. Apoi a fost dificultatea de a alege, de a găsi un numitor comun pentru topul meu. Am decis să rămân în sfera arhitecturii urbane, topul propus de mine conține 10 orașe europene. Așadar, iată ce a ieșit:


Locul 10: Gyula / Ungaria
Sunt convins că pentru mulți turiști, topul ar fi ocupat de orașe celebre, însă pe mine, micuțul orășel, aproape lipit de granița cu România, m-a impresionat atât de tare încât nu pot să nu-l includ într-un astfel de top.
Este unul dintre cele mai frumoase și mai cochete orașe pe care le-am vizitat. Aici totul impresionează: modul în care au reușit să facă dintr-un pârâu neînsemnat o oază de verdeață, curățenia și mulțimea de flori cu care ești întâmpinat vara, cetatea gotică de cărămidă din secolul al XIV-lea– aproape intactă, cea mai mare cetate de câmpie din Europa, jocul de apă și lumină al fântânilor arteziene din piața centrală sau celebra Cofetărie de o sută de ani (Százéves cukrászda) (datând din 1840). Aici există o puternică comunitate românească ce dispune de un liceu cu predare în limba română (Liceul Nicolae Bălcescu) iar în Catedrala Sfântul Nicolae, drapelul românesc este la mare cinste, fiind arborat în față.







Locul 9: Split / Croația
Pe coasta dalmată dai la tot pasul de orașe vechi cu aspect medieval, cu străduțe strâmte și întortocheate: de la faimosul și mult titratul Dubrovnik până la orașe cum ar fi Trogir, Sibenik sau Zadar. Însă, dintre toate, Split-ul m-a captivat de la început. Și asta pentru că aici se găsește celebrul Palat al lui Dioclețian, obiectiv aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. În ciuda trecerii anilor, impresionantul palat, reședința de vară a împăratului Dioclețian (284-305) este foarte bine conservat și încă locuit. De fapt, întregul oraș s-a dezvoltat în jurul magnificului palat. Ce impresionează aici, dincolo de vestigiile istorice, este faptul că palatul trăiește, este viu, plin de localnici și de turiști. Trebuie să te lași purtat de puhoiul de oameni pe străduțele pietruite, să savurezi o cafea sau să iei un prânz delicios la una dintre multele terase deschise peste tot. Și neapărat, trebuie să urci în turnul clopotniță al catedralei de unde vei avea o panoramă superbă asupra orașului și asupra portului.






Locul 8: Cracovia / Polonia
Orașul impresionează prin cea mai mare piață medievală din Europa (Rynek Glowny) în mijlocul căreia se află Hala Țesăturilor (Sukiennice) o minunată construcție în stil renascentist. Piața este dominată de Biserica Sfânta Maria  (Mariacki) din al cărei turnuri asimetrice un trompetist dă ora exactă. Nenumăratele terase din zonă îmbie turiștii la deliciose preparate culinare. Cetatea Wawel, odinioară locul de unde regii conduceau Polonia, oferă o panoramă superbă asupra Vistulei. Aici se află una dintre unul dintre cele mai importante monumente ale Poloniei: Catedrala Wawel. Loc de veci pentru numeroși regi polonezi, dar și pentru eroi naționali, poeți sau președinți, datând din secolul XI – catedrala impresionează printr-un interior opulent în stil baroc. Nu este de mirare că acest castel și centrul vechi al orașului se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO încă din 1978.
Orașul trăiește încă în umbra celui ce a fost Papa Ioan Paul al II-lea, peste tot dai de ceva care amintește de primul papă slav din istoria Bisericii Catolice. Impresionează Muzeul Arhidiocezei care păstrează numeroase obiecte personale ce i-au aparținut papei.
Și împrejurimile Cracoviei merită explorate, la mică distanță de oraș se află Minele de sare de la Wieliczka care atrag turiștii prin superbele sculpturi în sare realizate de către mineri. La mai puțin de 80 de kilometri de oraș se află sinistrele lagăre de concentrare naziste de la Auschwitz și Birkenaw. Atât lagărele cât și mina de sare sunt obiective aflate pe lista UNESCO.







Locul 7: Maribor / Slovenia
Alegerea celui de al doilea oraș al Sloveniei ca și Capitală Culturală Europeană în 2012, nu este deloc întâmplătoare. Orașul, plin de farmec, este străbătut de râul Drava în apele căruia se oglindesc frumoasele clădiri colorate din Lent – cea mai veche zonă a orașului. Atât de veche încât aici se găsește un butuc de vie ce a intrat în cartea recordurilor ca fiind cea mai veche vie din lume.
Piețele orașului, flancate de clădiri cu fațade superbe, amintesc de burg-urile austriece, influența germană simțindu-se la tot pasul. Trebuie să te lași purtat pe străduțele înguste sau să intri în nenumăratele crame pentru a simți pe deplin farmecul acestui oraș







Locul 6: Budapesta / Ungaria
Alături de Praga și Viena, capitala Ungariei este una dintre cele mai frumoase capitale europene. Având o istorie comună cu a Vienei, Budapesta a împrumutat ceva din grandoarea și măreția acesteia. Dunărea, care pe vremuri separa două orașe, Buda și Pesta, reușește astăzi să le unească grație celor nouă poduri, unele dintre ele adevărate opere de artă (Széchenyi Lánchid sau Erzsébet hid). Malurile Dunării în care se oglindesc pe de o parte arhitectura gotică a Parlamentului și pe de altă parte cetatea Budei cu Bastionul Pescarilor și Biserica Matyas sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO.
Dacă vrei să ai o imagine de vis asupra orașului, trebuie să urci pe muntele Gellért unde se află statuia episcopului Gellért sau la Citadela – construită de habsburgi spre a ține sub control orașul - unde Statuia Libertății veghează asupra orașului.
În cealaltă parte a orașului, în Pesta, ia-o pe bulevardul Andrássy ce leagă piața Erzsébet de parcul orașului (Városliget). Vei da de celebra Piață a Eroilor (Hősök tere) cu Monumentul Mileniului ce amintește de sosirea triburilor maghiare în Câmpia Panonică în anul 896. Galeria de 14 regi, regenți și conducători ai Ungariei, scenele sculptate din viața acestora precum și coloana cu arhanghelul Gabriel ținând în mână coroana Sfântului Ștefan și crucea dublă, toate acestea alcătuiesc un monument grandios. Atât bulevardul cât și ansamblul din Hősök tere sunt incluse pe lista patrimoniului mondial.







Locul 5: Viena / Austria
Viena este denumită în multe feluri, dar primul apelativ care-mi vine în minte când mă gândesc la capitala Austriei, este ”imperială”. Da, Viena este imperială. Viena are o mare densitate de monumente, de muzee, de palate și biserici. În interiorul Ring-ului, celebrul bulevard vienez ce înconjoară centrul istoric, se află principale atracții turistice ale orașului. Centrul este dominat de impunătoarea Catedrală Sfântul Ștefan (Stephansdom) construcție în stil gotic datând din anul 1147, din turnul căreia (Pummerin) ai una dintre cele mai spectaculoase panorame asupra orașului. Din Stephans Platz, în orice direcție ai apuca, vei da de nenumărate biserici, palate, muzee ori clădiri a căror fațadă îți vor fura privirea. Viena este un mare muzeu în aer liber, aici se găsesc toate stilurile arhitectonice. Ai uneori impresia că ești într-un imens atelier în care cei mai renumiți arhitecți ai lumii își dau concursul pentru a impresiona prin lucrările lor. Palatele Hofburg, Albertina, Belvedere sau Schonbrunn mai păstrează încă farmecul de odinioară; biserici celebre ca Votivkirche sau Karlskirche împresionează prin stilurile lor arhitectonice. Și pentru că vorbeam de curente arhitectonice, Viena adăpostește una dintre cele mai faimoase clădiri ale Europei, extravaganta Hundertwasserhaus în culori vii cu plante pe acoperiș.
Viena este celebră și prin minunatele parcuri: Schonbrunn, Stadtpark sau Burggarten adevărate oaze de liniște și verdeață ce abundă în sculpturi celebre.






Locul 4: Praga / Cehia
Praga este fără îndoială unul dintre cele mai romantice și mai pline de farmec orașe europene. În piața Staromestske namesti se găsesc două din atracțiile principale ale orașului. Este vorba de clădirea primăriei cu Ceasul Astronomic, datând din secolul al XV-lea – o bijuterie a tehnicii ce adună la ore fixe o mulțime de turiști ce stau gură-cască și urmăresc complicatele mecanisme și figurine ce ca într-un teatru de păpuși dau un spectacol de gală. Tot aici se găsește faimoasa biserică Notre-Dame de Tyn datând din secolul al XIV-lea  și transformată în stil baroc în anul 1679. Biserica adăpostește rămășițele pământești ale astronomului Tycho Brahe și pe cele ale împăratului Rudolf al II-lea. Trecând Vâltava pe celălalt mal, pe unul dintre cele mai frumoase și mai romantice poduri, Podul Carol (Karluv Most) străjuit de câte 15 grupuri statuare pe fiecare parte reprezentând sfinți și scene biblice, ajungi la Castelul Praga. Aici, unde astăzi își are sediul președintele republicii, trebuie neapărat să te plimbi pe Strada de Aur pe care se află un număr de 11 căsuțe istorice construite chiar în interiorul zidurilor de apărare. Strada a avut un locuitor celebru, pe scriitorul Franz Kafka. În interiorul castelului se află catedrala Sfântul Vitus, o capodoperă a stilului gotic flamboiant. În fiecare zi, la ora 12, aici are loc ceremonia schimbării gărzii, un spectacol deosebit ce aste admirat de către turiști și localnici deopotrivă. Orașul vechi, podul Carol și castelul Praga fac parte din patrimoniul mondial al umanității.






Locul 3: Porto / Portugalia
Deși am stat doar o zi în magnificul oraș, a fost de ajuns să-l propulseze pe podiumul preferințelor mele turistice. Atmosfera boemă a marilor artere comerciale, piețele impozante, malurile râului Douro ce se varsă în Atlantic cu minunatele case vechi de sute se ani, zecile de pivnițe în care te lași purtat de mirifica lume a vinului de Porto, toate te fac să-ți dorești să revii. Nu trebuie ratată o croazieră pe estuarul râului Douro, de la gura de vărsare în Atlantic până sus în amonte printre dealurile pline de viță de vie. Estuarul este traversat de mai multe poduri, cel mai faimos este Ponte de Dom Luis I, operă a arhitectului Gustave Eiffel (1886). Centrul vechi al orașului este parte a patrimoniului mondial UNESCO. În Porto ca în întreaga Portugalie de altfel, impresionează clădirile superbe acoperite cu faianță (azulejos) ce redau motive geometrice complicate sau chiar adevărate tablouri. Un exemplu elocvent în acest sens este gara din Porto, una dintre cele mai frumoase gări din Europa.





Locul 2: Valencia / Spania
Deși se află în umbra mult mai titratei Barcelona, Valencia impresionează printr-o serie de  obiective turistice de top. Centrul vechi, inima orașului se poate lăuda cu Plaza del Mercado unde se află importante elemente arhitectonice. La Lonja de la Seda este cel mai bun exemplu de arhitectură civilă gotică și se află în patrimoniul mondial UNESCO. Apoi piața centrală – Mercado Central – este un exemplu de clădire funcțională ce îmbină armonios pereții decorați cu azulejos și acoperișul de metal cu vitralii având desenate stema orașului. Catedrala Valencia, reprezintă o îmbinare de stiluri arhitectonice: romanic, gotic și baroc. Aici într-o superbă capelă în stil gotic flamboiant se află cea mai sfântă relicvă a creștinătății: Sfântul Graal sau Sfântul Potir folosit de Isus la cina cea de taină. Extravagantul Palat al marchizului de Don Aqua are poate cea mai frumoasă fațadă barocă, sculptată în alabastru. Orașul Artelor și Științei este complexul ce a reușit să readucă Valencia  în circuitul turistic internațional. Este un ansamblu de construcții futuriste, din oțel și sticlă (Oceanografic, Emisferic, Umbracle, Palatul Științelor Principe Felipe sau Palatul Artelor Reina Sofia), ce-ți crează impresia că te afli în viitor. Operă a arhitectului Santiago Calatrava, aici ai ocazia unică de a experimenta știința pură, de a viziona filme științifice 3D sau de a urmări viața marină din tunelul subacvatic. Bioparcul, situat la capătul Parcului Turia – aflat pe fosta albie a râului cu același nume – este exemplul perfect de simbioză între om și natură. Este cea mai frumoasă grădină zoologică văzută vreodată, în care animalele nu trăiesc în cuști ci în spații libere, amenajate astfel încât să nu pună în pericol siguranța vizitatorilor.






Locul 1: Istanbul / Turcia
Orașul dintre continente, Istanbulul ocupa primul loc în topul preferințelor mele turistice, poate și pentru faptul că am avut ocazia să-l vizitez de mai multe ori. Amalgamul de civilizații, atmosfera specifică marilor orașe orientale și bogata moștenire istorică fac din Istanbul un oraș fascinant.
Nu se poate să nu remarci pe de o parte Istanbulul vechi, istoric, ce încearcă să revină la gloria de altădată prin vestigii istorice unice în lume. Catedrala Sfânta Sofia – capodoperă a stilului ecleziastic bizantin, Moscheea Albastră (Sultanahmet), Moscheea Nouă (Yeni Cami), palatul Topkapi, palatul Dolmabahce, Hipodromul sau Basilica Cisternă sunt principalele obiective turistice ale Istanbulului. Mai există apoi Istanbulul modern, occidental, cu mall-uri și magazine de lux, cu zgârie-nori, cu galerii de artă modernă.
Însă toate acestea pălesc în fața splendorii date de strâmtoarea Bosfor, adevărata coloană vertebrală a orașului și rațiunea acestuia de a exista. Aici pe Bosfor sau pe Cornul de Aur viața trepidează, vapoare comerciale sau de linie trec aproape în fiecare minut de o parte și de alta a celor două maluri. Doar cine face o croazieră pe Bosfor poate înțelege cu adevărat de ce Istanbulul este un oraș atât de special. De aici, siluetele zecilor de minarete se profilează pe cerul roșiatic al asfințitului brăzdat de pescăruși, în cel mai romantic peisaj. Poate cea mai frumoasă priveliște este dată de panorama de pe colina Camlica din partea asiatică, asupra Bosforului și asupra celebrului pod ce unește cele două continente. De aici, într-o seară de vară în care orașului a fost luminat feeric am savurat o narghilea în timp ce orașul întreg vibrează de chemarea muezinilor la rugăciune. Poate fi ceva mai frumos?






Ce au în comun toate aceste destinații? Sunt orașe europene (am inclus în această categorie și Istanbulul). Apoi aproape toate (cu excepția orașului Gyula) au obiective înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Și ceea ce este și mai important din punctul meu de vedere, toate au elemente arhitectonice remarcabile. 


Acest post face parte din campania blogosferei de turism, prin care bloggerii realizează un Top 10 al destinațiilor turistice. Au fost publicate top-uri pe următoarele bloguri:
Update: După postarea top-ului meu, au mai apărut top-uri pe următoarele bloguri:
Update 2: Și alți bloggeri ne-au urmat exemplu. Iata ce au scris:





9 comentarii:

  1. Uite un top pe gustul nostru.
    Istanbul, Porto, Praga au intrat și la noi, Cracovia, Budapesta și mai ales Valencia nu sunt nici ele de dat deoparte ... frumos top, Mirel, felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat si eu ca Istanbulul apare in preferintele mai multor bloggeri. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  2. In Cracovia nu am fost si tare mi-as dori sa merg, mai ales ca nu este nici departe, nici scumpa. Dar stiu ca este tare frumoasa. Intr-adevar, deseori orasele mici ne cuceresc mai repede decat cele mari, aglomerate. Fain top :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca este un oras minunat, ai multe de vazut. Daca-l combini cu Auschwitz-Birkenaw si eventual cu minele de sare de la Wieliczka, ai ce face timp de o saptamana. daca te intereseaza, pot da referinte referitor la ce este de avzut acolo.

      Ștergere
  3. Frumos top, felicitări!. Trebuie să vizitez neapărat Istanbul şi Valencia :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos topul si foarte tentant :D
    Trebuie sa ajungem neaparat in Instanbul, Viena, Praga si Porto!

    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Pentru Istanbul, Viena si Praga unde am fost pe cont propriu si m-am documentat temeinic, pot da referinte oricand. Cu Porto este mai greu, m-am lasat pe mana altora, l-am descoperit "pe viu" fara nicio pregatire prealabila.

      Ștergere
  5. Eram sigura ca orasele din Turcia , sau Spania ocupa primul loc in topul tau, dupa entuziasmul si caldura cu care ne-ai povestit despre ele. Imi plac foarte mult comentariile care insotesc imaginile si ma tot intreb ce s-ar fi intamplat daca alegeai literatura in locul matematicii ?!!! Sper sa avem ocazia sa ne fii ghid intr-o buna zi, intr-o destinatie de vis. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  6. Superbe pozele!!! Greu de realizat un top 10... sunt atâtea destinaţii minunate.

    RăspundețiȘtergere