sâmbătă, 22 decembrie 2012

Călătorii imaginare

”Călătorului îi șade bine cu drumul” se spune într-un celebru proverb. Este cât se poate de adevărat. Cei mai mulți dintre pasionații călătoriilor, sunt mai mereu pe drum în căutare de noi locuri frumoase. Sunt dornici de a descoperi și cunoște obiective noi, locuri și oameni deosebiți. Iar când, din diferite motive (criza financiară este unul dintre ele) nu sunt pe drum, fac planuri, se documentează. Și din fericire, sursele de documentare sunt la tot pasul. 

Desigur, pe primul loc este internetul. La doar un click distanță de tine se află lumea largă. Sunt atâtea site-uri ce abordează subiecte de travel încât mi-ar fi imposibil să le nominalizez pe toate. Apoi sunt ghidurile online de călătorie, forumurile de unde poți afla ce au văzut alții și nu în ultimul rând blogurile de travel. În  lista mea de bloguri sunt doar o parte dintre acestea. Descoperi că mulți alți oameni, asemenea ție, călătoresc și împărtășesc cu tine  bucuria vizitării unui loc. 

Există apoi o bogată literatură de specialitate. În ultimii ani au fost traduse și la noi o serie de cărți de călătorie, s-au publicat ghiduri turistice ale diverselor țări, regiuni sau orașe. Aș aminti aici excepționalele ghiduri turistice de la Editura Rao sau cele din seria ”Ghid complet” de la Editura Aquila 93. Editura Litera Internațional a publicat celebra serie de ghiduri turistice vizuale ”Top 10”, incluzând principalele orașe ale lumii. Mai recent, Editura Adevărul Holding a publicat și distribuit împreună cu ziarul, excepționala și extrem de bine documentata serie ”National Geographic Traveler”Să nu uităm însă de literatura clasică de specialitate. Încă se mai găsesc în anticariate cărți valoroase ce merită cumpărate și citite.






Revistele de travel sunt puține la număr. National Geographic România continuă să publice semestrial câte un număr al revistei ”National Geographic Traveler”. Calitatea articolelor și diversitatea temelor abordate fac să fie una dintre cele mai bune reviste de profil. Profesioniștii din industria turismului au la dispoziție revista ”Travel Advisor”. Sunt cunoscute și revistele ”România Pitorească”, ”Traveller Magazin”, ”Turism Millenium” sau ”Vacanțe și călătorii”. De curând, am aflat de apariția pe piața de profil a unei noi reviste: ”Elixir Travel”

Nici la capitolul reviste electronice nu stăm rău. În online exită site-uri cum ar fi ”Travelweek” - revistă online de turism și afaceri sau revista online de călătorii ”Cluj.travel”. Sub deviza ”cluj.travel te călătorește” revista este una dintre cele mai dinamice din web-ul românesc și se dorește a fi o sursă de inspirație pentru călătorii care vin în Cluj sau pentru clujenii care călătoresc.



Tot în presa scrisă există revistele colecționabile, însoțite de DVD-uri, editate de către DeAgostini. Sunt pe piață seriile ”În jurul lumii. Călătorii fascinante pe DVD” și  ”National Geographic  - Locuri celebre”. Contra unui preț rezonabil, pe care și-l poate permite oricine, călătorești virtual în cele mai fascinante locuri.





În cadrul rubricii pe care o inaugurez, îmi propun să prezint cărți, documentare, reviste scrise sau online care abordează subiecte legate de călătorii. Vreau ca împreună cu cititorii mei să facem o serie de călătorii imaginare atunci când timpul sau banii nu ne permit să călătorim cu adevărat.

Un comentariu: