miercuri, 2 ianuarie 2013

Impresii de călătorie (32) - Anul Nou printre românii din Spania - II


Provincia Castellón este una dintre cele trei provincii (alături de Valencia și Alicante) ale Comunității Autonome Valencia.  Este situată în estul Spaniei, pe coasta Mării Mediterane, cunoscută și sub numele de Costa del Azahar, într-o zonă ce se remarcă prin vaste livezi de portocali. Provincia este recunoscută și prin faptul că aici se găsește cea mai mare comunitate românească din Spania.

Statuia ce te întâmpină la intrarea în oraș

Orașul reședință al provinciei este Castellón de la Plana (în spaniolă) sau Castelló de la Plana (în valenciană). De fapt în întreaga provincie autonomă Valencia, inscripțiile sunt bilingve, în spaniolă  și catalană / valenciană.  Cu o populație de peste 180.000 de locuitori, este cel mai mare oraș al provinciei.
Orașul este datat din 1251, după cucerirea regatului maur de către Jaime I de Aragon. În secolul al XIX-lea zidurile ce înconjurau orașul au fost dărâmate și orașul a început să se extindă. Proces a fost întrerupt de războiul de independență împotriva lui Napoleon. Orașul s-a dezvoltat treptat, azi fiind unul modern.


Am vizitat Castellón de la Plana în prima zi a anului 2012. La intrare în oraș o ciudată statuie reprezentând trei mâini prinse într-un salut. Să fie o dovadă a spiritului tolerant față de emigranți? Am remarcat infrastructura modernă, bulevardele largi, pline de verdeață. Benzile de circulație sunt separate de zone verzi, cu palmieri. Stâlpii de curent sunt amplasați pe mijloc și luminează ambele sensuri. Este o dovadă a spiritului practic al spaniolilor. Parcurile sunt de asemenea cochete, cu palmieri sau alți arbuști mediteraneeni. La un moment dat am văzut și firme de magazine cu litere românești, dovadă a spiritului gospodăresc a românilor de aici. În oraș te descurci bine cu limba română, chiar și spaniolii înțeleg ce spui.

Bulevard în Castellón de la Plana



Centrul orașului vechi, medieval, este dominat de Catedrala ”Santa Maria de la Asunción” . Biserica originală a fost construită în secolul al XIII-lea dar a fost distrusă în urma unui incendiu. A fost reconstruită în secolul al XV-lea în stil gotic dar a fost din nou distrusă în timpul războiului civil. A fost reconstruită din nou în 1936. Fațada nordică, în stil neogotic se îmbină perfect cu celelalte fațade din perioada gotică. Fațada principală are aspect de fortăreață, cu două turnuri ce încadrează un superb portal neo-gotic. Portalul principal este flancat de alte două portaluri mai mici. Simetria este perfectă. Deasupra portalului principal, este o fereastră rotundă sub formă de rozetă, element arhitectonic specific bisericilor gotice. De o parte și de alta a portalului principal, scrie cu caractere gotice: ”Ave Maria Gratia Plena”. În fața catedralei, jos pe caldarâm este o placă comemorativă având inscripția în valenciană ”Castelló de la Plana 1563”.



fațada principală a catedralei



Elemente de arhitectură gotică


Mica piațetă ce se deschide în fața catedralei este cochetă. Pe o latură a ei se află Mercado Central – piața acoperită a orașului. Sub arcadele unei alte clădiri, este amenajat un Belén – scena Nașterii Mântuitorului. Este realizat din sârmă albă, parcă ar fi sârmă ghimpată. Ieslea cu pruncul, vitele și doi magi sunt reprezentați aici. Nu departe este un frumos parc de joacă pentru copii.


Belén în Castellón de La Plana

Parc de joacă pentru copii
Pe o clădire sunt patru drapele: al Uniunii Europene, al Spaniei, al Comunității Autonome Valencia și al orașului. Acestea denotă apartenența orașului și al Spaniei la Europa dar și patriotismul local.


Am văzut într-un al parc un ficus imens, vechi de peste 100 de ani. În jurul lui este realizat un postament de beton sub formă de poligon cu 10 laturi. 


Ficus secular
Pe fiecare latură a decagonuluii se află realizate din faianță (azulejos) stemele localităților din Comarca Castellón: Vinaroz, Viver, Albocacer, Lucena del Cid, Morrella, Nules, San Mateo, Segorbe, Castelló de la Plana. Pe o altă latură este o placă comemorativă pe care scrie că în 31 martie 1984 s-a serbat ”Festa de L’Arbre”.  Este interesantă ideea de a sărbători un arbore centenar. Ficusul este superb, uriaș, cu frunze verzi, plin de viață. Pe rădăcinile sale se odihnește un porumbel ce nu pare deranjat de prezența noastră.














Indiscutabil, Castellón de la Plana este un oraș frumos. Nu este de mirare că mulți români s-au stabilit aici. Are elemente de arhitectură remarcabile, monumente istorice și culturale. Proximitatea mării, vastele livezi de portocali, împrejurimile superbe sunt tot atâtea atuuri pentru a face din acest oraș o destinație turistică, dacă vrei să fugi de aglomeratele orașe Barcelona și Valencia.

Un comentariu:

  1. anul trecut, cand am fost la Valencia, am vrut sa dau o fuga pe acolo \. dar cum eu nu am carnet trebuia sa ma duc cu trenul. mi s-a parut cam mult timp, dus-intors, asa ca am zis pas. oricum abia astept sa ma intorc in Spania :)

    RăspundețiȘtergere