vineri, 25 ianuarie 2013

Planeta Košice - Capitala Culturală a Europei (I)



Alături de Marsilia-Provence, orașul slovac Košice este în acest an desemnat de către Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene, să fie Capitală Culturală Europeană. Încă de la debutul programului, în 1985, acest statut a adus pentru fiecare oraș desemnat, nenumărate beneficii în primul rând culturale dar și turistice. Conform unor studii, titlul de Capitală Culturală Europeană are impact pe termen mediu și lung din punct de vedere cultural dar și socioeconomic, atât pentru orașul în cauză dar și pentru regiunea în care acesta se află. Afluxul de turiști a crescut în în medie cu 12 % în acele zone în care orașele aveau statut de capitală Culturală Europeană. Dar poate cel mai important impact, este cel al vizibilității pe plan extern pe care orașul în sine și de cele mai multe ori regiunea și chiar țara, îl obțin.
Logo-ul Programului Košice - Capitală Culturală Europeană. Sursa foto: www.http://www.kosice2013.sk


A vizita un oraș în anul în care este desemnat drept Capitală Culturală Europeană, este un privilegiu. Cu atât mai mult dacă participi la Ceremonia de Deschidere a proiectului. Aflat la  Košice week-end-ul trecut, am avut ocazia să asist la o parte din evenimentele programate să marcheze debutul unui an cultural de excepție.

Inițial mă așteptam ca peste tot, inclusiv la hotel, să găsești pliante informative, programul evenimentelor. Spre dezamăgirea mea, hotelul la care am fost cazat, deși era amplasat în zona centrală la doi pași de zona pietonală Hlavná Ulica (Strada Mare) nu dispunea de nici un pliant de promovare a evenimentului. În schimb, tot orașul era înțesat cu panouri stradale, bannere și afișe amplasate peste tot: în stațiile de autobuz și tramvai, pe stâlpii de telegraf, în fața clădirilor unde urmau să se desfășoare diferite evenimente culturale, în vitrinele magazinelor sau în info-point-uri. Sunt multe panouri stradale, un fel de bannere înalte de aproximativ 2 metri, și late de aproximativ 50-60 de centimetri, ca niște paralelipipede. Toate au logo-ul evenimentului și sunt scrise fie în slovacă, fie în engleză. Pe una din laturi este desenată harta orașului și sunt marcate locurile unde au loc evenimentele culturale. Chiar și locurile publice de afișaj, pe care toate marile orașe le au, sunt pline de afișe care anunță programul evenimentelor.





Panouri stradale de promovare a evenimentelor culturale
















Logo-ul Capitalei Culturale Europene, în vitrina restaurantului Slávia


Banner în vitrina unui magazin









Îmi place strategia de marketing adoptată de organizatori. Se vede că s-au gândit la toate detaliile. Există un logo general al programului ”Kosice 2013 - Capitală Culturală Europeană” ce folosește patru romburi colorate, dispuse în așa fel încât formează între ele un pătrat. Am văzut în jurul catedralei Sfânta Elisabeta și în jurul Teatrului de Stat, aceste romburi în formă tridimensională (poligon cu 8 laturi - octahedron). Dacă ai fi avut o imagine de sus, ai fi obținut logo-ul proiectului. 

Octohedron, parte din logo-ul proiectului - lângă Teatrul de Stat





Există apoi un logo creat special pentru Ceremonia de Deschidere și care apare pe toate materialele informative și pe toate panourile stradale.   

Logo-ul Ceremoniei de Deschidere. Sursa foto: www.kosice2013.sk
Logo-ul futurist, face parte dintr-un concept unitar ce face referire la ”Planeta Košice”. Așa cum se precizează în broșura ce cuprinde toate evenimentele ce au avut loc cu ocazia Ceremoniei de Deschidere, din perioada 19-20 ianuarie 2013, ”în mințile noastre, am legat ideea proiectului Košice - Capitală Culturală Europeană 2013, cu începutul a ceva special. Nașterea unei noi planete! Planeta Košice.  O planetă, care ar deveni o muză, și o sursă de inspirație pentru locuitorii săi și pentru alți vizitatori. O planetă care chiar aici și acum se naște și își începe călătoria prin spațiu, condusă de imaginația noastră, de dorințele și speranțele noastre, precum și de creativitatea și entuziasmul nostru, ca să nu mai vorbim de umorul nostru special, de detașarea și curajul - esența cea mai de preț a oamenilor din Košice  care iubesc orașul lor și sunt pe bună dreptate mândri de trecutul și de prezentul său. Bine ați venit pe Planeta Košice”.

Broșuri cu programul Ceremoniei de Deschidere
S-au editat pentru Ceremonia de Deschidere mii de broșuri în slovacă și în engleză pe care le găseai în locațiile care organizau diferite evenimente dar și în info-point-uri. Nu mică mi-a fost mirarea să le găsesc inclusiv în Catedrala Sfânta Elisabeta. Evident, sunt distribuite gratuit.

Materiale de promovare a evenimentelor culturale, în catedrala Sfânta Elisabeta
În centru am găsit trei info-point-uri. Unul era un punctul de informare turistică al orașului, care pe lângă pliantele, broșurile și flyerele pe care le găsești peste tot, cu informații legate despre obiectivele turistice, distribuia și oferea informații legate de ceremonia de deschidere. Aveau și alte souveniruri pe care le puteai achiziționa contra cost. Celelalte două erau info-point-uri amenajate special pentru evenimentele ce se desfășurau sub egida ”Košice 2013 – Capitală Culturală Europeană”. Erau amplasate strategic, unul în partea de sud a zonei pietonale, aproape de Hotelul Slovan (DoubleTree Hilton) și de mall-ul Aupark. Aici, doi tineri, probabil voluntari distribuiau trecătorilor broșuri cu programul manifestărilor.

Info-point lângă Mall-ul Aupark
Celălalt info-point, mai mare și mai bine aprovizionat, se găsea în zona pietonală, dincolo de Teatrul de Stat și de Immaculata – coloana dedicată sfârșitului epidemiei de ciumă. Aici, doi tineri extrem de amabili, având tricouri personalizate cu textul ”Can help you”, nu m-au lăsat să plec până nu mi-au dat câte un exemplar din toate materialele informative pe care le aveau. M-am bucurat ca un copil ce primește daruri. 

Info-point-ul din Piața centrală




Personalul info-point-ului din Hlavná Ulica, gata să-ți sară în ajutor
Printre materiale, o carte în adevăratul sens al cuvântului, având aproape 200 de pagini conține toate informațiile legate de pregătirile orașului din perioada 2009-2012 precum și despre absolut toate evenimentele culturale ce vor avea loc în acest an. Am aflat de aici, sumele investite de Guvernul Slovac prin Ministerul Culturii din Republica Slovacia, în organizarea și pregătirea evenimentului. Astfel, în 2009 au fost alocați 166.000 euro, pentru ca sumă să crească progresiv în anii următori: 1.162.000 euro (2010), 1.992.000 euro (2011) și 3.320.000 euro (2012). Pentru acest a fost aprobat un buget de 3.320.000 euro. 
Materiale informative despre evenimentele culturale
De asemenea a existat o strategie de promovare turistică și culturală a orașului, asociată cu promovarea orașelor din Slovacia de Est. Programul numit Pentapolitana, are ca scop cooperarea economică și culturală a cinci orașe: Košice, Prešov, Levoča, Bardejov și Sabinov. Este un concept unic de cooperare în regiune prin folosirea potențialului spiritual și cultural.

Afiș de promovare a evenimentelor din cadrul proiectului Pentapolitana
În Hlavná Ulica, se află amplasate două scene. Una este chiar lângă info-point, și este amplasată cu spatele la Teatrul de Stat. Toată zona pietonală din fața scenei, poate să cuprindă după estimarea mea aproape 1000 de persoane. Aici, repetau de zor componenții unei formații rock. Cealaltă scenă, este imensă. Se află amplasată în zona sudică a Pieței, cu spatele la Capela Sfântul Mihail. Nu am văzut niciodată o scenă atât de mare. Zeci de mașini și tiruri și autoutilitare cu echipamente erau parcate pe cele două laturi ale pieței, până aproape de Catedrala Sfânta Elisabeta. Sute de muncitori, ingineri de sunet și de lumini se străduiau, în ciuda ninsorii să asigure cele mai bune condiții tehnice. În fața scenei se amplasau gardurile ce despărțeau zonele. Mi-a plăcut că totul era organizat, fiecare părea că știe ce face. Existau afișe care delimitau zonele, pregătite pentru cei care duminică seara vor umple până la refuz piața. Din când în când se făceau probe de sunet sau de lumini. Din câte am înțeles se pregătea un impresionant spectacol de sunet și lumină, din care nu vor lipsi focurile de artificii și laserele.

Scena mare din Hlavná Ulica


Scena mică din spatele Teatrului de Stat






repetitii pe scena mică

Manifestările dedicate Ceremoniei de Deschidere, au debutat în diverse locuri din oraș cu o mulțime de proiecte culturale, pentru toate gusturile și vârstele. Momentul oficial s-a consumat la Teatrul de Stat, la ora locală 11, în prezența oficialităților locale, regionale și naționale și a însuși comisarului european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret,  Androulla Vassiliou. Desigur, accesul a fost restricționat, sute de polițiști asigurând discret securitatea delegațiilor oficiale.

Teatrul de Stat din Košice
Spre prânz dar mai ales după amiază, orașul a început să se însuflețească. Într-o parte oameni îmbrăcați în costume de epocă chemau copii la unul dintre evenimentele ce le erau dedicate. 






La câțiva metri mai încolo, într-un parc, un tânăr a întins o plasă de nailon între doi copaci din parc. Pe această ”pânză” a început să picteze, cu spay-uri colorate un tablou, sub privirile curioase ale localnicilor și turiștilor. Mi-a plăcut ideea de artă scoasă în stradă. Aveam să mai văd o astfel de lucrare într-un alt parc.




Ce mi-a plăcut însă cel mai mult, a fost aspectul intercultural și interetnic pe care le-au avut unele manifestări. Orașul este situat la doi pași de granița cu Ungaria și mai puțin de 70 de kilometri îl despart de orașul maghiar Miskolc. Nu este de mirare faptul că orașul ”vecin” participă cu diverse programe culturale la marele eveniment cultural din Košice. La parterul unui mall uriaș, numit Aupark, am văzut o formație de muzică folk interpretând în maghiară o serie de melodii, gustate de publicul ce s-a adunat să-i asculte. Banner-ul din spate conținea numele celor două orașe Miskolc și Košice și logo-urile acestora. Mi-a plăcut aranjarea literelor ce formau denumirea orașelor. Litera ”O” era jumătate în componeța numelui orașului maghiar și cealaltă jumătate în a celoi slovac. Ca și când ar fi vrut să spună că ”împreună suntem un întreg”. 
Formație din Miskolc concertând la Aupark, un mall din Košice




Colaborare culturală Miskolc-Košice

La câțiva metri mai încolo, un stand turistic al celor din Miskolc. Produse de artizanat confecționate sub ochii tăi de meșteri populari îmbrăcați în costume tradiționale sau broșuri și pliante de promovare a orașului erau împărțite de organizatori. La întrebarea ”de unde sunteți” i-am răspuns ”din Ardeal, din Zalău”. Am încercat să pronunț numele orașului în maghiară și nu mică mi-a fost mirarea când doamna ce părea a fi liderul grupului mi-a rostit două nume: Petőfi Sándor și Wesselényi. Asta dovedește din punctul meu de vedere o bună cunoaștere a istoriei, artei și culturii maghiare. Tot respectul!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu