luni, 22 aprilie 2013

Ziua Pământului

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului / Earth Day. În acest an se împlinesc 43 de ani de când a început să fie sărbătorită la această dată Ziua Pământului. În 1970, senatorul american Gaylord Nelson a fondat Ziua Pământului cu scopul de a-i trezi pe politicieni din dezinteresul față de mediu. În timp, această zi a ajuns să fie sărbătorită de toți cei care iubesc natura și sunt conștienți de importanța protejării ei.În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ. Deși este mai puțin celebră ca Ora Pământului, această zi este marcată în întreaga lume printr-o serie de acțiuni a căror scop este acela de a conștientiza opinia publică cu privire la degradarea accentuată a mediului. Pe site-ul earthday.org pot fi urmărite acțiunile propuse de către organizație pentru a marca această zi.



Că Natura ne oferă un spectacol care ne uimește în fiecare zi nu mai surprinde pe nimeni. Sunt atâtea și atâtea locuri minunate pe întreg globul, pe unele le descoperim în călătorii, pe altele le vedem la TV sau pe internet. Între toate acestea, ”lumea” din interiorul Pământului reușește de fiecare dată să ne uimească. Nu puține sunt peșterile în care Natura a reușit să creeze cele mai neașteptate decoruri, dând dovadă de o nemărginită imaginație.




Nu demult, am avut șansă să văd una dintre splendorile speologice mondiale, o peșteră minunată aflată la o distanță rezonabilă de granița de nord-vest a României. Este vorba despre Peștera Baradla (Baradla Barlang) din complexul Carstic Aggtelek din Ungaria, aflată la mică distanță de granița cu Slovacia. Întregul carst de la Aggtelek, împreună cu cel din Slovacia este din 1995 parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. 



Fără a intra acum în multe detalii (acestea vor face obiectul unui articol separat), de Ziua Pământului, blogul Foto-Travel vă oferă un filmuleț realizat în această minunată peșteră. Vizionare plăcută!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu