luni, 13 mai 2013

Columna lui Traian împlinește 1900 de ani !


Luna mai este bogată în aniversări istorice: 1 mai – Ziua Muncii; 9 mai – cu tripla semnificație: Ziua Independentei, Ziua Victoriei și Ziua Europei; 10 mai – Ziua Regelui. În avalanșa de comemorări, puțini și-au adus aminte că exact acum 1900 de ani se inaugura la Roma, în capitala Imperiului Roman, celebra Columnă a lui Traian, pe basoreliefurile căreia sunt reprezentate războaiele daco-romane.



Celebrul monument, ce poate fi considerat actul de naștere al poporului român, este opera arhitectului Apolodor din Damasc (60 – 129 d.Hr.). A fost înălțată la Roma în data de 12 mai 113 d.Hr. în Forul lui Traian pentru a comemora epopeea celor două războaie daco-romane din anii 101-102 și 105-106, prin care Dacia era cucerită și transformată în provincie romană. Columna se păstrează și astăzi, în mijlocul unor ruine a ceea ce odinioară era Forul lui Traian. Inițial, în vârful columnei se afla statuia împăratului Traian dar în 1598 când a fost restaurată din ordinul papei Sixtus al V-lea, în vârful columnei a fost așezată statuia de bronz a Sfântului Petru.



Columna lui Traian este unul dintre cele mai frumoase monumente antice, păstrat aproape intact. Are dimensiuni impresionante pentru acele vremuri, fiind construită din 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare bloc cântărind aproximativ 40 de tone. Înălțimea columnei (partea ce conține friza sculptată) este de 29,78 metri, iar înălțimea totală a monumentului, deasupra solului este de 35,07 metri. Dar ceea ce face din acest monument unul deosebit, sunt cele 124 de episoade care îmbracă în spirală trunchiul coloanei și care ilustrează vizual, prin basoreliefuri de o frumusețe covârșitoare, Comentariile lui Traian.



Împăratul Traian, pe numele său adevărat Marcus Ulpius Nerva Traianus a domnit între anii (98-117) fiind unul dintre așa zișii împărați buni ai Romei. În timpul său, Imperiul Roman a ajuns la expansiunea teritorială maximă. A rămas în istorie mai ales datorită războaielor purtate cu Dacia. În 101 lansează o expediție la nord de Dunăre care l-a obligat un an mai târziu pe Decebal, regele dacilor să capituleze după ce Traian a asediat Sarmizegetusa. Traian se întoarce la Roma în triumf, primind titlul de Dacicus Maximus. Cum Decebal încerca să mobilizeze regatele vecine împotriva Imperiului Roman, Traian atacă din nou. Între anii 103-105 arhitectul său, Apolodor din Damasc construiește podul peste Dunăre, în apropierea orașului Drobeta-Turnu Severin, pod care-i va permite lui Traian să susțină campania din Dacia.  În urma celui de al doilea război daco-roman, Traian cucerește și distruge capitala Sarmizegetusa, în locul acesteia construind orașul Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. O bună parte a regetului Daciei este transformat în provincie romană.


Columna lui Traian, ce ilustrează atât de frumos epopeea războaielor daco-romane, i-a servit lui Traian și ca mausoleu, cenușa împăratului fiind depusă în încăperea de la baza columnei. Un text ce se mai păstrează are următorul conținut: Senatus populusque Romanus Imp(eratori) Caesari divi Nervae f(ilio) Nervae Traiano Aug(usto) Germ(anico) Dacico ponti(ici) maximo trib(unica) pot(estate) XVII imp(eratori) VI co(n)s(uli) VI p(atri) p(atriae) ad declarandum quantae altitudinis mons et locus tantis operibus sit egestus. Traducerea textului este: Senatul și poporul roman Împăratului Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian Augustul, germanicul, dacicul, mare pontif, învestit pentru a XVII-a oară cu puterea de tribun, aclamat de șase ori imperator, consul pentru a VI-a oară, părinte al patriei, pentru a se arăta cât de înalt era muntele și locul săpat cu eforturi atât de mari.



Influența Columnei lui Traian în epocă a fost atât de mare încât aproape fiecare împărat ce i-a urmat a dorit să aibă propria lui columnă. Se cunoasc columnele din Roma ale lui Antonius Pius (ridicată în 161 d.Hr) și Marcus Aurelius (ridicată în 193 d.Hr.) sau Coloana Goților (construită între 268–337 d.Hr.) și Columna lui Constantin (306-337 d.Hr) din Constantinopol. Scenele columnei au trezit interesul maeștrilor renașterii italiene, printre cei care s-au inspirat în operele lor din celebra columnă, pot fi amintiți Bernini, Michelangelo sau Caravaggio. Una dintre cele mai frumoase opere inspirate din Columna lui Traian, sunt cele doua columne gemene ale bisericii Karlskirche din Viena.

Copii și mulaje ale Columnei lui Traian se găsesc în marile muzee ale lumii: Museo della Civita Romana din Roma care păstrează mulaje ale frizei realizate în vremea lui Napoleon III; Muzeul de arheologie Saint-Germain-en-Laye; Muzeul Luvru care are aproximativ o treime din totalitatea frizei; Muzeul Național de Istorie al României.



Pentru România, columna din Forul lui Traian este de o importanță covârșitoare, superbele basoreliefuri de pe friza ce înconjoară columna ilustrează nu doar scene de luptă ci și scene din viața strămoșilor noștri. Încă din 1896, odată cu călătoria la Roma a lui Badea Cârțan, a existat o preocupare permanentă a elitei intelectuale a țării de a avea și în România o copie a columnei. Abia după cel de al II-lea război mondial, în 1967, România intră în posesia unor mulaje reprezentând copii ale basoreliefurilor de pe columnă. La Muzeul Național de Istorie a României se păstrează în cadrul expoziției permanente, toate fragmentele care ar putea reproduce întreaga columnă.

Din păcate, în aceste zile când se aniversează împlinirea a 1900 de ani de la ridicarea celebrului monument, nu există o expoziție omagială. Deși au existat solicitări în acest sens din partea Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC). Există însă o inițiativă privată venită din partea asociației amintite, care în data de 24 mai 2013 va organiza un eveniment ce va marca această dată importantă a istoriei noastre. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 18,30 la Sala ArCub din București (str.Batiștei nr.14), fiind organizat de AICC în parteneriat cu Primăria Municipiului București și ArCub. Există o preocupare a Asociației Identitate Culturală Contemporană privind istoria antică, mai cu seamă cea legată de războaiele daco-romane, pe internet existând două site-uri administrate de AICC: Statuidedaci.ro  și columnaluitraian.ro 



Tot din zona privată vine și inițiativa domnului Radu Dănilă, fost realizator al TVR Cultural, care a realizat un material video prin care a încercat o promovare inedită a Aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea la Roma a Columnei lui Traian. Cu sprijinul S.C. Cocor Turism S.A, materialul realizat de domnul Radu Dănilă a fost difuzat pe panourile publicitare ale magazinului Cocor din București.  Radu Dănilă este cunoscut mai ales datorită câștigării marelui premiu A.P.T.R în 2008, pentru documentarul ”Dali necunoscut”. Este lăudabilă inițiativa domnului Dănilă de a atrage atenția asupra acestei importante comemorări, realizând ”un material ce reprezintă un act de voluntariat pentru promovarea culturii și istoriei României”.

Cu permisiunea domnului Radu Dănilă, vă prezentăm cele două materiale de promovare a evenimentului, postate pe rețeaua youtube și pentru care îi mulțumim.






Există de asemenea pe internet o serie de resurse cu imagini detaliate ale Columnei lui Traian, poate cele mai frumoase detalii se găsesc la adresa:

http://www.rome-roma.net/impero-romano/colonna-traiana-1.html


UPDATE:

La București, în sala ArCuB din București, s-a sărbătorit în data de 24 mai 2013, de către Asociația Identitate Culturală Europeană, evenimentul marcat de împlinirea a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian. Un film realizat de Radu Dănilă poate fi vizionat aici:






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu