joi, 2 mai 2013

Nimfele Daciei



Despre formația de dans antic ”Nimfele Daciei” s-a mai scris, nu este pentru prima dată când se vorbește despre fetele care promovează Zalăul la festivalurile antice din țară sau străinătate. Totul a pornit de la ideea scriitoarei Ancuța Mărieș care în colaborare cu coregrafa Roxana Dobocan a pus bazele unei trupe de „zâne” în anul 2006. Debutul trupei a avut loc în cadrul Festivalului „Cetăți Transilvane” de la Sibiu.

Nimfele Daciei la festivalul Natale di Roma 2013. Foto: doxphoto.it

Nimfele Daciei. Foto: arhiva personală Oana Loloș

În același an, se înființează la Cluj, asociația culturala Terra Dacica Aeterna. Cele doua trupe încep să colaboreze, rezultatul fiind o serie de spectacole cu mare succes la public. Tot atunci, trupa începe colaborarea cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Ancuța Mărieș își amintește: ”Domnul Matei Alexandru, directorul de atunci al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, m-a încurajat să îmi continui cercetarea etnografică, iar spectacolele noastre au evoluat spre o tot mai densă consistență cultural-istorică.”

Ancuța Mărieș și o parte din formația Nimfele Daciei - Festivalul Roman Zalău Porolissum 2012
Prima participare internațională s-a produs în 2010 la Natale di Roma (Romae Dies Natalis – în latină), cel mai mare festival de reconstituire istorică din Europa, organizat în fiecare an de către Asociația Culturală Grvppo Storico Romano. Prezența la Roma a fost de bun augur pentru formația din Zalău, aceasta reușind să impresioneze publicul. Iată cum rememorează Ancuța acele momente: ”Țin minte cum am intrat toate costumate în sediul asociației Grvppo Storico Romano. Arena de gladiatori s-a umplut de fetele îmbrăcate în alb, cu rochii lungi până în pământ legate cu sfori de cânepă, coborâte parcă de pe Columna lui Traian. Președintele asociatiei a exclamat: „Ecce Ninfe Dacie”  (Iată Nimfele Daciei)”.  Impresia făcută de fetele din Zalău a fost una foarte bună, astfel că anul următor au fost invitate să participe din nou la festival.
Festivalul Roman Zalau Porolissum - 2012
”A fost un succes total. Publicul italian a strigat ”Complimenti Romania!” în contextul unui an de maxime disensiuni între români și italieni. Noi am considerat că am făcut un branding foarte bun României.” – spune Ancuța care explică originea istorică a denumirii grupului: „Un legionar roman Anonimus a pus să fie scrise pe stela lui funerară acestea: „Am văzut piramidele din Egipt, am luptat în războaiele galice și am văzut Nimfele Daciei”.

Nimfele Daciei. Foto: arhiva personală Oana Loloș

Din 2010, Nimfele Daciei nu au lipsit de la nicio ediție a festivalului Natale di Roma, participând de asemenea la multe alte festivaluri antice în România: Festivalul Dacii Liberi de la Covaci (2012), Deschiderea taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina de la Alba Iulia (2012), Festivalul de la Bacău, parte a proiectului intercultural ”Roma-România: două popoare o cultură” etc. Formația a fost prezentă la târgurile de turism din acest an (Târgul de Turism al României de la București și Târgul de Turism - Touristica de la Cluj-Napoca) în cadrul unui proiect Regio implementat de Primăria Municipiului Zalău. ”Nimfele Daciei” au fost de asemena invitate la  Festivalului „Vultur pe Dunăre” de la Svishtov din Bulgaria (2012) unde fetele au lăsat din nou o bună impresie.

Deschiderea taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina - Alba iulia 2012. Foto: ziarulunirea.ro

Deschiderea taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina - Alba iulia 2012. Foto: ziarulunirea.ro

Deschiderea taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina - Alba iulia 2012. Foto: ziarulunirea.ro

Deschiderea taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina - Alba iulia 2012. Foto: ziarulunirea.ro

Deschiderea taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina - Alba iulia 2012. Foto: ziarulunirea.ro

Nimfele Daciei. Foto: arhiva personală Oana Loloș

În urma cu câteva zile, Nimfele Daciei s-au întors de la ediția 2013 a deja celebrului Festival Natale di Roma. Chiar dacă veteranele formației, Ancuța Mărieș și Roxana Dobocan au lipsit din motive obiective, prezența Nimfelor Daciei pe străzile Cetății Eterne a fost din nou un succes.

Natale di Roma 2013. Foto: doxphoto.it

Natale di Roma 2013. Foto: arhiva personală Oana Loloș

Natale di Roma 2013. Foto: arhiva personală Oana Loloș

Natale di Roma 2013. Foto: arhiva personală Oana Loloș

Natale di Roma 2013. Foto: arhiva personală Oana Loloș

Am întrebat-o pe Oana Loloș, membru fondator al formației alături de Ancuța Mărieș și Roxana Dobocan, ce a însemnat această participare la festivalul Natale di Roma. „Anul acesta, Natale di Roma a adunat în arenă din Circo Massimo un număr de 60 de trupe, însumând aproximativ 2000 de participanți, și trebuie să menționez că numărul lor crește an de an. România a fost reprezentată de Nimfele Daciei, de trupele de reenactment ale Asociației „Amicii Muzeului”, ambele din Zalău și de către Asociația Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca. Natale di Roma este o desfășurare impresionantă de forțe.  Fiind cel mai important și mai mare festival de gen din Europa, pentru multi alți artiști, la fel ca și pentru noi, acest festival, este cel mai semnificativ punct în calendarul de evenimente.Cred că atmosfera pe care am creat-o a izbutit să transporte publicul departe de viața obișnuită, iar Circo Massimo a răsunat de aplauze la finalul spectacolului nostru precum în antichitate. Suntem bucuroase și onorate pentru șansa de fi fost acolo, alături de cele mai mari trupe de reenactement istoric din Europa!”

Fără îndoială, ”Nimfele Daciei” prin tot ceea ce fac, contribuie din plin la promovarea Municipiului Zalău și a complexului arheologic de la Porolissum, atât în țară cât și peste hotare. Pentru acest lucru, trebuie să le mulțumim!

Festivalul Roman Zalău Porolissum - 2012
Festivalul Roman 2012
Iată și câteva din aparițiile în presa scrisă și audio-vizuală din România și Italia, ale fetelor ce alcătuiesc formația de dans antic ”Nimfele Daciei”.


Mulțumim formației ”Nimfele Daciei” pentru pozele din colecția personală, puse la dispoziția nostră pentru ilustrarea acestui articol. Unele fotografii sunt realizate de DoxPhoto.it. De asemenea mulțumim ziarului Unirea care apare la Alba Iulia pentru acceptul de a folosi o parte din fotografiile realizate.

Un film realizat cu ocazia Festivalului Roman - Zalău Porolissum, din 2012, poate fi vizionat aici.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu