marți, 28 mai 2013

Promovarea Zalăului la târgurile de turism - (2)

Prin intermediul acestei postări, încheiem seria articolelor dedicate promovării Zalăului prin intermediul Târgurilor de Turism. Zalăul are o șansă extraordinară de a fi promovat prin intermediul unui proiect Regio implementat de Consiliul Local Zalău prin Primăria Municipiului Zalău, proiect intiutulat ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”.

Standul Zalăului la târgul Touristica


Zalăul și-a făcut deja un brand din Castrul Roman Porolissum, obiectiv istoric de prim rang, situat la doar câțiva kilometri de oraș. Imaginea celebrei porți a castrului, Porta Praetoria este deja asimilată cu orașul Zalău, multe produse de promovare au pe materiale silueta porții. Despre importanța proiectului aflat în implementare, despre modul în care acesta a reușit să resusciteze din punct de vedere turistic, orașul de la poalele Meseșului, am stat de vorbă cu doamna Ramona Butcovan, asistent manager de proiect și șef serviciu managementul proiectelor din cadrul Primăriei Municipiului Zalău.

Am aflat că proiectul ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”  a cărui valoare este de 1.029.096 lei, este implementat în perioada iulie 2011 – octombrie 2013. Obiectivul principal al proiectului este ”promovarea și mai buna definire a produselor turistice ale Regiunii Nord Vest – Transilvania de Nord, respectiv siturile arheologice de proveniență antică-romană situate pe teritoriul municipiului Zalău și a Festivalului Roman Zalău Porolissum”. Astfel, au fost implementate o serie de instrumente de promovare cum ar fi: editarea unor materiale de promovare, participarea la târguri turistice, organizarea a două ediții ale Festivalului Roman, apariții în emisiuni televizate și documentare.




Numai în acest an, Festivalul Roman Zalău Porolissum și implicit Zalăul, a fost promovat la cele mai importante târguri de turism. În perioada 14-17 martie Zalăul a fost prezent la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, desfășurat la Romexpo și despre care am scris aici. În capitală, reprezentanții orașului au făcut senzație prin standul expus dar mai ales prin demonstrațiile de luptă ale celor două trupe de reenactment ce activează în cadrul Asociației Amicii Muzeului: Cohors III Campestris Civivm Romanorvm  Milliaria și Lupii Daciei. Tot în luna martie, între 22-24 martie 2013, s-a desfășurat la Cluj-Napoca a VI-a ediție a Târgului de Turism Touristica – cel mai mare târg de profil din Transilvania. Și la acest târg, Zalăul a fost reprezentat de aceleași trupe de reenactment dar și de formația de dansuri antice Nimfele Daciei.

Nimfele Daciei la târgul de turism Touristica


Cohors III Campestris Civium Romanorvm Milliaria


În aceeși direcție, de promovare a festivalului, Primăria Zalău a avut o colaborare cu Phantom Media privind realizarea unui film documentar de promovare a orașului, a castrului de la Porolissum și a festivalului Roman. Câteva imagini din acest documentar pot fi urmărite pe pagina de facebook Ghid Video Turistic – Phantom  Media – Tourism Advertising .

Pagina de facebook Ghid Video Turistic - filmul de promovare a Castrelor Romane din Sălaj

Un alt produs final, asumat prin proiect, este realizarea unei pagini web dedicată acestuia. Pagina este funcțională la adresa www.festivalulroman.ro . Site-ul este structurat astfel încât să ofere informații despre Festivalul Roman, despre obiectivele turistice ale zonei dar  și informații despre provincia romană Dacia Porolissensis. Există și informații bogate despre proiect și o prezentare a municipiului Zalău. Arhiva foto conține aspecte din timpul festivalului desfășurat între anii 2005 – 2012. Informațiile furnizate prin intermediul site-ului sunt accesibile în limbile română, maghiară și engleză.

Ste-ul proiectului implementat de Primăria Zalău


Conform informațiilor apărute pe site, ediția din acest an a Festivalului Roman Zalău Porolissum a fost stabilită pentru perioada 6-8 septembrie 2013. 

În această serie se înscriu articolele:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu