duminică, 30 iunie 2013

Croația, al 28-lea stat membru al Uniunii Europene

Începând cu 1 iulie 2013, Croația devine cel de-al 28 stat membru al Uniunii Europene. Blogul Foto-Travel publică o serie de articole dedicate acestui eveniment, grupate sub genericul Jurnal croat: de la Zagreb la Dubrovnik. De asemenea, vom modifica banner-ul blogului, care va conține imagini din Croația.


Croația, va fi de mâine, cel mai nou membru al Uniunii Europene. Încet, încet, visul european – acela al cuprinderii tuturor statelor bătrânului continent, într-o uniune politică – devine realitate. Uniunea Europeană s-a format în 1951 având la bază șase membri fondatori: Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg. După extinderile succesive din 1973 (atunci au aderat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca), 1981 (Grecia), 1986 (Portugalia și Spania), 1995 (Finlanda, Suedia și Austria), 2004 (Polonia, Slovenia, Ungaria, Malta, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Cehia și Slovacia) și 2007 (România și Bulgaria), iată că Uniunea Europeană își deschide porțile pentru o nouă țară. Croația va deveni cel de al 28-lea membru al UE, fiind al doilea stat al fostei Iugoslavii ce aderă la Uniunea Europeană după Slovenia și al doilea stat din Balcani, după Grecia.

regiunile turistice ale Croației


sâmbătă, 29 iunie 2013

Festivalul minorităților din Sălaj

Zălăuanii care au avut curiozitatea să treacă duminică, 23 iunie 2013, prin parcarea din spatele Primăriei Municipiului Zalău, au avut plăcuta surpriză să constate că minoritățile din Sălaj sunt în festival. Festivalul Minorităților Naționale din Sălaj, aflat deja la a treia ediție, este organizat de către Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) cu sprijinul Consiliul Județean Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 



luni, 24 iunie 2013

De Sânziene, Planeta îmbracă ie românească!

Azi 24 iunie 2013, sărbătorim nu doar Sânzienele ci și Ziua Universală a Iei. Blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” se raliază acestei campanii de promovare a României, a valorilor ei tradiționale, prin publicarea unui material despre acest eveniment. Tot cu această ocazie, am modificat banner-ul blogului. Imaginile folosite reprezintă ii și costume populare din Sălaj. 


Ziua de 24 iunie este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene. Noaptea ce precede această zi, se crede că este magică – minunile sunt posibile, forțele benefice dar și cele negative ajung la apogeu. Potrivit site-ului crestinortodox.ro, legendele spun că ”Sânzâienele sunt niște fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă și dau puteri deosebite florilor și buruienilor, acestea devenind plante de leac. În popor se crede că în noaptea sânzienelor, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ”

Sânzienele. sursa foto: www.femei-moderne.ro

duminică, 23 iunie 2013

Cluj-Napoca - capitala culturală a Transilvaniei

Indiscutabil, Clujul este capitala Culturală a Transilvaniei. Aproape că nu este săptămână în care aici să nu se organizeze câte un eveniment cultural. După ce săptămânile trecute filmul a fost în festival la Cluj, TIFF ținând capul de afiș al evenimentelor culturale, iată că a venit rândul ca și cartea să fie în festival. În perioada 19-23 iunie 2013, la Cluj-Napoca s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Carte Transilvania.




Festivalul este organizat de Asociația Culturală Eikon și de Editura Eikon alături de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și este unul dintre evenimentele menite să susțină candidatura orașului la obținerea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Timp ce cinci zile centrul Clujului a devenit punctul de întâlnire ”a oamenilor cărții – scriitori, editori, critici literari, librari, cititori – care vor contribui la stimularea lecturii prin recitaluri, lansări de carte, ședințe de autografe și concursuri literare. Ediția inaugurală a Festivalului promite publicului o călătorie extraordinară în lumea cărților, printr-o manifestare culturală amplă, pe măsura Clujului academic, cultural și spiritual” se arată în programul evenimentului. Întregul program al manifestărilor, poate fi consultat aici.

sâmbătă, 22 iunie 2013

Surprizele Grădinii Botanice din Jibou

Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, este fără îndoială portdrapelul turismului sălăjean. Este obiectivul cel mai vizitat din județ și este cunoscută nu numai în județele limitrofe ci chiar și mai departe. Pentru a ajunge la acest statut de invidiat, oficialii acestei minunate oaze de verdeață, trebuie mereu să surprindă cu ceva, trebuie să găsească moduri inedite de atragere a turiștilor.



Muzeele Lumii (1) - Colecția de entomologie de la Zalău

S-a tot vorbit în ultima vreme de fluturii exotici din Sălaj, în contextul în care la Jibou, într-una din serele Grădinii Botanice a putut fi admirată expoziția de fluturi vii. Puțini știu însă că la Zalău se află una dintre cele mai bogate colecții de fluturi exotici din țară. Cum a ajuns Zalăul să aibă o asemenea colecție, vom încerca să aflăm împreună cu doamna Bodola Kinga – muzeograf în cadrul Galeriilor de Artă ”Ioan Sima” Zalău. Cu această ocazie, inaugurăm rubrica ”Muzeele Lumii”. Pentru rubrica inaugurală nu puteam să alegem un alt muzeu, Zalăul are cu ce se lăuda în acest domeniu și colecțiile sale muzeistice merită să fie cunoscute.


Galeriile de Artă ”Ioan Sima”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău,  adăpostesc în cadrul unei expoziții permanente o impresionantă colecție de entomologie pe care și-ar dori-o multe din muzeele de științe naturale din țară sau străinătate. Sunt expuse insecte, fluturi și gândaci de diferite forme și mărimi din aproape toată lumea.

Galeriile de Artă ”Ioan Sima” Zalău

miercuri, 19 iunie 2013

Jurnal lusitan (4) - Guimaraes: Aqui nasceu Portugal

Dacă în Porto am stat o zi întreagă, pentru Guimaraes am avut alocată doar o jumătate de zi. Timp suficient însă, pentru a-mi face o imagine asupra unuia dintre cele mai frumoase orașe portugheze. Considerat a fi leagănul Portugaliei, Guimaraes este situat în nordul țării în districtul Braga. Centrul său istoric este din 2001 inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO – este un exemplu de centru urban excepțional de bine conservat. În 2011, când am vizitat orașul, acesta era în febra pregătirilor pentru statutul de capitală Culturală Europeană, pe care l-a împărțit cu orașul sloven Maribor, în 2012.



Oliveira Square - piața principală a orașului vechi (UNESCO)

marți, 18 iunie 2013

La Mulți Ani...Cluj.Travel

În urmă cu câțiva ani nu-mi imaginam că voi ajunge să dețin un blog pe care să scriu cu regularitate. Nu aveam curajul să pun pe hârtie – pardon, pe ecranul calculatorului, ceea ce gândeam. Dar iată că s-a întâmplat, de mai bine de un an blogul Foto-Travel este o prezență activă în blogosfera de travel din România. Nu am veleități de scriitor, nu sunt jurnalist, nu am studii de specialitate și nici nu vreau să mă substitui unei categorii socio-profesionale față de care am toată admirația.

Desigur, am început timid, nesigur de ceea ce vreau, cu greșelile inerente oricărui început. Însă, am avut șansa să întâlnesc în online oameni de valoare, care m-au încurajat să continui ceea ce fac. Unul dintre aceștia este Bogdan Stanciu, editorul site-ului Cluj.Travel – după umila mea părere, unul dintre cele mai bune proiecte editoriale pe zona de travel.
Logo-ul revistei electronice Cluj.Travel

vineri, 14 iunie 2013

Tendințe în Social Media - mai 2013

Parafrazând un citat celebru, azi se poate spune că ”dacă nu ești pe facebook, nu exiști”. Populara rețea de socializare a ajuns să fie principalul mod de promovare a oricărui proiect în on-line. Dacă pentru ”tendințele” lunii aprilie ne-am oprit la acele proiecte de travel ce promovează un oraș, o regiune sau chiar toată țara, de data aceasta ne-am oprit la Transilvania. 

Am ales 5 astfel de proiecte în spatele cărora se află povești interesante. Mulțumim tuturor celor care au avut amabilitatea să răspundă solicitărilor noastre. 




miercuri, 12 iunie 2013

Târgul ”Produs de Cluj” la Zalău


Zalăul pare a-şi revendica rolul de centru geografic a viitoarei regiuni Nord-Vest. Zilele trecute centrul oraşului de sub Meseş a fost invadat la propriu de produse ce poartă eticheta ”produs de Cluj”. Timp de trei zile, între 7-9 iunie, Primăria Municipiului Zalău, în parteneriat cu Asociaţia ”Produs de Cluj” şi Consiliul Judeţean Cluj, a organizat Târgul ”Produs de Cluj”.



luni, 10 iunie 2013

Jurnal lusitan (3) - Porto

Astăzi, 10 iunie, este Ziua Națională a Portugaliei. Blogul Foto-Travel dedică acestei sărbători o serie de articole despre nordul Portugaliei. În acest episod vă prezentăm orașul Porto, care a dat numele țării și unuia dintre cele mai bune produse de export: vinul de Porto. Bannerul afișat de blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” este special conceput pentru acest eveniment. 


Porto este al doilea oraș ca mărime a Portugaliei după capitala Lisabona. Este situat în partea de nord a țării, pe râul Douro, aproape de vărsarea acestuia în Oceanul Atlantic. Este orașul care a dat nume țării și celebrului vin de Porto. Cu o istorie milenară ce merge până în vremea romanilor, orașul și regiunea a făcut parte din primul regat portughez care treptat și-a extins granițele până la cele actuale. Orașul abundă de obiective turistice, iar situarea lui la gurile de vărsare a râului Douro, dar și celebrele pivnițe l-au propulsat în elita turismului european. O zi în Porto este insuficient ca să vezi chiar și cele mai importante obiective ale sale, dar suficient ca să-ți faci o imagine asupra orașului și asupra bogăției sale arhitectonice și culturale.


sâmbătă, 8 iunie 2013

Jurnal lusitan (2) - Braga

Pe 10 iunie se aniversează Ziua Națională a Portugaliei. Foto-Travel dedică acestei sărbători o serie de articole despre regiunea Minho din nordul Portugaliei. În acest episod vă prezentăm capitala regiunii, unul dintre cele mai vechi orașe europene. Bannerul afișat de blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” este special conceput pentru acest eveniment. 



Braga este orașul în care am locuit timp de două săptămâni. Este din acest punct de vedere orașul din afara României în care am stat cel mai mult. A fost totuși insuficient pentru a cunoaște pe deplin bogăția arhitecturală, pentru a vizita și în treacăt numeroasele lăcașe de cult, a fost insuficient chiar și pentru a bate pe jos străduțele cochete din centrul istoric. Și totuși, în două săptămâni am putut să-mi fac o imagine asupra unuia dintre cele mai frumoase orașe portugheze. A descrie într-un articol experiența acumulată în Braga timp de două săptămâni, este cu siguranță o misiune dificilă, riscantă.

Fântână arteziană în Piața Republicii

vineri, 7 iunie 2013

Bistrița-Năsăud a învins Sălajul în Bătălia Județelor

Îți plac competițiile? Îți plac acele concursuri în care te poți implica printr-un vot? Vrei să faci ceva pentru județul tău? Vrei ca despre acesta și despre frumusețile lui să audă o țară întreagă? Este simplu, participă la campania inițiată de Postul de televiziune Digi24 intitulată ”Raport de țară” și votează județul preferat.


La împlinirea unui an de existență, Digi24 a pornit o campanie de anvergură menită să atragă atenția asupra unui subiect extrem de actual: regionalizarea României. Timp de 6 luni, postul de televiziune dă un ”Raport de țară” realizând un clasament al județelor. Practic, în fiecare zi în cadrul jurnalelor de știri de la orele 9,00; 13,00; 19,00 și 20,00 vor fi prezentate reportaje din câte două județe, ce se vor ”confrunta” pentru a obține un scor bun acordat de specialiști.

joi, 6 iunie 2013

Românii din America sunt așteptați la Festivalul Origini Românești

Comunitatea românilor din America este puternică. Că sunt mulți români dincolo de Ocean, se știa de ceva vreme. Conform cifrelor oficiale sunt aproximativ 1,5 milioane de români în Statele Unite și Canada. Emigrarea acestora s-a realizat în mai multe valuri, statisticile americane amintesc anul 1881 ca fiind primul în care sunt înregistrați oficial 11 cetățeni din teritoriile românești. Au urmat valurile de după primul și al doilea război mondial, apoi valul din anii 1970-1980 și cel de după 1989. Un interesant studiu despre valurile de emigranți români din America poate fi consultat aici. Românii stabiliți pe teritoriul Statelor Unite nu și-au uitat limba, cultura și obiceiurile chiar dacă acestea au fost puternic influențate de cultura nord-americană. Pe plan cultural sunt activi printr-o serie de organizații culturale și religioase, prin presa de limba română, prin evenimentele culturale ce se organizează aici.


luni, 3 iunie 2013

Jurnal lusitan (1): Portugalia de Nord



Pe 10 iunie se aniversează Ziua Națională a Portugaliei. Foto-Travel dedică acestei sărbători o serie de articole despre regiunea Minho din nordul Portugaliei. Pentru început, vă invităm să faceți cunoștință cu această regiune. Tot în cinstea acestei sărbători, vom afișa un banner special conceput pentru acest eveniment.


Portugalia a devenit de câțiva ani buni o destinație turistică de top. Situată în extremitatea vestică a continentului european, pe malul Atlanticului, impresionează printr-un relief bogat, printr-o climă și cultură mediteraneeană în sud și atlantică în nord, cu așezări pitorești cramponate în timp dar în același timp cu o infrastructură modernă, cu oameni calzi și primitori, cu o tradiție puternic ancorată în religie. Partea de nord a Portugaliei, formată din districtele Viana do Castelo, Braga și Porto ce împreună formează regiunea istorică Minho, este mai puțin explorată de turiști, fiind oarecum în umbra capitalei Lisabona sau a insulelor Madeira și Azores. Totuși, cei care vizitează nordul Portugaliei vor fi plăcut surprinși de cultura bogată, de locurile încărcate de istorie, de orașe spectaculoase care îmbină arhitectura medievală cu cea modernă, de parcurile naturale și gastronomia specifică.

Portugalia de Nord