sâmbătă, 22 iunie 2013

Surprizele Grădinii Botanice din Jibou

Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, este fără îndoială portdrapelul turismului sălăjean. Este obiectivul cel mai vizitat din județ și este cunoscută nu numai în județele limitrofe ci chiar și mai departe. Pentru a ajunge la acest statut de invidiat, oficialii acestei minunate oaze de verdeață, trebuie mereu să surprindă cu ceva, trebuie să găsească moduri inedite de atragere a turiștilor.




Având la bază fostul parc dendrologic al domeniului Wesselényi, bazele grădinii au fost puse în perioada 1959-1968 de către profesorul de biologie Vasile Fati. Primii trei ani funcționează pe lângă liceul din localitate, ca apoi să devină unitate independentă. Prima seră datează din 1970, urmând alte șase sere ce adăpostesc colecțiile de plante tropicale și subtropicale. Serele principale, sub forma de sfere, ce dau silueta unică a Grădinii Botanice din Jibou au fost construite între anii 1978-1982. După anii 1990, Grădina Botanică din Jibou a cunoscut un ritm alert de dezvoltare, odată cu înființarea Centrului de Cercetări Biologice. S-a amenajat un acvariu modern cu peste 40 de specii de pești, o galerie amazoniană, o modernă grădină japoneză dar și un parc zoo. În prezent, Grădina Botanică din Jibou, ce poartă numele întemeietorului ei Vasile Fati – cel ce avea să fie timp de aproape 40 de ani director, este astăzi un centru multifuncțional de educație și cercetare.

Aici, în spațiile Grădinii Botanice sunt organizate frecvent diverse activități educative sau culturale. Toate au darul de a menține Grădina în atenția publicului larg. Dar, principala atracție a Grădinii Botanice din Jibou o reprezintă colecția de plante și flori, care prin efortul angajaților, reușesc să surprindă în fiecare an pe turiștii care-i trec pragul.

În luna iunie, surpriza Grădinii Botanice din Jibou, a fost Expoziția de fluturi tropicali vii, organizată într-una din serele de aici. Este vorba despre sera cu bromelii, ce crează un cadru aproape identic cu cel natural. Expoziția inedită, a fost organizată în parteneriat cu firma Butterfly Trading SRL din Baia Mare, care a adus la Jibou peste 200 de fluturi exotici din America de Sud și din Asia. Fluturii au ajuns în diverse stadii de evoluție, de la pupă la exemplare vii. Având condiții naturale aproape perfecte, din pupe au început să iasă fluturii tropicali, metomorfoza acestora fiind un adevărat spectacol. Am avut șansa să văd cu ochii mei cu iese un superb exemplar din specia Morpho, ce are aripile colorate într-o nuanță de albastru puternic irizantă. Fenomenul nu este generat de  pigmenți ci de structura aripilor care permit fenomenul optic numit ”iridiscență”. Am așteptat cu răbdare, aproape o oră până ce fluturele proaspăt ieșit din pupă și-a uscat aripile și a fost gata de zbor.









În sera cu ferigi și bromelii de la Jibou, zboară fluturi exotici din 6-7 specii proveniți America de Sud și Asia. Senzația de a fi în același spațiu cu fluturi din speciile Parides Arcas (America de Sud), Heliconius hecale (Mexic, Panama), Papilio lowi (Borneo, Filipine, Indonezia), Idea Leuconoe (Asia de Sud-Est), Cethosia cyane (Asia), Morpho polyphemus sau Morpho peleides (America de sud) este una deosebită. Pentru un neavizat, prima întrebare pe care și-o pune odată intrat în seră este ”Unde sunt fluturii?”. Dar treptat, după ce ochiul ți se obișnuiește cu explozia de verde dată de plantele exotice, vezi și fluturii care fie ”dansează în perechi” fie stau cuminți pe câte o plantă. Culorile minunate cu care natura a înzestrat aceste delicate insecte atrag privirile și obiectivele aparatelor de fotografiat. Însă, fluturii se lasă cu greu prinși în cadru, pun la grea încercare abilitățile fotografilor. La un moment dat, ai impresia că au dispărut cu toții, nu-i mai vezi, pentru ca apoi să auzi zbaterea lor printre plante sau să-i vezi lovindu-se de geam. Cei mai mulți, stau sus, pe grinzile de metal ale serei, de aceea ai uneori sentimentul că sunt puțini. Probabil le place lumina sau sunt speriați de forfota de dedesupt. Oricum, este o senzație unică, greu de descris în cuvinte.








Dacă vreți să mai vedeți fluturii exotici ce zboară liber la Jibou, trebuie să vă grăbiți, expoziția mai poate fi admirată până pe 23 iunie 2013. Un bilet de intrare în sera cu ferigi și bromelii costă 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copiii iar accesul este permis între orele 10,00 – 18,00.

O altă surpriză îi așteaptă pe turiștii care vizitează în această vară Grădina Botanică din Jibou, este ”grădina verticală”. Specialiștii grădinii au amenajat prima grădină de acest fel din județul Sălaj, folosind mii de plante decorative. Coloritul diferit al frunzelor acestora, amplasarea ingenioasă în suporți metalici de formă dreptunghiulară, dar și fantezia organizatorilor, toate la un loc  - au creat motive geometrice surprinzătoare. Cu acești pereți verticali au fost mascați pereții reali ai grupurilor sanitare, amplasate în exterior, lângă gardul ce delimitează teritoriul grădinii.







Îți trebuie fantezie, imaginație dar și multă muncă și mai cu seamă mult material botanic, pentru a realiza aceste grădini verticale, unice în România. Realizarea de la Jibou se înscrie în preocuparea specialiștilor grădinii botanice de a găsi soluții pentru extinderea proiectului la scară urbană, acești pereți verticali multicolori putând fi folosiți la tapetarea clădirilor.







Nu trebuie ratată nici Grădina japoneză, una dintre cele mai frumoase grădini de acest fel din țară. La Jibou există două astfel de grădini japoneze. Prima este mai veche și se găsește chiar lângă serele principale. Are un mic lac cu o insulă în mijloc pe care se poate ajunge prin intermediul a două podețe. Mult mai spectaculoasă este însă, Grădina Japoneză Mare, recent amenajată și care are toate elementele unei astfel de grădini: apa, plante, pietre, pomi și podețe. La Jibou sunt și două pavilioane unde vizitatorii se pot relaxa. Și ca totul să fie mai apropiat de îndepărtata Japonie, a fost amenajat și o copie a Muntelui Fuji.














Cei care iubesc grădinile romane nu trebuie să meargă până în vestul Europei pentru a le putea admira. La Jibou, există în cadrul Grădinii Botanice o astfel de grădină. Este oarecum în umbra celorlalte amenajări, cărora conducerea grădinii le-a acordat mai multă atenție în ultimul timp, dar merită vizitată. Este situată în partea dreaptă a Castelului Wesselényi - un palat baroc impunător, datând din secolele XVIII-XIX. Cei doi lei de piatră au fost aduși în anii 70 de la o altă reședință nobiliară – castelul Jósika din Surduc.








Și dacă tot am amintit de Castelul Wesselényi, iubitorii arhitecturii în general și a celei baroce  în special, vor găsi cu siguranță ce fotografia. Castelul, considerat a fi cea mai mare clădire în stil baroc din Transilvania, a aparținut familiei nobiliare Wesselényi, cel mai cunoscut membru al familiei fiind Wesselényi Miklos fiul, ce are două statui în Sălaj. În anii comunismului dar și ulterior, aici a funcționat Clubul Copiilor Jibou, fapt care a permis conservarea castelului. Față de alte reședințe nobiliare din Sălaj, acesta arată foarte bine. Castelul, dar și câteva dependințe precum și terenul aferent acestuia, a fost recent retrocedat moștenitorilor, punându-se astfel capăt unui proces care a durat câțiva ani. Nu departe de castel, tot în perimetrul Grădinii Botanice se află grajdul (manejul) ce a aparținut familiei Wesselényi și care datează din 1771. Pe fațadă se mai păstrează resturile unei sculpturi ecvestre aparținând sculptorului Johannes Nachtigall.







Trebuie să vizitați Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, indiferent de anotimp. Vă veți putea bucura de frumusețea naturii, de plantele tropicale din sere, de acvariile cu pești exotici sau de grădinile exterioare.

Despre Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou am mai scris:



Un comentariu:

  1. Excelente fotografii! Macar asa sa le vada jibouanul, cand n-apuca sa urce pe deal :))

    RăspundețiȘtergere