joi, 8 august 2013

Toscana văzută de sus (4) - Torre Grossa / San Gimignano

Blogul Foto-Travel publică un miniserial intitulat ”Toscana văzută de sus” în care sunt descrise experiențele a patru ascensiuni, în patru locuri, de unde ai o panoramă deosebită asupra Toscanei. În acest ultim episod, despre panorama văzută din Torre Grossa din San Gimignano.

San Gimignano este, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă localitate din Toscana. Și asta pentru că mica localitate medievală a devenit celebră datorită turnurilor sale, motiv pentru care este supranumită și ”Manhattanul Evului Mediu”. Am spus localitate pentru că în diverse surse, unii spun că este oraș, alții sat – oricum limita dintre sat și oraș este foarte fragilă în Italia. Din 1990, centrul istoric al localității San Gimignano este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.




La statutul de ”cea mai frumoasă localitate din Toscana” contribuie în primul rând aspectul medieval al orașului, cu silueta celor 14 turnuri de diferite înălțimi dominând orizontul. Acestea sunt vizibile de la depărtare, localitatea fiind situată pe coama unui deal. Cândva, existau peste 70 de astfel de turnuri, multe dintre ele având peste 50 de metri înălțime. Un alt argument în favoarea afirmației anterioare, este acela că San Gimignano este înconjurat de dealuri superbe presărate cu măslini și viță de vie. Ici colo câte un pin sau chiparos sparge monotonia și țâșnește spre cer. Este exact peisajul pentru care Toscana este renumită.

”Zgârie-norii” din San Gimignano

Și nimic nu este mai frumos decât să urci într-unul din turnuri, de unde, ai cea mai cuprinzătoare panoramă din Toscana. Cel mai înalt dintre turnuri, Torre Grossa are 54 de metri înălțime și datează din 1311. Este singurul turn în care este permis accesul publicului. Biletul de intrare, costă doar 5 euro și facilitează atât accesul în turn cât și la Muzeul Civic (Musei Civici) găzduit de Palazzo Comunale. Despre operele de artă găzduite aici, vom scrie însă într-un alt articol. Biletul poate fi achiziționat direct de la intrarea în Palazzo Comunale. 

San Gimignano - Plazza del Duomo. De la stânga la dreapta: Palazzo Comunale, Torre Grossa, Duomo

Palazoo Comunale și Torre Grossa (dreapta)

Toore Grossa (dreapta) cel mai mare turn din San Gimignano

Intrarea în turn nu este bine semnalizată, așa că majoritatea turiștilor, după ce vizitează muzeul, ajung în curtea interioară, unde dau de fresce superbe pictate pe pereți și de o imagine amețitoare asupra turnului. Majoritatea încearcă ușa zăvorâtă ce dă impresia că permite accesul în turn. I-am văzut pe unii dezamăgiți, care crezând că nu se poate urca în turn, aleg să părăsească curtea prin poarta boltită ce dă în stradă. Alții, mai insistenți, se mai învârt prin curte, poate vor da de intrarea în turn. Pentru a nu irosi banii dați pe bilet, se întorc în muzeu consolându-se să admire operele de artă de aici. Așa era să fac și eu, eram hotărât să merg să văd din nou Pinacoteca, când la intrare în muzeu, cum vii din curtea interioară, dau de o nișă la dreapta și de o inscripție măruntă care arată că aceea este intrarea în turn.

Torre Grossa văzut din curtea interioară a Palazzo Comunale

Sunt câteva trepte de piatră care duc spre o platformă situată la doar câțiva metri de bază. Aici constați că te afli în interiorul turnului. Acesta, are forma unui paralelipiped dreptunghic, cu baza pătrat. Practic, turnul este gol în interiorul zidurilor. Pentru accesul turiștilor, s-a construit în interiorul turnului o scară lată de aproape doi metri, având o balustradă solidă, scară ce urcă pe lângă zidurile interioare. Urcarea este ușoară, mai ușoară decât în turnurile din Lucca și Florența, asta și pentru că ai mult spațiu și poți urca în ritmul tău dar și pentru că există platforme unde te poți odihni. Unele platforme sunt lângă ferestre, așa că poți vedea, în ciuda sticlei cam prăfuite, celelalte turnuri sau o parte din oraș. Sus, în vârf, înainte de ieșirea pe platforma exterioară din vârful turnului, există o scară îngustă, de metal. Este ca și cum te-ai urca pe o scară de incendiu, aproape verticală. Este singurul loc mai dificil de pe traseul de urcare în turn.

”Turnurile Gemene” văzute pe fereastra din Torre Grossa

Torre Grossa - interior

Scările din Torre Grossa
Sus, te lovește aerul tare al înălțimii și o panoramă grozavă. Nu vreau să exagerez, dar este cea mai frumoasă panoramă de până acum. Orașul nu se vede prea bine, având o formă lenticulară pe direcția nord-sud, se află chiar sub tine. În schimb celelalte turnuri sunt de o frumusețe rară. Reușesc să număr 10-11 turnuri. Știam că trebuie să fie 14, cu tot cu cel în care mă aflu așa că le caut cu privirea. Poate celelalte două fie sunt mai mici, fie sunt obturate de turnurile mai mari. 




Două dintre ele îmi atrag atenția. Sunt izbitor de asemănătoare și atât de apropiate, încât singura comparație care-mi vine în minte este cea de ”turnuri gemene”. Nu-ți trebuie mult efort să sesizezi asemănarea lor cu cele distruse de teroriști la New York. Da, într-adevăr, San Gimignano este New York-ul Toscanei.

”Turnurile Gemene” din San Gimignano

O parte din San Gimignano și ”Turnurile Gemene”

Ajutat de zoom-ul aparatului de fotografiat, sesizez pe unui dintre ”turnurile gemene” o terasă cu o masă și două scaune. Oare cum e să-ți bei cafeaua dimineața acolo? Sau cum ar fi să stai seara la un pahar de Chianti și să admiri dealurile scăldate de lumina soarelui ce stă să apună? Cred că ar fi unul dintre cele mai romantice locuri din lume și nu puține ar fi cuplurile care ar plăti bani grei pentru o astfel de experiență.

Dincolo de silueta ”zgârie-norilor” din San Gimignano, panorama de 360 de grade asupra peisajului toscan este magnifică. Până departe, la linia orizontului, acolo unde sunt dealuri împădurite, vezi peste tot, podgorii și plantații de măslini. Mici ferme sau chiar sate sunt scoase în evidență de silueta chiparoșilor.









Rămân minute bune admirând peisajul. Zidul masiv, înalt de 60 de centimetri îți dă siguranță necesară. Te poți apropia liniștit de zid și, ca într-un balcon te poți sprijini în coate și admira în voie Toscana.






În seria ”Toscana văzută de sus” au mai apărut articolele:

Un comentariu: