marți, 24 septembrie 2013

Ordine, Rigoare, Identitate - caracteristici ale sașilor transilvăneni

Din punct de vedere cultural, Zalăul surprinde din nou, prin organizarea unei expoziții inedite dedicată sașilor și rânduielii acestora. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în colaborare cu Muzeul de Etnografie Săsească ”Emil Sigerus” din Sibiu, propune vizitatorilor o expoziție ce îndrăznește să recompună prin intermediul patrimoniului, ca într-un puzzle, spiritul de ordine și rânduiala, considerate specifice comunităților săsești din sudul Transilvaniei.

Expoziția ”Rânduiala săsească”, a cărui vernisaj a avut loc marți 17 septembrie 2013 și care va fi deschisă publicului până la data de 15 octombrie 2013, aduce în spațiul cultural zălăuan, exact ceea ce-i lipsește societății românești de azi: ordinea, disciplina, rigoarea. Potrivit curatorului expoziției, Simona Malearov ”spiritul de ordine al comunității sașilor ardeleni devine vizibil și pentru ceilalți și prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, rânduiala butoaielor din pivniță, rânduiala bucăților de slănină din Turnul Slăninii dar și prin rânduiala broderiilor și a mobilierului pictat din camera cea bună”.




miercuri, 18 septembrie 2013

Grupul statuar Wesselényi din Zalău, împlinește 111 ani

Astăzi, 18 septembrie 2013, se împlinesc 111 ani de la dezvelirea grupului statuar Wesselényi din Zalău. Operă a sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903), statuia din centrul Zalăului îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós - fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou. Cele două personaje ce alcătuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii și sunt unite printr-un ideal: libertatea umană.



duminică, 15 septembrie 2013

Romani, daci, barbari și nimfe pe străzile Zalăului

Cel mai așteptat moment al ”Festivalului Roman Zalău-Porolisuum”, ajuns la a IX-a ediție, a fost și în acest an parada costumelor istorice. Pe traseul parcarea din spatele Primăriei – bulevardul Mihai Viteazul – Perla și retur, au defilat formațiile de reconstituire istorică prezente la festival. A fost o adevărată paradă, o etalare a costumelor istorice și a armamentului din dotare. Organizatorii au avut ceva emoții, poate și datorită faptului că doar cu o zi în urmă două dintre activitățile programate au fost compromise din lipsă de public. Însă, încet, încet, străzile au început să se umple de spectatori astfel că la ora debutului paradei, au fost prezenți de-a lungul bulevardului, de la ”Silvania”,  ”la ceas” și la ”Zahana” o mulțime de zălăuani. Numărul acestora a fost însă prea mic pentru potențialul municipiului Zalău.



luni, 9 septembrie 2013

Cel mai bun material de promovare a Zalăului și a Castrului Roman de la Porolissum

"Festivalul Roman Zalău – Porolissum", ajuns în acest an la a IX-a ediție, este un eveniment așteptat de către zălăuanii iubitori de istorie. Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul anilor, festivalul reprezintă o adevărată lecție de istorie antică, ce atrage publicul prin parade militare, prin lupte de gladiatori, prin demostrații de luptă sau prezentări de echipament roman. Festivalul este organizat de către Primăria Municipiului Zalău și este finanțat printr-un proiect REGIO câștigat de către instituția amintită. Proiectul ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”  transformă Zalăul, oraș aflat la doar câțiva kilometri de Limesul Roman și de Complexul arheologic de la Porolissum, într-un imens teatru în care daci, romani și nimfe se luptă ori dansează spre deliciul publicului.

duminică, 8 septembrie 2013

Aplicații de e-Travel (1): Platforma admirabil.net


Orice călător care se respectă dedică suficient timp activității de pregătire a unei excursii, documentării asupra locurilor ce urmează să le viziteze, fie că este vorba doar de o excursie de o zi, de un city-break sau de un concediu. Aici, fiecare are stilul său personal: unii folosesc metodele clasice (hărți, pliante, ghiduri) iar alții metodele moderne apărute odată cu creșterea explozivă a tehnologie informației. Acestea din urmă, sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră, ușurându-ne practic munca de documentare. Aproape că poți să găsești tot ce vrei în mediul virtual, deși uneori veridicitatea informațiilor furnizate lasă de dorit. Pe parcursul a mai multor episoade, blogul Foto-Travel încearcă o trecere în revistă a celor mai interesante aplicații de e-Travel, fără a avea pretenția că va reuși să le cuprindă pe toate. Un astfel de demers este motivat și de faptul că există unele aplicații foarte bune, dezvoltate de români sau și prin intermediul acestora. 

Pentru început, vrem să vă prezentăm una dintre cele mai bune platforme ce permit vizitarea virtuală și interactivă a unui oraș. Proiectul, ce are în portofoliu orașele Cluj-Napoca, Oradea și Zalău – alegerea acestora fiind motivată de faptul că autorul acestuia este legat sufletește de aceste orașe – se numește Admirabil.net. Aplicația este disponibilă on-line la adresa www.admirabil.net Implicit, odată tastată adresa te trezești pe unul dintre cele trei subdomenii, denumit fiecare după numele localității pe care o promovea, în cazul nostru Oradea. Interfața este simplă, însă la o privire mai atentă poți constata că a fost acordată o atenție deosebită designului. Numele localității apare în limba română, maghiară, germană și latină alături de un logo stilizat ce cuprinde elementele arhitecturale definitorii ale orașului. Există un mesaj de întâmpinare, care conține scurte informații despre oraș. Trebuie spus de la început că platforma este multilingvistică, se poate selecta una din limbile română, engleză, franceză, maghiară, germană, italiană și spaniolă. Indiferent de limba selectată, activarea butonului ”start” te duce într-o călătorie virtuală, fascinantă prin orașul respectiv.

Pagina principală a aplicației

luni, 2 septembrie 2013

Galerie Foto: 155 de ani de la nașterea lui Fadrusz János

Azi se împlinesc 155 de ani de la nașterea sculptorului maghiar Fadrusz János, cel care a îmbogățit din punct de vedere arhitectonic orașele Cluj-Napoca și Zalău. Sculptorul s-a născut la 2 septembrie 1858 la Bratislava (Pozsony în maghiară), capitala Slovaciei de astăzi. Cea mai cunoscută operă a sa este ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj-Napoca, pentru care a fost distins cu premiul I la Expoziția Mondială de la Paris din 1900. Printre alte opere ale sale se numără grupul statuar Wesselényi din Zalău dar și o serie de statui amplasate în Budapesta, Szeged ori Bratislava. 



Arad Free Tours - un nou concept în turismul românesc

De curând am găsit pe internet o pagină interesantă. Este vorba despre Arad Free Tours care vine cu un concept nou în peisajul turistic românesc: tururi ghidate gratuite, cu ghizi locali. Așa cum rezultă și din titlu, Arad este, din câte știu eu, primul oraș din vestul României care implementează un astfel de concept. Desigur, ideea nu este nouă, ea se aplică cu succes în aproape toate țările europene. Chiar și în România, în orașe precum București sau Brașov se organizează tururi ghidate gratuite la diverse obiective, însă ce aduce nou acest concept este faptul că turul ghidat gratuit se poate rezerva din timp.




Un turist aflat în Arad sau care intenționează să viziteze orașul, poate participa la unul din tururile ghidate puse la dispoziție de ghizii voluntari, printr-o simplă rezervare ce se poate face direct pe site. I se vor cere câteva date personale (nume, prenume, telefon, e-mail) și de asemenea, turistul poate scrie preferințele lui la rubrica ”detalii”. În funcție de preferințe și de data aleasă, va fi contactat de către unul din voluntari. Pentru început este disponibil ”Turul general” dar se lucrează la încă trei tururi: ”Turul religios”, ”Turul palatelor din Arad” și ”Turul râului Mureș”.