duminică, 15 septembrie 2013

Romani, daci, barbari și nimfe pe străzile Zalăului

Cel mai așteptat moment al ”Festivalului Roman Zalău-Porolisuum”, ajuns la a IX-a ediție, a fost și în acest an parada costumelor istorice. Pe traseul parcarea din spatele Primăriei – bulevardul Mihai Viteazul – Perla și retur, au defilat formațiile de reconstituire istorică prezente la festival. A fost o adevărată paradă, o etalare a costumelor istorice și a armamentului din dotare. Organizatorii au avut ceva emoții, poate și datorită faptului că doar cu o zi în urmă două dintre activitățile programate au fost compromise din lipsă de public. Însă, încet, încet, străzile au început să se umple de spectatori astfel că la ora debutului paradei, au fost prezenți de-a lungul bulevardului, de la ”Silvania”,  ”la ceas” și la ”Zahana” o mulțime de zălăuani. Numărul acestora a fost însă prea mic pentru potențialul municipiului Zalău.





Am vrut să fiu printre primii spectatori, pentru a-mi găsi un loc de unde să pot filma și fotografia parada. Am ajuns în zona centrală exact în momentul în care voluntarii din trupa de teatru ”Eos” a Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu” se îndreptau spre scena din spatele primăriei. Tot încercând să găsesc unghiul cel mai bun, am văzut pe cineva sus, pe platoul din fața Bisericii Romano-Catolice. Am urcat și eu acolo. Într-adevăr, ai ocazia să filmezi și să fotografiezi parada de la înălțime, având o privire de ansamblu asupra întregului segment de bulevard de la ”Silvania” la ”Imbiss”. Doar stâlpii de telegraf și mulțimea de cabluri obturau pe alocuri imagine.


porțiunea de bulevard pe care o vedeam de pe platforma Bisericii Romano-Catolice
Rând pe rând au trecut prin fața celor adunați pe trotuarul de la ”Silvania” sau din dreptul Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu”, următoarele trupe de re-enactment: ”Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria” și ”Lupii Daciei” ai Asociației ”Amicii Muzeului” din Zalău; ”Nimfele Daciei” din Zalău; ”Savaria Legio XV Apollinaris” din Szombathely, Ungaria; ”Virtus Antiqva” din Cluj-Napoca; trupa de teatru „EOS” a Bibliotecii Județene ”I.S.Bădescu” Zalău; ”Meșteșugarii lui Lucretius Aquila” de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia; ”Garda Apulum, Legiunea XIII Gemina” a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia; trupa de arcași București; trupa de teatru ”Skepsis” din Alba Iulia. 

Am remarcat o prezență notabilă, aceea a veteranilor de la ”Terra Dacica Aeterna”. Cred că este pentru prima dată când aceștia nu vin la Zalău. Nu au fost nici italienii de la ”Gruppo Storico Romano”, care au făcut senzație anul trecut,  probabil că onorariul lor nu s-a încadrat în bugetul proiectului. În schimb nu au lipsit maghiarii de la ”Savaria Legio XV Apollinaris”, ei fiind prezenți în fiecare an, încă de la prima ediție.

Am remarcat și câteva noutăți față de edițiile anterioare: trupa de arcași din București au adus un plus de diversitate. Sunt profesioniști și cu siguranță vor face spectacol la acest festival. Surpriza a venit însă, de la Asociația ”Amicii Muzeului” Zalău, care a mai înființat un grup de reconstituire istorică, pe lângă cele deja existente (trupa de romani ce alcătuiesc ”Cohors III Campestris” și trupa de daci ”Lupii Daciei”). Acest nou grup este unul feminin, format din arcași. Se distinge clar de restul grupurilor de reenactment datorită culorii albastre a vestimentației. Noul grup, poartă denumirea ”Numeres Palmyrenorum Porolissensium Sagittariourum Civirum Romanorum”. Potrivit datelor istorice, o formație de arcași romani cu acest nume a staționat la Porolissum, fiind cantonați în castrul de pe Dealul Citera. Avea un efectiv cuprins între 500 și 900 de soldați pedeștri sau calare. Originea unității militare era orașul Palmyra din Siria de astăzi, provincie guvernată de Hadrian până la proclamarea lui ca împărat, după moartea lui Traian.

Noua trupă de reenactment a Asociației ”Amicii Muzeului”



Zalăul se poate lăuda astfel, cu faptul că are cele mai multe trupe de reconstituire istorică. Trei dintre acestea, este vorba despre ”Cohors III Campestris”, ”Lupii Daciei” și ”Numeres Palmyrenorum” aparțin, așa cum am spus Asociației ”Amicii Muzeului” iar cea de a patra este formația de dans antic ”Nimfele Daciei”. Pe de altă parte, Zalăul este singurul oraș din țară unde se organizează pe parcursul unui an, două festivaluri romane: ”Porolissum Fest” (despre ediția din acest an am scris aici și aici) și ”Festivalul Roman Zalău Porolissum”. Chiar dacă acest lucru contribuie la creșterea vizibilității Zalăului pe plan intern, nu este sigur că este benefic pe termen lung.

Dar să revenim la parada costumelor istorice. În fruntea coloanei s-a aflat, ca și în anii anteriori de primarul Municipiului Zalău, domnul Radu Căpîlnașiu însoțit de doamna viceprimar Gabriela Coța și de administratorul orașului domnul Radu Nistorescu. Dacă la ediția de anul trecut, primarul s-a aflat într-un car de luptă tras de doi cai, acum este pe jos însoțit de oficialitățile locale. Urmează trupa de romani din Zalău, ”Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria”, în fruntea acestora este domnul Daniel Mureșan, directorul cotidianului Magazin Sălăjean, care ține ritmul prim bătăi de tobă. Îl urmează disciplinat un grup de șapte romani alături de care se află și centurionul. Imediat în urma lor vin fetele din trupa de arcași nou înființată ”Numeres Palmyrenorum”. În urma ”romanilor” vin ”dacii” care alcătuiesc formația ”Lupii Daciei”, avându-l în frunte pe istoricul dr.Horia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Oficialitățile locale în fruntea paradei
Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria
Numeres Palmyrenorum Porolissensium Sagittariorum Civirum Romanorum
Lupii Daciei
Lupii Daciei
Următoarea formație de reconstituire istorică, este cea a ”romanilor” din Szombathely, Ungaria. Veteranii de la ”Savaria Legio XV Apollinaris” se simt ca și acasă la Zalău, ei fiind prezenți în fiecare an la festival. Sunt disciplinați, se vede că au multă experiență. În urma lor, grațioasele ”Nimfe ale Daciei” încântă publicul cu dansul lor. Urmează reprezentanții Muzeului Unirii din Alba Iulia care au venit la Zalău cu trupa de ”romani” ce alcătuiesc ”Garda Apulum, Legiunea XIII Gemina” dar și cu un grup de ”daci” pe al căror steag scrie ”Lupii de fier ai Apoulonului”. Cred că este o formație nouă, nu i-am mai văzut până acum. ”Gladiatorii” din formația ”Virtus Antiqua” sunt de asemenea cunoscuți publicului zălăuan, ei fiind prezenți și cu ocazia celorlalte festivaluri. În sfârșit, coloana este închisă de tinerii din trupa de teatru ”Eos” și de mai mulți școlari de gimnaziu însoțiți de profesorii lor.

Savaria Legio XV Apollinaris
trupa de reenacment din Szombathely, Ungaria
Virtus Antiqua
Nimfele Daciei
trupa de teatru antic EOS



Fiecare dintre trupele prezente la festival, încearcă să impresioneze prin costumele istorice dar și prin demonstrațiile de virtuozitate în mânuirea armelor. Se opresc din loc în loc, comandanții dau ordine scurte, săbiile bat scuturile iar din pieptul războinicelor se aud strigăte cum ar fi ”Ave Porolissum” sau ”Barbaria Aeterna”. În fața grupului mai numeros de spectatori adunați în fața Ceasului de pe Bulevardul Mihai Viteazul, fiecare formație face o mică demonstrație, ca un preambul la ceea ce va urma în zilele următoare.

Savaria Legio XV Apollinaris
formațiunea de luptă ”testudo” realizată de Cohors III Campestris
Lupii Daciei pe străzile Zalăului

Nimfele Daciei încântă publicul ca de fiecare dată
Garda Apulum, Legio XIII Gemina 
Daci și sarmați la Zalău
După defilarea trupelor, acestea au fost prezentate publicului de pe scena amenajată în parcarea din spatele Primăriei Zalău. Prezentarea a fost făcută de către dr. Andrei Pogăciaș, cel care apare și în documentarul lansat în ziua anterioară. Apoi, primarul Zalăului, domnul Radu Căpîlnașiu a ținut să adreseze celor prezenți câteva cuvinte. 


dr.Andrei Pogăciaș prezintă trupele de reenactment
nobili romani prezenți la festival
”romanii” Asociației ”Amicii Muzeului”
”dacii și romanii” asociației ”Amicii Muzeului”
Nimfele Daciei între ”romanii” de la Szombathely și cei din Alba-Iulia
Mesajul pe care primarul municipiului Zalău a ținut să-l transmită, cu ocazia deschiderii festivalului a fost următorul: ”Preteni vechi și prieteni noi, Zalăul vă salută! De acum strategii trupelor pot pune la punct ultimele detalii pentru confruntările din următoarele două zile, sau pot încheia tratate, așa încât după bătălia finală să fie în tabăra câștigătoare. Urmează două zile încărcate de istorie, pentru care s-au pregătit și senatorii și soldații dar și locuitorii cetății. [...] Să curgă vinul, să gustăm bucatele alese și pentru asta declar deschise aceste evenimente ale festivalului Roman Zalău-Porolissum. Ave Zalău!” 


Primarul Municipiului Zalău, domnul Radu Căpîlnașiu, alături de oficialități locale la deschiderea festivalului
”Festivalul Roman Zalău – Porolissum” este organizat de către Primăria Municipiului Zalău și este finanțat printr-un proiect REGIO câștigat de către instituția amintită. Proiectul ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”  transformă Zalăul, oraș aflat la doar câțiva kilometri de Limesul Roman și de Complexul arheologic de la Porolissum, într-un imens teatru în care daci, romani și nimfe se luptă ori dansează spre deliciul publicului prezent.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu