sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Zalăul în prag de sărbătoare

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 1 Decembrie, orașele țării îmbracă haine de sărbătoare. Conforma tradiției, dincolo de evenimentele ce marchează Ziua Națională a României, evenimente organizate cu fast în fiecare zonă a țării, este și momentul în care se dă startul pregătirilor pentru Sărbătorile de Iarnă. În funcție de posibilități și buget, fiecare edil încearcă să decoreze localitatea pe care o păstorește. Ghirlande colorate, zeci sau sute de beculețe, pomi de Crăciun împodobiți răsar peste noapte spre bucuria tuturor și mai ales a copiilor. 


Primăria Municipiului Zalău


Zalăul nu este mai prejos, deși nu se poate compara cu marile orașe ale României. Pregătirile pentru Ziua Națională a României și pentru Sărbătorile de Iarnă au început încă de la mijlocul săptămânii. Sute de drapele tricolore alături de cele ale Uniunii Europene sunt arborate în tot orașul. Primarul Zalăului, domnul Radu Căpîlnașiu a lansat un apel către toți locuitorii orașului ca de Ziua Națională să arboreze drapelul tricolor. Vom vedea în zilele următoare ce efect a avut acest apel. 

În ajunul zilei de 1 Decembrie, când se aniversează 95 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, centrul Zalăului este pregătit de sărbătoare. Pe platoul de marmură din fața Prefecturii județului Sălaj, acolo unde au loc toate evenimentele importante ale orașului, se organizează pentru al doilea an consecutiv un Târg de Crăciun. Departe de evenimente similare din alte mari orașe ale Transilvaniei sau ale țării, ca să nu mai vorbim de marile Târguri de Crăciun ale Europei, cel de la Zalău este modest. Modest din punct de vedere al ofertelor expozanților, modest din punct de vedere al ideii de târg, al publicului ce-l vizitează. Cele câteva căsuțe de lemn ce adăpostesc comercianți ce încearcă să ademenească publicul cu diverse produse de sezon, nu reușesc să-i scoată din casă pe zălăuani. Probabil că în zilele următoare, când vor fi deschise toate căsuțele se va vedea ceva mai multă lume. 


Târgul de Crăciun de la Zalău
Căsuțele sunt pustii sau închise

Doar câțiva comercianți au clienți
Cu toate acestea, centrul orașului este luminat, gata de sărbătoare. Deși lipsește tradiționalul Brad de Crăciun, platoul de marmură arată superb. De stâlpul de curent din mijlocul micului parc, acolo unde în anii anteriori au fost aduși și împodobiți brazii de Crăciun, atârnă ghirlande multicolore. Lipsește și scena Nașterii Domnului cu care începusem să ne obișnuim din anii anteriori. Întreaga piață este delimitată de zeci de becuri colorate ce dau o atmosferă aparte. Să nu credeți că nu există brazi împodobiți. În două colțuri ale pieței, spre ceas și spre hotel Porolissum, cei doi brazi naturali existenți sunt împodobiți de sărbătoare.


Ghirlande colorate decorează centrul civic al orașului


Pe locul unde în anii ateriori era un Brad de Crăciun, acum e doar un stâlp luminat
Sunt convins că în zilele următoare, poate chiar de mâine seară, tot bulevardul va fi traversat de zeci de ghirlande de becuri colorate, exact ca în anii anteriori. De asemenea și brazii din centrul vechi, din fața Primăriei sau din jurul statuii lui Wesselényi vor fi decorați ci becuri colorate. În centrul vechi, singura instituție care este decorată de sărbătoare este clădire Primăriei Municipiului Zalău. Dincolo de luminile ce pun în evidență fațada neobarocă, aprinse tot timpul anului, pentru Ziua Națională a României și pentru Sărbătorile de iarnă s-au aprins ghirlandele ce înconjoară clădirea și cele ce decorează balconul principal. 


Balconul Primăriei Municipiului Zalău
Fațada neogotică a clădirii Primăriei Zalău, împodobită de sărbătoare

Intrarea în Primăria Zalău
Clădirea Transilvania și Primăria Zalău

Parcul Central al orașului
Este posibil ca începând de mâine, de Ziua Națională să se aprindă luminile ce pun în evidență recent renovata clădire Transilvania sau cele din Parcul Central. Așa s-ar marca cum se cuvine evenimentul de acum 95 de ani și s-ar da startul pentru Sărbătorile de Iarnă. 


Clădirea Transilvania
Fântîna cu îngerași și Clădirea Transilvania


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu