vineri, 24 ianuarie 2014

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Zalău

Acum 155 de ani, se realiza Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în cele două state românești: Moldova (la 5 ianuarie 1959) și Țara Românească (la 24 ianuarie 1859). Unirea Principatelor Române, cunoscută și sub numele de Mica Unire cu aluzie la Marea Unire a tuturor românilor de la 1 Decembrie 1918, a fost un proces istoric complex început în 1848. Ziua de 24 ianuarie este considerată, pe bună dreptate, ca una dintre marile sărbători ale neamului românesc. La fel ca în fiecare an, și la Zalău au fost organizate o serie de manifestări culturale și folclorice.

Conform unor informații publicate de cotidianul ”Magazin Sălăjean”, manifestările dedicate evenimentului au debutat joi 23 ianuarie La Casa Armatei, prin simpozionul ”155 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Azi 24 ianuarie, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a fost inaugurată expoziția permanentă de artă populară sălăjeană și interioare țărănești. Potrivit unui comunicat de presă al instituției amintite, expoziția a fost creată prin donațiile făcute de meșteri populari și colecționari din județul Sălaj. La vernisajul expoziției, ce va putea fi vizitată în fiecare zi lucrătoare între orele 9-17, au fost prezenți alături de cei care au donat obiectele, reprezentanți ai instituțiilor culturale din Sălaj dar și pasionați de etnografie și folclor.






Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au continuat de la ora 12, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, cu un ceremonial religios urmat de o paradă militară. Oficialitățile locale și județene, în frunte cu prefectul județului Sălaj - domnul Ionel Ciunt, președintele Consiliului Județean Sălaj - domnul Tiberiu Marc și primarul Municipiului Zalău - domnul Radu Căpîlnașiu, au trecut în revistă garda de onoare. Apoi, domnul prefect Ionel Ciunt a amintit celor prezenți semnificația zilei de 24 ianuarie și a făcut apel la unitatea românilor. Nu a lipsit tradiționala Horă a Unirii, oficialitățile locale și județene neezitând să se prindă în horă alături de elevi sau cetățeni ai orașului. Chiar dacă la manifestări nu a fost un public numeros, probabil ora aleasă de organizatori nu a fost cea mai potrivită, având în vedere că este o zi lucrătoare, cei prezenți au dansat Hora Unirii pe acordurile Fanfarei ”Promenada”. 

Oficialități locale și județene trec în revistă garda de onoare
Fanfara ”Promenada”
Oficialități locale și județene s-au prins alături de elevi în Hora Unirii
Se pare că noi românii, încă avem o problemă legată de modul în care ne raportăm la istoria noastră. Este adevărat că cei 50 de ani de comunism și de cult al personalității, de manifestări mai degrabă patriotarde decât patriotice, de evenimente impuse în care elevii sau muncitorii erau duși cu forța, ne-a făcut să ne debarasăm de orice manifestare patriotică. Dar din păcate, nici după Revoluție nu ne-am regăsit cadența, nu ne-am împăcat cu istoria. Nu vreau să spun că ar fi trebuit organizate în școli și instituții publice manifestări dedicate evenimentului, se pare că încă școala nu este capabilă să insufle tinerilor sentimente patriotice, de mândrie națională. Dar, parcă prea am uitat de toate, prea suntem preocupați cu problemele de zi cu zi. În orice țară din lume, un eveniment de asemenea importanță ar fi scos în stradă mii de oameni. La Zalău au fost la manifestațiile din centrul orașului, 2 sau trei clase de elevi din clasele I-IV care au venit cu învățătoarele lor și un grup de vreo 10 cadre militare în rezervă. Elevii și militarii în rezervă au fost singurii din piață care aveau drapele tricolore. Desigur, au fost prezenți șefi de instituții, parlamentari de Sălaj, însă a lipsit publicul larg. De data aceasta nu a fost de vină promovarea evenimentului. S-a știut din timp, au scris ziarele, au fost diferite postări pe rețelele de socializare. Nu a fost de vină nici frigul. Explicația lipsei publicului larg la astfel de manifestări, trebuie căutată în altă parte. Nu cumva suntem, aici în Transilvania, prea departe de România?




Însă cu siguranță, Casa de Cultură a Sindicatelor va fi neîncăpătoare cu ocazia spectacolului folcloric ce va avea loc cu începere de la ora 17. Pe afiș sunt nume mari ale folclorului sălăjean. este suficient să-i amintim pe Rodica Pop Seling, Ileana Domuța Mastan, Vasile Coca sau Sava Negrean Brudașcu. Aceștia vor fi acompaniați de Ansamblul artistic profesionist ”Porolissum” și Ansamblul folcloric ”Columna” dirijați de Vasile Grigoruț. Manifestările dedicate Unirii Principatelor se vor încheia cu ”Hora Unirii” și retragerea cu torțe. 


Nu pot să închei decât cu versurile lui Vasile Alecsandri din 1857 ”Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României” și să fredonez pe acordurile lui Alexandru Flechtenmacher ”Hora Unirii”.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu