luni, 10 februarie 2014

Zalăul are Societate Civilă!

La Zalău există Societate Civilă. Poate veți spune că este un truism, că acolo unde există cetățeni -  și un oraș oricât de mic ar fi el este format din cetățeni - există și societate civilă. Poate că așa este, însă aceasta pentru a exista cu adevărat, trebuie să iasă din starea de letargie și să joace un rol activ pe scena socială. E ușor să stai deoparte și să critici, să-ți dai cu părerea. Se pare că la români, acest ”dat cu părerea” a devenit sport național. A te implica, a-ți spune punctul de vedere chiar diferit față de a celorlalți, a-l asculta pe interlocutorul tău, este mult mai benefic.

Zalăul vechi: Fântâna cu îngerași - unul din simbolurile orașului





Societatea Civilă de care spuneam și care își face auzită vocea la Zalău, s-a înfiripat în jurul grupului ”Amintiri despre Zalău” - grup creat pe cea mai populară rețea de socializare, Facebook. Grupul eterogen ce acoperă toate straturile sociale și pe cele de vârstă, are un numitor comun: dragostea față de Zalău, față de acest oraș care are atât de multe lucruri frumoase și în care mai sunt atâtea de făcut. 

Pagina de Facebook a grupului Amintiri despre Zalău



Grupul ”Amintiri despre Zalău” a desfășurat în ultimul an o serie de acțiuni care au avut ca scop reabilitarea centrului vechi al orașului. Trebuie amintită Scrisoarea Deschisă adresată Primăriei Zalău prin care se solicita conservarea clădirilor vechi, monumentele și fântânile arteziene. Sau evenimentul ”Fadrusz János un destin legat de Transilvania” organizat de Grupul ”Amintiri despre Zalău” și blogul ”Foto-Travel” cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, prin care s-a evocat personalitatea și opera sculptorului care a schimbat la începutul secolului XX, arhitectura urbană a orașului. 


O altă inițiativă, vine din partea tinerilor. Marți, 4 februarie 2014, un număr de 14 tineri dintre care 12 sunt liceeni au avut o întâlnire la inițiativa lui Eduard Fărcaș - elev în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău, prin care aceștia doresc să se facă auziți de către autoritățile locale în ce privește problemele specifice tinerilor. Grupul de inițiativă numit ”Zalăul nostru, încotro?” vrea să propună amplasarea în oraș a unor grupuri statuare ale unor personalități marcante ale Sălajului. Printre alte preocupări ale grupului se numără și găsirea unor soluții pentru aducerea tinerilor ”acasă”. 

Evident că puterea de decizie, de punere în aplicare a diverselor proiecte, aparține Primăriei Municipiului Zalău și Consiliului Local. Până acum au fost derulate o serie de proiecte ce au vizat fie reabilitarea unor clădiri monument istoric (clădirea Direcției Județene pentru Cultură, clădirea Transilvania etc), a unor spații de agrement (Parcul Pădure Brădet, Parcul Central) sau a zonei pietonale de-a lungul Bulevardului Mihai Viteazul. Nimeni dintre cei de bună credință, nu pot contesta aceste realizări. Pe de altă parte, este adevărat că cel puțin în privința Parcului Central s-au iscat polemici din cauza alegerii total neinspirate a ”experților și a artiștilor”. ”Operele de artă” nu sunt deloc pe gustul celor mai mulți dintre zălăuani și nu sunt reprezentative pentru oraș. În acest caz, din punctul meu de vedere, și îmi asum ceea ce spun, Primăria a greșit pentru că nu s-a consultat cu societatea civilă, că nu a plecat urechea la vocea acesteia.

Primăria Municipiului Zalău
Iată de ce, întâlnirea de astăzi dintre reprezentanții Primăriei Municipiului Zalău și cei ai grupului ”Amintiri despre Zalău” a reprezentat un mare pas înainte. Primăria Zalău a fost reprezentată la vârf de către domnul primar Radu Căpîlnașiu, de către domnul Radu Nistorescu - administratorul public al orașului și de către purtătorii de cuvânt Manuela Ghiuruțan și Paul Maghiu. De cealaltă parte, membri grupului ”Amintiri despre Zalău” au fost reprezentați de către o delegație formată din 15 persoane. Nu am să-i nominalizez, din teama de a nu uita pe cineva. Problemele abordate au fost diverse: de la intențiile Primăriei Zalău de a continua modernizarea orașului, la o posibilă utilitate ce se poate da coșurilor din zona industrială; de la soluțiile necesare continuării celui de-al doilea tronson al centurii ocolitoare, la trecerea unităților școlare pe încălzire centrală pe bază de gaz; de la finalizarea complexului agroalimentar din zona pieței, la reabilitarea soclurilor unor statui. Însă cea mai importantă problemă abordată, este cea legată de reabilitarea centrului istoric al orașului. Chiar dacă timpul nu mai poate fi dat înapoi și ”orașul rămâne în sufletele noastre” cum s-a exprimat plastic domnul Radu Nistorescu, Zalăul are șansa de a-și recăpăta farmecul de odinioară. 




Așa cum se știe, Primăria Municipiului Zalău a organizat în anul 2013 un concurs de proiecte urbanistice: ”Concurs de soluții. Remodelarea spațiului public din municipiul Zalău - consens între nevoile culturii urbane locale și rigorile arhitecturii și designului urban” (regulamentul concursului poate fi consultat aici), finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). La concurs au participat trei firme, însă locul I nu a fost acordat pentru că asta ar fi însemnat asumarea executării proiectului pe formula propusă de firma câștigătoare. Primăria intenționează să depună un proiect de remodelare a centrului vechi al orașului, de reabilitare și punere în valoare a clădirilor istorice și de patrimoniu din Piața Iuliu Maniu. Programul ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” este implementat în România de Ministerul Culturii în parteneriat cu Directoratul Norvegian pentru patrimoniu Cultural (Directorate for Cultural Heritage Norway). Proiectul va viza schimbarea aspectului actual al Pieței Iuliu Maniu, iar în acest sens sunt propuse soluții cum ar fi: reabilitarea sediului Primăriei, a clădirii DSP (fosta policlinică), a ”clădirii albastre” din zona străzii Unirii; punerea în evidență a Clădirii Transilvania prin înlocuirea copacilor din fața acesteia; punerea în evidență a statuii Wesselényi; transformarea străzii Unirii în zonă pietonală, reamenajarea spațiului urban al Pieței Unirii. Un alt obiectiv al proiectului vizează reabilitarea fostului cinematograf Scala și transformarea lui într-un Centru Cultural dotat cu o sală modernă de spectacole cu 250 de locuri, a unei săli de proiecție 3D cu 50 de locuri și a unui Planetariu. Se intenționează amenajarea unor spații ce vor avea ca destinație o cafenea literară. 

Trebuie să recunoaștem, sunt planuri ambițioase. Însă perfect realizabile. Și este de datoria edililor noștri să se lupte să schimbe în bine fața acestui oraș. La fel cum e de datoria Societății Civile de a se implica și de a sprijini acest demers. Pentru orașul meu, pentru orașul tău, pentru orașul nostru comun!


Pe aceeași temă puteți citi:





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu