miercuri, 19 martie 2014

Clădirea Transilvania din Zalău are site!

Situată în centrul istoric al municipiului Zalău, Clădirea Transilvania – așa cum este cunoscută astăzi impunătoare clădire în stil eclectic de pe fațada sudică a Pieței Iuliu Maniu, este una dintre cele mai importante monumente de arhitectură urbană ale orașului. Aflată într-un amplu proces de renovare, clădirea Transilvania, își capătă treptat strălucirea de odinioară grație unui proiect Regio implementat de Primăria Municipiului Zalău.





Oricine trece prin centrul orașului nu poate să nu remarce cum acestă clădire emblematică pentru oraș, își schimbă zi de zi înfățișarea. Dacă latura estică, cea dinspre fântâna cu îngerași este de mult finalizată, acum constructorii se concentrează pe corpul principal de clădire. Trotuarul din fața clădirii, acolo unde există o stație de taxi, a fost complet refăcut, la fel ca și iluminatul public din parcul ce adăpostește statuia lui Wesselényi. De asemenea, încă înainte de sărbătorile de iarnă a fost pornit sistemul de iluminat extern al clădirii, deosebit de spectaculos, care pune în valoare clădirea. Publicul zălăuan a fost la curent cu procesul de reabilitare grație mass-mediei locale care a publicat de-a lungul anilor o serie de articole. S-a scris despre ritmul lucrărilor, despre refacerea picturii murale, despre destinația ulterioară a spațiilor renovate. Toate acestea sunt semne că finalizarea lucrărilor de reabilitare se apropie de final și că în curând vom avea în centrul orașului, una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu.





În aceste zile s-a mai făcut un pas. A fost lansat site-ul cladireatransilvania.ro, ca parte integrată a proiectului Regio ”Reabilitatrea clădirii monument istoric Transilvania”, având un buget total de 10 milioane de lei. Este primul site al unei clădiri monument istoric din județul Sălaj (neincluzând aici clădirile care adăpostesc instituții publice ori culturale). La prima vedere, site-ul arată bine! Are un design plăcut, funcțional. La deschidere, pagina principală afișează dedesubtul antetului (obligatoriu de altfel) care asigură identitatea vizuală a proiectului finanțat din fonduri europene, titlul paginii: ”Clădirea Transilvania” iar ca logo este afișat un cap de înger, așa cum apare el într-un basorelief pe fațada clădirii.


Partea de sus a paginii de start a site-ului
ingeraș pe fațada clădirii Transilvania

Mai jos este bara de meniu ce conține butoanele: ”Prima pagină”, ”Despre clădire”, ”Localizare”, ”Municipiul Zalău”, ”Evenimente”, ”Link-uri utile”, ”Galerie foto” și ”Contact”. Nimic spectaculos, butoane absolut necesare, utile. Urmează apoi o zonă ce afișează un slide-show de 4 imagini. Două sunt imagini de epocă, care arată clădirea în toată splendoarea ei, una este o frumoasă imagine de iarnă ce pune în evidență fațada de vest a clădirii, recent renovate iar a patra imagine...nu ar avea ce căuta aici. Oricât de spectaculoasă ar fi imaginea ce reprezintă detalii ale îngerașilor de pe fântâna arteziană din față, nu cred că această imagine se pretează a fi rulată în slide-show, atunci când ai un site dedicat în exclusivitate clădirii Transilvania. Sunt atâtea unghiuri din care poți surprinde clădirea, atâtea detalii de arhitectură, încât îmi vine greu să înțeleg de ce s-a ales acestă poză. Mai sunt fotografii de noapte spectaculoase ce pun în valoare fațada, sunt atâți fotografi profesioniști sau amatori în oraș încât, dacă ar dori, administratorii site-ului sau reprezentanții primăriei ar avea de unde alege.





Curios, dau click pe fiecare buton de pe pagina de start. Informațiile din meniul ”Despre clădire” sunt (aproape) complete. Istoricul este bine documentat, elementele de arhitectură sunt explicate pe larg, poate un pic prea științific, sistemul constructiv este descris detaliat, iar proiectul de reabilitare punctează etapele parcurse în implementarea acestuia. Buton ”Localizare” duce spre două hărți Google. 

Următorul buton ”Municipiul Zalău oferă cititorilor informații succinte despre istoricul orașului preluate de pe pagina similară a Primăriei Zalău. Destul de complexă este pagina Patrimoniul cultural – ce cuprinde informații și imagini de epocă a celor mai reprezentative monumente istorice din municipiu. Deși informațiile găsite aici sunt interesante, persistă întrebarea legată de utilitatea acestei pagini, aici pe site-ul dedicat Clădirii Transilvania. Zalăul virtual este de fapt un link spre un site extern, de altfel remarcabil, ce surprinde interactiv câteva zone ale Zalăului. Site-ul admirabil.net (despre care blogul Foto-Travel a scris un articol aici este administrat de zălăuanul Tiberiu Pop, cunoscut în special ca și membru al celebrei formații rock Celelalte Cuvinte. Din păcate, site-ul nu oferă acces – fie el și doar virtual – în interiorul clădirii Transilvania, din acest punct de vedere, cu toată utilitatea și ineditul său pe care nu poți să nu-l remarci, acest link spre site-ul de care vorbeam nu are nimic de a face cu clădirea Transilvania. Poate că reprezentanții primăriei au de gând să reia colaborarea cu administratorul site-ului admirabil.net pentru a-l actualiza cu imagini surprinse în interiorul clădirii renovate. 


Clădirea Transilvania, înainte de renovare, așa cum apare în aplicația admirabil.net

Următorul submeniu Primăria Zalău oferă informații esențiale despre clădirea ce adăpostește instituția respectivă. Nu m-am dumirit ce e cu link-ul ”Vizitează Clădirea Transilvania” ce se regăsește în fiecare meniu dar și pe pagina de start și care nu duce nicăieri....sau mai bine zis te duce la începutul paginii. Probabil că aici administratorii site-ului s-au gândit să ducă vizitatorii virtuali ai clădirii printr-un periplu prin sălile aceteia. Fiind (sper) un site în construcție, să zicem că pot fi înțelese aceste mici disfuncționalități.


Partea de jos a paginii de start a site-ului

La rubrica ”Evenimente” ...nimic. Doar un început de articol de doar două rânduri care se încheie brusc! Este adevărat că nefiind finalizată, clădirea nu a adăpostit niciun eveniment, dar atunci  aici se puteau posta articolele de presă despre clădire.

”Linkurile utile” duc spre site-urile unor instituții ce gestionează fonduri europene: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest sau a unor instituții locale: Primăria Municipiului Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Consiliul Județean Sălaj. De asemenea mai sunt două link-uri spre două proiecte de succes pe plan local și regional, Festivalul Roman Zalău-Porolissum (al Primăriei Zalău) și Porolissum Fest (al Consiliului Județean Sălaj) – care nu au absolut nimic de a face cu Clădirea Transilvania!

În fine, ”Galeria Foto” conține trei galerii cu imagini. Prima galerie ”Clădirea Transilvania reabilitată” conține 16 imagini care arată atât fațada clădirii cât și tavanul pictat al sălii principale. Sunt frumoase, dar parcă se putea și mai mult, puteau fi alese unghiuri variate din care să surprinzi clădirea sau se putea insista pe acele elemente de detaliu care o fac să fie unică. Imaginile de epocă ce surprind clădirea sunt deosebit de frumoase, au acel farmec pe care ți-l dă scurgerea anilor. Majoritatea circulă pe internet (mai ales pe grupul de Facebook ”Amintiri despre Zalău”. Ca și vizitator al site-ului mi-ar fi plăcut să știu din ce an sunt realizate, ceea ce nu este greu de aflat. Printre ele, și imaginea cu îngerașii. Poate cea mai spectaculoasă galerie foto, este cea în care sunt prezentate imagini ale frescei de pe tavanul sălii principale. Sunt imagini atât de dinainte de restaurare cât și de după.








Ar mai fi de spus faptul că încă nu funcționează contorizarea numărului de vizitatori online și că varianta în limba engleză a site-ului nu conține toate informațiile necesare. Poate că ar fi fost utilă și o variantă în limba maghiară, având în vedere că istoricul clădirii, cunoscută în vechime sub numele de Vigadó.

Indiscutabil, acest site este necesar. Este inedit, puține clădiri – ce nu adăpostesc instituții – se pot lăuda că au un site propriu. Acesta asigură un plus de vizibilitate municipiului Zalău, poate fi o carte de vizită a ceea ce se dorește a fi unul din obiectivele turistice ale orașului. Însă deocamdată, în acest stadiu, site-ul lasă de dorit, dă senzația că a fost făcut ”pentru că trebuie, că așa scrie în proiect”. Sper că este doar versiunea de lucru și că în curând, va deveni unul dintre cele mai vizitate site-uri.





Cum îmi place să gândesc pozitiv, închei cu un citat de pe pagina de prezentare a clădirii: Reabilitarea Clădirii TRANSILVANIA se înscrie într-un demers mai larg al municipalității de a dezvolta municipiul Zalău ca centru regional administrativ și logistic și ca un oraș prietenos față de locuitorii săi, demers care are ca principal motor zona centrală a municipiului. Împreună cu alte proiecte de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din centrul orașului, reabilitarea Clădirii TRANSILVANIA va schimba în mod esențial modul în care se prezintă municipiul Zalău locuitorilor săi și vizitatorilor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu