luni, 17 martie 2014

Craiova poate deveni cel mai bun oraș de vizitat în 2014

Competiția organizată de bloggerul de travel Anil Polat, ”The Best City to Visit Travel Tournament” a devenit o competiție pe placul românilor. După ediția de anul trecut, când între cele 64 de orașe care se luptau pentru titlul de ”cel mai bun oraș de vizitat” s-au aflat în premieră două orașe românești, iată că în acest an nu mai puțin de 8 orașe din România s-au aflat pe grila de start: Alba-Iulia, Brașov, București Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Sighișoara și Timișoara.

Craiova - Muzeul de artă


Idee competiției este simplă: oricine poate propune un oraș în competiție, iar după un tur eliminator pe grila de start rămân doar 64. Orașele se ”duelează” între ele la numărul de voturi și prin runde succesive rămân 32, 16, 8 iar mai apoi 4 în semifinale și 2 în finală. Singurul lucru care contează pentru ca un oraș să acceadă într-o fază superioară a competiției, este numărul de voturi. Pentru aceasta, cei care le-au propus folosesc toate armele din dotare: hastag-uri pe twitter, articole pe blog, promovare prin intermediul Facebook-ului. Edițiile anterioare, au arătat că în fazele superioare, se implică în mobilizarea votanților, inclusiv agenții turistice sau birouri naționale. Asta pentru că orașul declarat câștigător are parte de vizibilitate și de promisiunea lui Anil Polat că va fi vizitat în decursul anului. Așa s-a întâmplat și în cazul Sibiului – câștigătorul de anul trecut. Pe blogul foXnoMad.com au fost publicate  o serie de articole despre Sibiu (două dintre ele pot fi citite aici și aici).

La jumătatea competiție, grila arată astfel
Turneul din acest an a avut 74 de orașe propuse, după turul preliminar rămânând 64. Toate cele 8 orașe românești au rămas în competiție. Așezarea lor pe grile de start le-a împărțit în două: în partea stângă Sibiu, Sighișoara, Alba-Iulia și Timișoara iar în partea dreaptă Craiova, Cluj-Napoca, București și Brașov. Ca într-un campionat sportiv, orașele sunt așezate pe grilă astfel încât se poate urmări traseul fiecăruia, pot fi anticipate viitoarele dueluri. Dacă orașele românești din partea stângă a grilei de start sunt oarecum favorizate în sensul că ele se pot întâlni (în ipoteza calificării) abia în sferturi – Sibiu cu Sighișoara  și respectiv Alba-Iulia cu Timișoara, pentru celelalte orașe aflate în partea dreaptă a grilei sorții nu au fost atât de favorabili. Deja s-a consumat ”duelul” dintre București și Brașov în runda a doua, adjudecat de orașul transilvănean care se află în ”duel” cu în runda a treia cu un alt oraș din Transilvania – Cluj-Napoca. Cine va câștiga, are cale liberă spre semifinală.

Ca orice observator al acestei competiții, am preferințe, sunt subiectiv. Din patriotism local mi-ar plăcea să câștige un oraș din Transilvania iar dacă ar fi să-l aleg, acesta este Clujul. Însă urmărind evoluția de până acum a orașelor românești și încercând să fiu obiectiv s-ar putea ca deznodământul să fie altul. Dintre cele 7 orașe românești rămase în competiție (sau 6 după ieșirea din joc a Clujului sau a Brașovului) două au potențial și șansa de a ajunge departe, poate chiar în finală. Din punctul meu de vedere, acestea sunt Craiova și Sighișoara. Iată de ce, vă propun ca pe parcursul a două articole, să aduc în atenția cititorilor prin intermediul a două mini-interviuri, cele două orașe și pe cei care le-au propus.

Începem cu Alexandra Daniela Ilie – Dana cum îi place să i se spună, cea care a propus în competiția lui Anil Polat capitala Olteniei: Craiova. Venind cu o experiență în domeniul ONG-urilor în prezent este managerul unui proiect ce-și propune să aducă la lumină informații, povești și legende despre fiecare din cele peste 3000 de monumente, ansambluri și situri arheologice din Oltenia. Proiectul se numește MonumenteOltenia.ro și a fost lansat în iulie 2013. Dana este și blogger, scrie cu pasiune și multă pricepere pe blogurile ei danailie2004.blogspot.ro  - în limba română și danasboots.com - în limba engleză.

Am rugat-o pe Dana să ne răspundă la câteva întrebări, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:
  
Foto-Travel: Cum ați aflat de competiția lui Anil Polat, ”The Best City to Visit Travel Tournament”?
Alexandra Daniela Ilie: Pe Anil îl urmăresc în online de mai bine de un an (pe blog și pe Facebook), iar de competiție am aflat prima dată la ediția de anul trecut, când am participat activ la promovarea Sibiului ca Best City to Visit. Fiind abonată la articolele de pe blogul lui, am aflat din timp că pot propune un oraș în competiție, dar nu am făcut-o decât după ce m-am gândit foarte bine la ce mă „înham”. 

Foto-Travel: În actuala ediție, nu mai puțin de 8 orașe românești s-au aflat pe tabloul principal. S-a românizat competiția?
Alexandra Daniela Ilie: Da, cred că este pentru prima dată în competiție când pe tablou se regăsesc atât de multe destinații dintr-o singură țară, dar asta se explică prin faptul că Anil are destul de mulți cititori și urmăritori din România. Din păcate, unul dintre efecte este că turneul devine prea puțin relevant și interesant pentru restul de cititori ai săi, așa că mă aștept ca de la ediția următoare să existe niște restricții.

Foto-Travel: De ce Craiova și nu alt oraș?
Alexandra Daniela Ilie: În primul rând pentru că este „acasă”. Lăsând deoparte patriotismul local, care de cele mai multe ori este orbitor, Craiova este un oraș mult sub-apreciat, care se “bucură” (mai bine zis “întristează”) de o imagine nu foarte favorabilă pe plan național. Câștigarea competiției ar însemna atât un plus la această imagine, cât și o șansă de a arăta ce poate în fața lui Anil (și, prin extrapolare, a turistului străin generic).

Foto-Travel: Care credeți că sunt atuurile Craiovei în câștigarea turneului?
Alexandra Daniela Ilie: Cel mai mare atu al orașului din acest punct de vedere este că are locuitori pătimași! :)


Craiova - Casa Băniei și Catedrala Mitropolitană Sf.Dumitru. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Craiova - Hotel Casino Minerva, detaliu. Foto: Alexandra Daniela Ilie
Foto-Travel: Pentru fazele superioare ale competiției, vor fi nevoie de multe voturi. Ce strategie intenționați să adoptați pentru a-i convinge pe români și nu numai, să voteze Craiova?
Alexandra Daniela Ilie: În primul rând, Craiova pornește în cursă cu o rană la călcâi, și anume faptul că este cel mai puțin turistic oraș din orașele românești înscrise. Asta se traduce printr-un număr mai mic de votanți (străini sau români) care să cunoască orașul și să îl voteze voluntar, în perfectă cunoștință de cauză. Din această cauză, publicul țintă vizat este, în principal, cel (pătimaș) craiovean / doljean / oltean. Pentru a ajunge la el, am lângă mine un nucleu unit, format din membrii blogosferei locale, împreună cu care voi promova activ concursul în mediul online.


Craiova - Prefectura, detaliu. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Craiova - Labirint expozițional în fața Teatrului Marin Sorescu. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Foto-Travel: Cum vedeți evoluția orașului propus, în fazele superioare ale competiției? Ce pronostic aveți pentru semifinale? Dar pentru finală?
Alexandra Daniela Ilie: Craiova a avut noroc de o așezare în grilă extrem de accesibilă și cred că va depăși ușor atât Havana în semifinale, cât și Sevilla (oponentul probabil din optimi). În semifinale mă aștept să dăm piept cu Clujul, în timp ce, pe parte opusă de panou, cred că se vor întâlni Sibiu și Alba Iulia (deși personal mi-aș dori Sighișoara în locul Sibiului). Pronosticul pentru finală este Sibiu-Craiova. Sibiul se bucură se susținere din țară și străinătate și pornește cu prima șansă, dar sper ca orașul propus de mine să câștige voturi oferite de oameni care nu vor să vadă același oraș câștigător de două ori la rând.


Craiova - Salon de fotografie în centrul orașului. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Foto-Travel: Vă rog să prezentați pentru cititorii blogului Foto-Travel principalele atracții turistice ale orașului.
Alexandra Daniela Ilie: La această provocare aș putea răspunde mai ușor printr-un tur prin Craiova, la care vă invit pe dumneavoastră și cititorii dumneavoastră, dar voi încerca să fac o selecție și aici!
Principala atracție turistică a orașului este Parcul Nicolae Romanescu, construit la începutul secolului al XX-lea după planuri medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris din 1900. Dacă veți ajunge să explorați o parte din cei 35 km de alei și poteci ai parcului, neapărat să treceți pe Podul Suspendat, să faceți popas la Castelul Fermecat și să dați o tură cu bărcuța sau hidrobicicletele pe lac. Și o vizită nocturnă este recomandată, multe dintre construcțiile din parc fiind frumos luminate (rotonda, podul, Casa Bibescu).


Craiova - Muzeul de Artă. Foto: Alexandra Daniela Ilie
Nu trebuie ratate muzeele Craiovei – Muzeul de Artă și cele trei secții ale Muzeului Olteniei (Științe Naturale, Istorie și Arheologie și Etnografie), toate cu colecții deosebite găzduite în clădiri istorice recent renovate. La Muzeul de Artă, fastuos atât pe exterior, cât și la interior, sunt expuse opere de artă de valoare mondială, inclusiv „Domnișoara Pogany” și „Sărutul” lui Brâncuși. Colecțiile etnografice ale Muzeului Olteniei și-au găsit adăpost în cea mai veche clădire laică din oraș, locul unde se aduna Divanul și se conducea întreaga Oltenie: Casa Băniei. Reconstruită de Constantin Brâncoveanu în 1699, Casa Băniei este remarcabilă prin arhitectura românească în stil brâncovenesc (ale cărui urme pot fi identificate la numeroase biserici din Craiova, multe dintre ele ulterior reconstruite sau renovate ulterior, ca Mântuleasa sau Sf. Ilie).


Craiova - Colecția etnografică din Casa Băniei. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Craiova - Secția de arheologie a Muzeului Olteniei. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Centrul Craiovei este înțesat de clădiri istorice ce ies în evidență printr-o arhitectură deosebită, precum Prefectura (fostul Palat Administrativ), Primăria (fosta Bancă a Comerțului), impozanta Universitate din Craiova (fostul Palat de Justiție) sau coloratul Hotel Minerva. Aici veți putea să vă odihniți în elegantul English Park sau pe o băncuță lângă Fântâna Muzicală, la umbra lui Mihai Viteazul pe cal, sau să serviți o băutură la una din multele terase îmbietoare.

Persoanele care apreciază liniștea sau arhitectura lăcașurilor de cult, vor găsi nu la mare distanță de centru cele două catedrale ale Craiovei: Madona Dudu și Sf. Dumitru. Prima și-a primit numele de la o frumoasă legendă, conține o icoană așa-zis făcătoare de minuni și merită vizitată chiar și numai pentru a admira pentru câteva momente tavanul pictat ca cerul cu stele. Cea de-a doua, catedrala mitropolitană, a fost reconstruită de arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy, cel care, sub oblăduirea Regelui Carol I, a contribuit la renovarea sau reconstrucția unui număr mare de construcții istorice importante din România.


Craiova - Parcul Romanescu. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Craiova - podul suspendat din parcul Romanescu. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Pentru a nu mă lungi prea mult, mă opresc după ce menționez principalele instituții de cultură ale Craiovei: Teatrul Național Marin Sorescu, Filarmonica Oltenia și Teatrul Liric (actualmente Opera Română), fiecare organizând evenimente recunoscute internațional, devenite adevărate branduri culturale ale orașului (vezi Festivalul Internațional Shakespeare, Festivalul Internațional Craiova Muzicală, respectiv Festivalul Internațional Elena Teodorini).

Foto-Travel: Orașul este înscris oficial în competiția internă pentru desemnarea drept Capitală Culturală Europeană. Cu ce strategie vine orașul în fața Clujului sau a Timișoarei, ca să dăm doar două exemple de contracandidate.

Alexandra Daniela Ilie: În afară de câteva festivaluri internaționale foarte cunoscute pe domeniul respectiv (vezi cele enumerate puțin mai sus), Craiovei îi lipsesc evenimentele cu tradiție care constituie baza de la care pornesc șansele contracandidatelor pe care le-ați menționat. Fără a transforma acest lucru într-un inconvenient, cei din cadrul Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, responsabili de candidatura Craiovei, au marșat pe crearea unei palete foarte largi de evenimente inovative. Se încearcă mutarea culturii cât mai aproape de cetățean și implicarea acestuia în actul de cultură, dar și o descentralizare a evenimentelor (care nu mai au loc doar în spații convenționale, centrale, ci într-unele mai puțin formale, în inima cartierelor). Spre deosebire de celelalte orașe înscrise în competiția CCE2021, Craiova beneficiază de sprijin din partea tuturor județelor regiunii Olteniei (revenim la spiritul pătimaș al oltenilor!), care contribuie la o strategie complexă, integrată, de manifestări culturale. Astfel se creează o întreagă rețea de evenimente interesante la nivel regional la care un potențial vizitator al Craiovei CCE2021 poate accede cu ușurință și rapiditate.


Craiova în pași de dans - spectacol al Filarmonicii Oltenia în aer liber. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Turneu în oraș - concerte ale Filarmonicii Oltenia în cartierele orașului. Foto: Alexandra Daniela Ilie

Mulțumim Danei pentru răspunsuri, îi ținem strâns pumnii și promitem să revenim cu un articol amplu despre proiectul MonumenteOltenia.ro 

Trebuie precizat faptul că, parcursul de până acum al Craiovei în competiție a fost următorul:

  • Preliminary Voting: Craiova a primit 64 de voturi, situându-se pe locul al doilea într-un clasament neoficial al numărului de voturi primite
  • First Round: Craiova a trecut ”la scor” de Ierusalim (Israel) cu 55 - 9.
  • Second Round: Dana și-a mobilizat votanții, astfel că orașul ei favorit, Craiova a trecut de Edinburg (Scoția) cu un scor ce spune totul: 70 - 27
  • Sweet 16: Craiova trece de Havana (Cuba) cu scorul 65 - 25. În ”Elite 8” are de înfruntat Sevilia (Spania).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu