duminică, 30 martie 2014

Cum a fost la Touristica 2014

Cea de a X-a ediție a târgului de turism Touristica s-a desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 21-23 martie. Conform datelor furnizate de către organizatori, agenția de evenimente Libero Events, peste 60 de agenții de turism, reprezentanți ai lanțurilor hoteliere și a stațiunilor turistice din țară și de peste hotare, au venit în fața unui public care în cele trei zile de târg a atins pragul de 12.000 de vizitatori, cu oferte turistice care mai de care mai tentante. 


Este pentru al doilea an consecutiv când vizitez târgul, despre ediția de anul trecut am scris aici. De data acesta m-am implicat prin blogul Foto-Travel în promovarea târgului ca și partener. Am vrut să văd care e atmosfera târgului, cum este târgul comparativ cu ediția de anul trecut, așa că sâmbătă 22 martie eram la Polus Center Cluj-Napoca. 

Prima constatare: locul de amplasare a standurilor a fost schimbat. Anul trecut, zona dedicată târgului a fost aceea cuprinsă între intrările 3 și 4, aproape de fântâna arteziană și în vecinătatea locului de luat masa. Acum, târgul a fost mutat într-un spațiu propriu, într-o zonă generoasă ca spațiu, delimitată clar de restul complexului. Cred că a fost o mișcare inteligentă, așa poți fideliza publicul. Anul trecut nu știai dacă cei care se perindau printre standuri au venit pentru târgul de turism sau erau în trecere de la un magazin la altul. Desigur, acestă mutare a redus substanțial numărul de vizitatori dar cel puțin cei care au trecut pragul târgului sunt clienți fideli, în căutare de oferte turistice.

Un banner mare luminat de un spot, marca zona de târg. În afara acesteia, erau amplasate alte câteva bannere și rool-up-uri ale diferitelor agenții de turism. La intrare, un băiat chipeș, cu șapcă de ceferist în cap făcea reclamă unei destinații turistice interesante: Valea Vaserului. De la pliante cu mersul trenurilor, la ofertele speciale de Paște toate sunt disponibile turiștilor. Interesantă mi s-a părut noutatea cu care cei de la Vișeul de Sus au venit în acest an: Trenul Hotel Carpatia - Express, singurul tren hotel staționar din România. Aici pentru o noapte de cazare în regim double ce include cina în vagonul restaurant și micul dejun dar și o călătorie cu Mocănița, turistul trebuie să scoată din buzunar 163 lei / persoană.


Mocănița de pe Valea Vaserului a fost promovată la târg
Odată intrat în spațiul rezervat târgului, am fost bombardat vizual cu tot felul de oferte ale agențiilor de turism sau ale diverselor comunități ce au profitat de programul Regio pentru a-și promova localitatea. Și în acest an, sectorul dedicat acestor comunități a fost unul generos. Localități mai mari sau mai mici, nume cunoscute turiștilor sau de care n-ai auzit niciodată, toate au avut șansa să profite de banii europeni și să facă ceva pentru promovarea turistică a zonei respective. Nu voi discuta despre sustenabilitatea pe termen lung al unui astfel de demers, nu știu câți turiști vor vrea să viziteze acea localitate, însă ceea ce pot spune cu certitudine este că fiecare comunitate s-a străduit să realizeze materiale de promovare atractive. Noroc că am fost inspirat să-mi iau de acasă un rucsac, așa că am putut aduna în voie pliante și broșuri.

Stațiunea Băile Govora, a beneficiat de un stand generos, la care am avut norocul să-l cunosc pe primarul localității, domnul Mihai Mateescu. Cu multă răbdare, domnul primar ne-a oferit materiale promoționale, toate având sigla programului operațional regional Regio, realizate în cadrul proiectului ”Dezvoltarea și consolidarea turismului din orașul Băile Govora prin promovarea potențialului turistic local”. Am fost bucuros să primesc din partea domnului primar cartea ”Mănăstirile și schiturile din județul Vâlcea” care conține o descriere detaliată a acestora.  

Primarul din Băile Govora, de vorbă cu vizitatorii târgului
Ceva mai încolo, se află standul cu cele mai multe materiale de promovare. Este vorba despre orașul Rădăuți, care implementează proiectul Regio ”Tezaure Etnoistorice Bucovinene”. De aici am colecționat o mulțime de cărți poștale cu principalele obiective ale orașului și ale zonei dar și un frumos catalog de prezentare. 

Standul orașului Rădăuți
Cărți poștale cu obiectivele din Rădăuți
Nu putea lipsi de la târg o zonă turistică ce nu mai are nevoie de nicio prezentare: Bucovina. Reprezentanții zonei au fost prezenți cu oferte pentru sărbătorile pascale, programul turistic ”Paștele în Bucovina” devenind de câțiva ani un brand ce aduce în mirifica zonă mii de turiști. Nu pot să nu amintesc că bucovineni au avut cele mai bune materiale de promovare, atât ca și conținut cât mai ales ca și design. Broșuri ca ”Paștele în Bucovina” sau reviste ca și ”Turism rural în Bucovina” au darul de a te face să-ți dorești să vizitezi zona. Ca să nu mai vorbim de frumoasele ouă încondeiate expuse aici.

Ouă încondeiate din Bucovina

Spuneam că proiectele Regio sunt șansa comunităților mici să iasă din anonimat. La Touristica am văzut standuri ale unor mici comune cum ar fi Mărgău și Florești din județul Cluj sau Ocoliș din județul Alba. Fiecare vine cu o strategie proprie de promovare, unele chiar și-au construit o identitate vizuală proprie, un logo sau un brand. Comuna Mărgău, de exemplu, are o strategie de promovare construită în jurul a trei elemente primordiale: apă, pământ și foc și cu un slogan ce te îndeamnă la ducă ”Descoperă Mărgău”


Materiale de promovare a comunei Mărgău

Standul comunei Florești

Pentru o comună ca și Florești, aflată sub conul de umbră al orașului Cluj-Napoca, este greu să răzbată din punct de vedere turistic. Trebuie să vină cu ceva aparte, trebuie să fie creativi. Pe lângă clasicele bannere cu imagini din localitate, aceștia au venit cu un grup de tineri îmbrăcați în costume populare care stăteau la o masă, ca la o șezătoare. Alături o miniexpoziție etnografică are darul de a completa prezentarea. Singurul incovenient este că tinerii, în loc să interacționeze cu vizitatorii, stăteau la masă părând plictisiți. Nici ei nu cred că prin ceea ce fac vor aduce mai mulți turiști în comuna lor. 

Alte prezențe notabile la târg, dar nu din zona agențiilor de turism, sunt cele ale Ținutului Călatei (în maghiară Kalatoszeg) - zonă etnografică aflată pe teritoriul județelor Cluj și Sălaj, având centrul istoric la Huedin; ale Salinei Turda sau ale orașului Carei. Fiecare are cel puțin un obiectiv turistic de primă importanță, cunoscut turiștilor.

Standul Salinei Turda

Dincolo de aceste prezențe, care din punctul meu de vedere dau ”sarea și piperul” unui târg, au fost marile agenții de turism. Cu standuri mari, spațioase, acestea au oferit turiștilor destinații clasice ca și Grecia,Turcia, Spania sau Bulgaria dar au venit și cu oferte în destinații exotice ca și Abu Dhabi, Jamaica, Insulele Maldive sau Republica Dominicană. Oferte pentru toată lumea, pentru toate buzunarele.






Fiind un târg de turism, cotat de unii ca fiind cel mai mare din Transilvania, te-ai fi așteptat ca acesta să aibă și o participare internațională. Clujenii și transilvănenii în general pot fi potențiali turiști în țări ca și Ungaria, Austria sau Germania, cunoscute fiind legăturile lingvistice sau istorice cu acestea. Doar Ungaria a fost reprezentată la târg de Oficiul de Turism al Ungariei - ce are reprezentanță la Cluj-Napoca dar și de standuri proprii ale unor localități cum ar fi Gyula sau Szeged. Despre prezența Ungariei, despre destinațiile turistice și modul în care reprezentanții acesteia au perceput târgul Touristica, voi scrie într-un articol viitor. 


Standul Oficiului de Turism al Ungariei

Materiale de promovare a orașului Szeged

În concluzie, se poate spune că actuala ediție a Târgului de Turism Touristica a fost una reușită. Faptul că spațiul expozițional a fost izolat de restul complexului comercial a dus la fidelizare a publicului. În schimb au lipsit evenimentele conexe (seminarii, workshopuri, expoziții etc.), care ar fi putut atrage un public mai numeros. Poate că o implicare pe viitor a Autorității Naționale de Turism a României ar fi benefică, ar crește prestigiul acestui târg. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu