sâmbătă, 29 martie 2014

România, promovată în Spania printr-o expoziție de fotografie

România și frumusețile ei sunt promovate în această perioadă prin intermediul unei expoziții de fotografie la Oviedo, cel mai mare oraș al Principatului Asturias, una dintre cele 17 comunități autonome ale Spaniei. Expoziția de fotografie ”Aceasta este țara mea. România!” a artiștilor români Levi Căpătan, Sorin Onișor și Bogdan Comănescu, aduce în atenția publicului spaniol tradițiile, autenticitatea vieții rurale și poveștile fascinante ale locuitorilor unor ținuturi din România. Vernisată în data de 23 martie 2014 și deschisă publicului până pe data de 6 aprilie 2014, expoziția cuprinde 50 de lucrări ale celor trei artiști fotografi.





Este pentru a doua oară în acest an, când România este promovată în Europa prin intermediul unor expoziții fotografice. Expoziția amenajată la Auditorio Principe Felipe din Oviedo, vine după o altă expoziție a fotografilor Sorin Onișor și Bogdan Comănescu, vernisată la sediul central al Comisiei Europene de la Bruxelles în data de 3 februarie 2014, în prezența comisarului european Dacian Cioloș.

Evenimentul are loc cu sprijinul mai multor organizații atât din Spania: Banca de Alimente Asturias, Primaria orașului Oviedo, Levi`s Photography, cât și din România: Institutul Limbii Române -București reprezentat în Asturias de către Antonela Pohoață, Asociația EquiLife, Marea Hoinăreală.

Auditorio Principe Felipe - Oviedo. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan

Sorin Onișor și Bogdan Comănescu sunt artiști fotografi renumiți mai ales pentru workshop-urile de fotografie pe care le organizează în România sub brandul ”Marea Hoinăreală” la care participă atât români cât și străini care descoperă astfel frumusețile României prin intermediul obiectivului fotografic. Fiecare dintre ei au la activ numeroase expoziții personale sau colective în țară sau străinătate.


Levi Căpătan este artist fotograf din Galați, stabilit în orașul Zaragoza din Spania, care a intrat în lumea fotografiei de mai bine de cinci ani iar în 2013 a participat la un workshop organizat de Marea Hoinăreală în Delta Dunării și s-a îndrăgostit de fotografia de peisaj. Aceasta este cea de-a doua expoziție pe care Levi o inițiază pentru a-și promova țara și valorile românești în Spania, prima organizând-o în Zaragoza.

Artistul fotograf Levi Căpătan la vernisajul expoziției. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan



Asociația EquiLife, care a susținut și expoziția de la Bruxelles, este o organizație non-profit care desfășoară, printre activitățile sale, acțiuni de promovare a diversității culturale și artistice, a tradițiilor naționale, precum și a inițiativelor de succes ale românilor. Misiunea asociației constă în creșterea nivelului calității vieții oamenilor, prin informare, educare și încurajare a dezvoltării individului, a familiei și a societății către un stil de viață echilibrat.

Prezent la vernisajul expoziției, Levi Căpătan cunoaște cel mai bine modul în care a fost organizată expoziția și care a fost reacția publicului spaniol. A acceptat să ne împărtășească câteva aspecte din culisele evenimentului, pentru care îi mulțumim. Fotografiile care însoțesc articolul sunt din colecția personală a fotografului Levi Căpătan.

Foto-Travel: Te rog să te prezinți cititorilor blogului Foto-Travel.

Levi Căpătan: Salut! Sunt Levi Căpătan, am 26 de ani și sunt născut în comuna Costache Negri din județul Galați.

Foto-Travel: Trăiești de câțiva ani în Spania. Cum se vede România de acolo?
Levi Căpătan: Locuiesc în Spania de 3 ani. Părerile spaniolilor despre România diferă de la o clasă socială la alta și depinde și de contactul pe care l-au avut cu românii. Când spun ”român” ne asociază cu Nadia Comăneci, cu Hagi sau Ceaușescu. Suntem și un popor cu oameni mari dar și cu istorie apăsătoare în spate. Ne văd vecini cu Rusia și asta ne face mai puțin ”simpatici” pentru ei. Mai este și problema românilor care vin în Spania și nu știu altceva decât să se plângă de situația economică din România, motiv pentru care mulți spanioli ne trec pe lista țărilor din ”lumea a treia”. Dar cunosc și oameni îndrăgostiți de țara noastră, care profită de orice ocazie pentru a vizita locurile și peisajele unice românești.

Levi arată spaniolilor frumusețile României. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan

Foto-Travel: Cum ați descrie comunitatea românilor din Spania?
Levi Căpătan: Este cam greu sș fac o descriere generală, pentru că sunt foarte mulți iar eu cunosc doar o mică parte. Ce pot spune este că orice pădure are uscăturile ei și există oameni care ne fac cinste ca și români dar și oameni care denaturează imaginea României.

Foto-Travel: Cum v-a venit ideea de a realiza o expoziție despre România și frumusețile ei, în Spania? De ce la Oviedo?
Levi Căpătan: În ultima vreme nici românii nu mai știu ce țară frumoasă avem iar străinii nici atât. Obiectivul principal al expoziției este să prezentăm o Românie reală dar diferită de ceea ce până acum cunoștea poporul spaniol și națiunile care trăiesc în Spania. Vrem să arătăm România prin ochii (sau obiectivele) a 3 fotografi care iubesc oamenii, natura, simplitatea, țara și fotografia. Prima ediție a expoziției a avut loc în Zaragoza, unde locuiesc, cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie. Am vrut să sărbătorim într-un mod diferit, și cum altfel decât arătând tuturor ce țară frumoasă avem. Proiectul a prins contur și ecou prin toată Spania. Așa am ajuns să fim invitați și în Oviedo.

Oviedo - Expoziția ”Aceasta este țara mea. România”. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan

Spaniolii interesați de România. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan

Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan

Foto-Travel: A contat faptul că Sorin Onișor și Bogdan Comănescu au mai avut expoziții internaționale? Cum i-ați cunoscut pe cei doi?
Levi Căpătan: Cântărește mult faptul că Sorin este un fotograf cunoscut la nivel internațional printre români, la fel și Bogdan, fapt ce a făcut mai ușoară promovarea acestui proiect. Ne-am cunoscut la unul dintre workshop-urile lor, la Mila 23, în Deltă. Am rămas în contact și când le-am propus să facem o expoziție în Spania au fost deschiși ideii.

Spațiul expozițional. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan
Foto-Travel: Din punct de vedere logistic, cum ați organizat expoziția? Care au fost costurile? De unde ați avut sprijin?
Levi Căpătan: A fost destul de greu pentru că aici în Spania stau lucrurile altfel iar dacă nu vii din partea unei asociații sau ONG nu poți face nimic. Cât despre costuri nu vreau să dau sume pentru că unii ar crede că exagerez, doar cei care au organizat știu despre ce vorbesc: imprimarea lucrărilor, afișe, drumuri, flyere, invitații. Economic nu am primit nici un sprijin, nimeni nu investește în artă din păcate. În Oviedo am beneficiat de ajutorul Antonelei Pohoață, reprezentanta Institutului Limbii Române din București (ILR), prin intermediul căreia am obținut sala și am adresat invitațiile oficiale către primărie, instituții și guvernul Principatului de Asturias. S-au implicat în organizare și alte asociații și instituții spaniole. Din România ne-a sprijinit pe partea media Asociația EquiLife, căreia îi mulțumim și cu această ocazie. 

Aspecte din timpul expoziției. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan

Spanioli vizitând expoziția. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan

Foto-Travel: Care este tematica expoziției? Vorbiți-ne puțin despre fotografiile expuse.
Levi Căpătan: Am încercat să arătăm partea simplă a României, sinceră și pură; acea partea care încă se păstrează în ciuda sistemul de non-valori pe care societatea modernă încercă să îl impună. România: oameni și locuri, tradiții și obiceiuri, esența vieții care s-a născut la sat. Sunt fotografii din toate zonele țării și din toate anotimpurile.

Foto-Travel: Care a fost reacția spaniolilor? Cum a primit publicul spaniol expoziția? Care au fost reacțiile în presă?
Levi Căpătan: La vernisaj au participat foarte multe personalități spaniole printre care: Maria Luz Sol – reprezentant al Bibliotecii Generale din Principatul de Asturias, Inmaculada Gonzales - Președinte al Departamentului de Educație, Biblioteci, Centre de Cercetare și Tineret, care au avut și un discurs la deschiderea evenimentului. A fost o reacție pozitivă din partea tuturor, s-au implicat chiar și în organizare încă de la început. Publicul avea multe întrebări, și fiecare fotografie le prezenta ceva ce deja cunoșteau dar și ceva ce era totuși ascuns. Am auzit și reacții de genul: "după tot ce am văzut acum, chiar vreau să vizitez România". Spaniolii numesc acesta expoziție "proiect de integrare culturală". Presa a anunțat și ea evenimentul în ziare, iar la vernisaj au fost prezenți câțiva foto-jurnaliști.

Oficialități din Spania și România prezente la expoziție. Sursa foto: colecția personală Levi Căpătan
Foto-Travel: Ce urmează după această expoziție? Ce planuri de viitor aveți?
Levi Căpătan: Tocmai am primit un e-mail de la un reprezentant al unei primării din alt oraș din Spania prin care mi-a spus că au o sală disponibilă pentru luna iunie ca să ducem expoziția și acolo. Sperăm să ducem acest proiect în toate cele 17 comunități autonome din Spania, și într-un sfârșit să știm că am reușit să arătam oamenilor frumusețea României noastre dragi.
Foto-Travel: Vă mulțumim și vă dorim mult succes în continuare.
Levi Căpătan: Vă mulțumesc și eu. Numai bine!


Evenimentul din Oviedo a fost mediatizat atât în România dar și în Spania. Iată câteva din articolele apărute: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu