marți, 22 aprilie 2014

Biserica de lemn din Fildu de Sus - filmare aeriană


Știați că în județul Sălaj se află cele mai multe biserici de lemn? Chiar dacă Maramureșul este acreditat ca fiind județul bisericilor de lemn, cel puțin din punct de vedere al numărului acestora, în județul Sălaj se află cele mai multe, 68 dintre ele fiind înscrise pe lista patrimoniului național. Sunt răspândite pe întreg teritoriul județului, fiecare dintre acestea sunt adevărate opere de artă populară. Cel care le vizitează și are o oarecare aplecare spre detalii, va putea observa că fiecare dintre acestea este unică în felul ei. Însă, majoritatea vor fi de acord că Biserica de lemn ”Pogorârea Sfântului Duh” din Fildu de Sus este cea mai frumoasă și mai spectaculoasă dintre toate. 


Aflat în extremitatea sud-vestică a județului Sălaj, aproape de granița cu județul Cluj, într-un cadru natural de excepție în care predomină lemnul, localitatea Fildu de Sus face parte din comuna Fildu de Jos. Ca să ajungi la Fildu, trebuie să părăsești drumul european E81 la ieșirea din localitatea Zimbor și să urmezi drumul național 1G care duce spre Huedin. Dincolo de comuna Almașu (despre cetatea Almașului am scris aici) se găsește ultima comună de pe raza județului Sălaj - Fildu de Jos. De aici, un drum de țară pietruit te va purta cale de 15 kilometri printre dealuri împădurite spre Fildu de Mijloc și respectiv Fildu de Sus. Însă frumusețea locurilor merită tot efortul. 

Din punct de vedere istoric, Fildurile sunt amintite încă din vremea romană, pe aici trecea drumul care lega castrele de la Bologa și Buciumi. În documentele medievale, localitatea apare sub numele ”Terra Fyld” sau ”Vila Fyld” pe la 1249. Fildurile au făcut parte din Voievodatul Călatei între anii 1369 - 1511 iar pe la 1666 erau incluse în domeniul Gilăului. 

Biserica de lemn cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh” din Fildu de Sus, datează din 1727 după cum se arată într-o inscripție de deasupra ancadramentului ușii. Ca să ajungi la biserică, trebuie să treci prin curtea unei gospodării, printr-o poartă masivă de lemn decorată cu motive geometrice și florale. Apoi, începi să urci o cărare pietruită printr-o livadă.


cărarea ce duce la biserică
Biserica a fost construită pe un pinten de deal, parcă anume pentru a domina satul și pentru a fi mai aproape de cer. Datorită pantei abrupte a dealului, a fost nevoie ca fundația de piatră să fie adusă la orizontală. Are la bază un plan dreptunghiular, cu absida decroșată, poligonală cu cinci laturi. Este compartimentată după canoanele ortodoxe în pronaos, naos și altar. Pe fațada sudică, acolo unde se află și ușa de intrare, biserica are o prispă (tărnaț) susținută de 11 stâlpi decorați. 


Fundația de piatră a bisericii
Târnațul are stâlpii decorați
Interiorul bisericii din Fildu de Sus este surprinzător de primitor. Nu este rece și auster ca al altor biserici de lemn. Asta poate și datorită picturii care s-a păstrat destul de bine. Deasupra ușii naosului se găsește o inscripție care arată contextul istoric în care a fost realizată pictura: ”s-au zugrăvit această sfântă biserică pe vremea lui Francis Iosif I, în timpul reînvierii Mitropoliei Române G Cha din Transilvania care întâi fu archipastiruită de Excelența Sa Comitele Alexandru Șterca Sulucz, arhiepiscopul Făgărașului fiind paroch Fildului D Tirander, Bolos curator primariu, Tulbure Onu, vice Many Toader”. 

inscripția legată de contextul realizării picturii



Pictura încântă prin eleganță și rafinament, are o cromatică în care domină roșu-purpuriu și foarte des înviorată cu flori. Sunt redate scene din Vechiul și Noul Testament sau sunt pictați sfinți și mucenici. Pronaosul este despărțit de naos printr-un perete parțial decupat, iar trecerea se face printr-o ușă a cărei ancadrament este din lemn decorat. 
Portalul de trecere din pronaos în naos
Pictură din pronaos
vedere dinspre pronaos spre altar, prin peretele decupat
Sunt suficiente argumente de ordin arhitectural și iconografic pentru a situa biserica de lemn ”Pogorârea Sfântului Duh” printre cele mai frumoase biserici din Sălaj. Însă ceea ce-i dă un farmec aparte acestei biserici, este turnul înalt ce impresionează prin maiestuozitate. Coiful acestuia se ridică până la amețitoarea înălțime de 20 de metri, fiind cel mai înalt turn al unei biserici de lemn din Sălaj. Turnul are o galerie deschisă, acoperită parțial cu scândură ornată prin traforaj, având pe fiecare latură 3 arcade. Coiful, acoperit ca de altfel întregul acoperiș cu șindrilă, are la bază alte patru turnulețe ce-i conferă eleganță. De fapt, se poate spune că biserica din Fildu de Sus are 6 turnuri: primul este turnul cel mare, iar alte cinci turnulețe îl reproduc în miniatură pe acesta. Patru se află la baza coifului, iar al cincilea este situat deasupra altarului.


Turnul maiestuos al bisericii din Fildu de Sus
turnulețul din partea de est, desupra altarului

Celebrul turn al bisericii din Fildu de Sus, cu cele patru turnulețe
Datorită înălțimii amețitoare, biserica din Fildu de Sus se lasă cu greu prinsă în fotografii. Trebuie fie să cobori jos în sat, fie să te urci în livada de deasupra bisericii. Trebuie să dai dovadă de măiestrie și să găsești unghiul potrivit pentru a cuprinde întreaga biserică. Cât despre o vedere a bisericii de sus, nici vorbă. Nu ai unde să te urci atât de sus. Noroc cu tehnica care a evoluat extrem de rapid în ultimii ani, ceea ce a permis montarea camerelor video de înaltă rezoluție pe aparate de zbor ultra-ușoare fără pilot. Sunt cunoscutele multicoptere, care ghidate de la sol sunt capabile să urce sus de tot pentru imagini și filmări aeriene spectaculoase. 

O astfel de ”jucărie” are sălăjeanul Cosmin Giurgiu, care administrează compania Phantom Video Production SRL a cărei subdivizie Ghid Video Turistic este axată pe promovare turistică. Recent, Cosmin a dezvoltat și divizia Filmări Aeriene una dintre direcții fiind aceea de promovarea turistică prin filmări aeriene. Filmulețul aerian realizat la Fildu de Sus, demonstrează încă odată utilitatea unui astfel de demers în ce privește promovarea turistică a unui obiectiv. Cum altfel ai putea să vezi de sus, în toată splendoarea ei, biserica de lemn de la Fildu de Sus? 


Captură de ecran din filmul aerian
Biserica de lemn din Fildu de Sus văzută din multicopter
Filmul, postat atât pe pagina de ghidvideoturistic.ro cât și pe contul de Vimeo  este de-a dreptul captivant. Debutează pe o coloana sonoră a unei melodii bizantine, printr-o trecere pe verticală a camerei, de la baza acoperișului până sus, sus de tot, deasupra crucii înclinate. Este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase treceri pe verticală din câte am văzut până acum. Pe măsură ce camera de filmat urcă în înălțimile cerului, zona adiacentă bisericii, casele satului și dealurile acoperite de pomi înfloriți oferă o imagine spectaculoasă.

Indiscutabil, filmările aeriene au darul de a pune în evidență un obiectiv turistic, de ai potența atributele, de a contribui la promovarea acestuia. Ceea ce reușește Cosmin Giurgiu și echipa lui să facă, este de natură să deschidă o cale nouă în promovarea turistică.


Filmul și imaginile sunt preluate de către Blogul Foto-Travel, cu acordul autorului, grație parteneriatului existent. Mulțumim și pe această cale prietenului Cosmin Giurgiu pentru permisiunea de a folosi imaginile și filmările aeriene. 

2 comentarii:

  1. Am vazut o harta care incearca sa impace oamenii si judetele: Salajul este judetul bisericilor de lemn, in vreme ce Maramuresul e judetul manastirilor de lemn.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de nicio cearta intre judete. E doar o constatare de ordin statistic: in Salaj sunt mai multe biserici de lemn ca si in Maramures. Este adevarat ca cele maramuresene au beneficiat de-a lungul timpului de o promovare intensa si ca unele dintre ele sunt incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Pana la urma, toate sunt la fel de frumoase si merita pe deplin promovate.

      Ștergere