vineri, 18 aprilie 2014

Galerie Foto (2) - Răstigniri Sălăjene

Vinerea de dinaintea Paștelui, cunoscută în popor ca Vinerea Mare, este ziua în care conform tradiției creștine a fost răstignit Isus. Prins prin trădarea lui Iuda, judecat și condamnat Isus a fost ulterior răstignit pe lemnul crucii alături de doi tâlhari. Zi de doliu pentru toți creștinii, este ziua în care Isus a murit pe cruce pentru păcatele neamului omenesc. În satele românești și prin extindere și în comunitățile creștine din orașe, se găsesc cruci care amintesc de jertfa din Vinerea Mare. Unele, sunt adevărate opere de artă populară, cei care le-au ridicat au fost atenți la toate detaliile. În Vinerea Mare, blogul Foto-Travel vă prezintă o galerie foto a celor mai interesante și de ce nu, mai frumoase răstigniri din satele sălăjene.




Având diferite forme și dimensiuni, fiind construite din materiale diverse - de la lemn până la beton sau fier, crucile sau răstignirile din satele sălăjene au aceeași semnificație. Toate amintesc de răstignirea și moartea lui Isus Hristos din Vinerea Mare. În tradiția ortodoxă, răstignirile au toate aproape aceleași elemente. Mântuitorul este reprezentat cu brațele întinse pe cruce și cu capul culcat pe dreapta. În general este reprezentat din tablă colorată, însă la crucile noi din beton, aflate în curtea bisericilor, Isus este reprezentat și sub formă de corpus. Acolo unde comunitățile locale ”l-au uitat răstignit” vopseaua de pe tablă s-a decolorat iar pe alocuri rugina câștigă teren. În alte comunități însă, vopseaua este proaspătă, vie. 

Cele mai multe din răstignirile aflate în satele sălăjene sunt de lemn. Uneori stâlpul vertical al lemnului crucii este sculptat în motive geometrice sau florale. Alteori se găsesc diverse elemente cu o simbolistică puternică: scara, ciocanul și cleștele, sulițele soldaților, cei 30 de arginți, potirul sau cădelnița. Alteori lemnul crucii este simplu, ornamentele concentrându-se pe partea superioară. Probabil din motive practice, pentru a proteja răstignirea care era confecționată din lemn, deasupra brațelor orizontale ale acesteia se realizează un acoperiș care de cele mai multe ori este sub formă circulară, rareori triunghiulară. Aici imaginația meșterului nu are limite. Sunt reprezentate din tablă alte simboluri ale Vechiului sau Noului Testament. Este nelipsit simbolul porumbelului, ce semnifică Duhul Sfânt. Alte simboluri întâlnite sunt Luna sau clopotul. Dacă de cele mai multe ori ornamentele de pe acoperișul răstignirii au o conotație religioasă, creștină, alteori ele sunt simple având rol strict decorativ.

Mai nou, în unele sate sălăjene, lemnul crucii este înlocuit cu unul din beton. Desigur, acesta din urmă este mai trainic însă autenticul, sculpturile în lemn nu se mai regăsesc. Recent, sub influența Maramureșului, au apărut și în satele sălăjene troițele. Acestea sunt un ansamblu de trei cruci, semnificând cruce Mântuitorului și a celor doi tâlhari răstigniți de-o parte și de alta. Aici, fantezia meșterului are teren de desfășurare: troițele sunt bogat ornamentate, predomină motivele florale și geometrice însă și cele religioase se regăsesc. 

În Vinerea Mare, cea mai tristă zi a creștinătății, Blogul Foto-Travel vă prezintă o galerie foto a celor mai interesante din răstignirile aflate în satele județului Sălaj. Nu este o prezentare exhaustivă, nu avem pretenția de a le aminti pe toate, lucru de altfel imposibil într-un articol de blog. Poate, răstignirile Sălajului ar merita un studiu mai aprofundat realizat de teologi și etnografi, alături de un album al celor mai reprezentative dintre ele.

Cizer
Cuciulat
Treznea
Ileanda
Ciocmani
Păduriș - Strâmba
Poienița
Rus
Rus
Sălățig
Sânpetrul Almașului
Șimișna
Șimișna
Șimleu Silvaniei
Ciumărna
Tihău
Brusturi
Chizeni
Chizeni
Ciumărna







Un comentariu:

  1. Răstignirea de la Sânpetrul Almaşului, pot să spun cu bucurie că am avut prilejul să o refac complet pentru că era foarte deteriorată.
    Ori de câte ori treceam pe lângă ea mă cuprindea tristeţea că nimeni nu o îngrijea şi îmi aduceam aminte versurile din priceasna "Cruce sfântă părasită" cântată de regretata interpretă Valeria Peter-Predescu în care mesajul este grăitor. Această cântare religioasă mi-a inspirat dorinţa de a da o nouă faţă Chipului sfânt.
    Sunt două astfel de răstigniri pe care le-am refăcut la biserica din sat nouă şi la biserica veche din lemn,.

    RăspundețiȘtergere