miercuri, 2 aprilie 2014

Program turistic pentru promovarea bisericilor fortificate

Am spus-o de mai multe ori și am să o repet tot timpul. Unul din atributele Transilvaniei este multiculturalitatea, conviețuirea pașnică în același spațiu a mai multor etnii. Cum ar arăta Transilvania fără maghiari? Dar fără sași sau șvabi? Cu siguranță ar fi mai săracă! Cultura, arta, arhitectura, spiritualitatea, etnografia, tradițiile și obiceiurile, mentalitatea, modul de a fi în ultimă instanță al ardelenilor, este un mix al culturilor națiunilor respective.


Biserica fortificată din Cristian / Grossau . Sursa foto: www.povestisasesti.com

Fiecare dintre națiunile conlocuitoare ale Transilvaniei și-a lăsat amprenta asupra celeilalte. De exemplu sașii, au influențat puternic arhitectura transilvăneană. Așezările întemeiate de aceștia au un farmec aparte, sunt la mare căutare în zilele noastre. Salba de biserici fortificate ce sunt răsfirate în aproape întreg podișul transilvan, sunt obiective turistice de top. Iată de ce, orice proiect care își propune să valorifice zestrea arhitectonică a acestora, să le conserve și să le promoveze, este binevenit. 



Blogul Povești Săsești, administrat de doamna Mihaela Kloss-Ilea, a publicat un articol ce preia o știre proaspătă apărută în Siebenbürgische Zeitung, ziarul sașilor din Germania. Articolul semnalează continuarea proiectului turistic al Bisericii Evanghelice C.A. din România intitulat sugestiv ”Descoperă sufletul Transilvaniei”. Succesul ediției pilot de anul trecut, când nu mai puțin de 250.000 de vizitatori au ajuns să descopere frumusețea obiectivelor inclus în proiect, au determinat organizatorii să lanseze o nouă ediție. 



”Oficial, sezonul de vizitare a bisericilor fortificate va începe de paște, pe 20 aprilie, și durează până la 31 octombrie 2014, când Biserica Evanghelică comemorează ”Ziua Reformei”. Pe lângă obiectivele turistice, programul ”Descoperă sufletul Transilvaniei” înseamnă peste o sută de evenimente culturale, incluse într-un pliant pus la dispoziție turiștilor la principalele obiective, precum Biserica Neagră din Brașov, Biserica din Deal din Sighișoara, Catedrala Evanghelică din Sibiu sau Biserica Sf. Margareta din Mediaș” - se arată în articolul publicat de povestisasesti.com 

Biserica fortificată din Sebeș. Sursa foto: www.povestisasesti.com
Conferința de presă oficială va avea loc pe 11 aprilie 2014 Sibiu. O lună mai târziu, pe 11 mai 2014, va fi vernisată, la Ateneul Român expoziția ce va avea ca temă bisericile fortificate din Transilvania. 

O facilitate a proiectului este posibilitatea achiziționării ”Pașaportului de vacanță” - un bilet ce permite vizitarea celor 26 de biserici fortificate incluse în program, la un preț promoțional de doar 50 de lei. Biletul este de fapt o legitimație nominală ce dă dreptul vizitării bisericilor incluse în proiect și este valabil în perioada 20 aprilie - 31 octombrie 2014.



Conform sursei citate, cele 26 de biserici fortificate, incluse în proiectul de anul acesta sunt: Axente Sever, Biertan, Curciu, Atel, Ighișu Nou, Valea Viilor, biserica-cetate Mediaș, Cristian, Turnișor, Cisnădie, Cisnădioara, Cârța, Cincșor, Cincu, Stejărișu, Biserica neagră Brașov, Prejmer, Hărman, Sânpetru, Seliștat, Bărcuț, Viscri, Sebeș, Biserica din Deal Sighișoara, biserica din Reghin cărora li se adaugă și Muzeul Bisericii Evanghelice din România de la Sibiu.
Lista completă a acestor obiective și datele de contact ale acestora poate fi vizualizată, în limba germană, aici

Banii astfel colectați vor fi direcționați spre proiectele ce vizează conservarea și promovarea acestor obiective, adevărate nestemate de arhitectură transilvăneană. 












Un comentariu:

  1. Am vizitat Biserica din Deal de la Sighisoara. Trebuie sa urci o groaza de trepte ca sa ajungi la ea. Este interesant ca tot in zona ei (adica sus) este si un liceu; cred ca acolo toti elevii sunt cuminti, isi consuma energia pe scari :D

    RăspundețiȘtergere