joi, 10 aprilie 2014

Zalăul prinde aripi!

Indiscutabil, noul trend în promovarea turistică a unui obiectiv, a unui oraș sau a unei zone este fotografia și filmarea aeriană. Asta pentru că-ți oferă o altă perspectivă asupra acelui obiectiv. O perspectivă pe care nu o vezi zi de zi. O perspectivă care te face efectiv să vezi cu alți ochi obiectivul sau locul cu pricina. Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Cred că tot atât de adevărată este afirmația, potrivit căreia un film face mai mult decât 1000 de imagini. Am așteptat de multă vreme să văd Zalăul de sus. Cochetasem cu ideea de a-l vedea dintr-un avion ultraușor, însă nu s-a ivit până acum ocazia. Nu credeam că am să-l văd dintr-o filmare aeriană. Însă așteptarea a luat sfârșit, orașul meu văzut de sus este altfel decât credeam că-l știu. Te invit să-l vezi împreună cu mine.



Trebuie făcută de la început precizarea că filmul a fost realizat de către Cosmin Giurgiu - administratorul companiei S.C. Phantom Video Production S.R.L, care a dezvoltat divizia Ghid Video Turistic și mai nou Filmări Aeriene. Cosmin nu este la primul film de acest fel, în ultimii trei ani a avut ocazia să realizeze diverse alte filme, fie de promovare turistică, fie de tip corporate. Filme reușite și extrem de apreciate. Însă, de când a început filmările aeriene, folosind multicopterul recent achiziționat, totul a căpătat o altă perspectivă. A fost suficient să posteze pe site-ul propriu sau pe pagina de Facebook, filmulețe aeriene realizate la Porolissum sau la Grădina Zmeilor - două din atracțiile turistice sălăjene, că au început să curgă like-urile și share-urile. Filmul postat în urmă cu câteva zile (și despre care am scris aici), realizat la Cheile Turzii a devenit viral pe internet, bătând toate recordurile în materie de vizualizări. A fost atât de apreciat încât, unii au trecut dincolo de limita legală sau a bunului simț și au copiat și distribuit în nume propriu filmul, fără acordul realizatorului. 

De fiecare dată, pe blogul Foto-Travel am scris și am postat filmulețul, evident cu acordul autorului. Există chiar un parteneriat între mine și Cosmin Giurgiu, am acordul său pentru a prelua și a posta imagini aeriene sau filme realizate la diverse obiective turistice. 

Dar să revenim la filmul despre Zalău. Acesta a fost realizat marți 8 aprilie 2014, când Cosmin s-a aflat la Zalău pentru a realiza filmul de promovare a Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”. Atunci am văzut și eu prima dată cum se filmează aerian folosind multicopterul. Este pur și simplu altceva, o altă perspectivă, complet nouă de a vedea lucrurile. De sus, de acolo de unde doar păsările le văd. Profitând de un amurg superb de primăvară, pasionat de istorie locală, Cosmin a ridicat aparatul și a realizat poate cea mai frumoasă filmare aeriană a centrului istoric al orașului. Nu-mi amintesc să mai existe un astfel de film.



Filmarea începe de pe Meseș. Se vede clar șoseaua ce șerpuiește prin pădurea de un verde crud. De acolo, orașul meu se vede spectaculos. După acest intro ce durează 25 de secunde, imaginea se mută în Piața Iuliu Maniu, lângă cea mai impunătoare clădire din centrul istoric: Clădirea Transilvania. Imaginile surprinse în bătaia soarelui ce stă să apună, pun în evidență alte edificii importante: clădirea Primăriei, Colegiul Național ”Silvania”, sau ansamblul format de cele două biserici monumentale din centrul orașului: Biserica Reformată și Biserica Romano-Catolică. Doar clădirea finanțelor, acel mastodont din beton și sticlă, pare a nu fi amplasat unde trebuie. Dacă de jos, de la nivelul solului clădirea finanțelor sare în ochi, de sus, pare să arate mai bine. 

Cele două biserici centrale: Biserica Reformată și Biserica Romano-Catolică
Frumoase, însă  nu la fel de spectaculoase sunt imaginile aeriene ce surprind clădirile mai noi din Piața Unirii: clădirea Prefecturii județului Sălaj, Casa de Cultură a Sindicatelor, blocurile turn ce formează Galeriile Meseș sau Hotelul Porolissum. Este centrul civic al orașului și în ciuda construcțiilor cu iz proletcultist, are farmecul său.

Piața Unirii
Prefectura Județului Sălaj
Filmul se încheie însă cu o imagine panoramică a centrului istoric. În cele mai puțin de 3 minute ești pur și simplu vrăjit de frumusețea imaginilor aeriene. Realizezi că orașul tău, pe care-l știi de altfel cu bunele și cu relele sale, este frumos, pe alocuri chiar cochet. Te ajută foarte mult și coloana sonoră a filmului, nu știu cum se face dar Cosmin Giurgiu este foarte inspirat în alegerea acesteia. 

Dacă am reușit să-ți trezesc interesul, atunci te invit să vizionezi acest film. dacă ești zălăuan, poate îți vei schimba impresia despre orașul tău. Dacă nu ești din Zalău, poate vei fi interesat să-l vizitezi. Vizionare plăcută!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu