luni, 12 mai 2014

Cluj X - În căutarea Capitalei Culturale Europene

În 2021, România va avea din nou un oraș desemnat drept Capitală Culturală Europeană. Dacă în 2007 Sibiul a avut cinstea să reprezinte România, acum în cursă sunt înscrise mai multe orașe: Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Arad, Oradea, Alba-Iulia, Sfântu Gheorghe și București. Fiecare vine cu atuurile sale, cu istoria sa, cu moștenirea sa culturală. Avantajele pentru orașele care aspiră la acest statut sunt multiple, de la dinamizarea vieții culturale la creșterea vizibilității pe plan extern, de la revigorarea turismului la o imagine generală mai bună. Unele dintre orașele candidate au demarat campanii și proiecte consistente, de mare impact, prin care încearcă să-și valorizeze resursele umane și financiare. Cu alte cuvinte încearcă să atragă atenția. Nu trebuie subestimat niciunul din aceste orașe, sau altele care se vor mai înscrie în competiție, asta pentru că lista va fi completă abia la finele lui 2016 .


Cu siguranță una dintre ”bătălii” pentru desemnarea unui oraș drept Capitală Culturală Europeană se va da în mediul virtual. Orașe cu pretenții serioase la titlu și-au cristalizat ideile, au lansat concepte și strategii demarând o serie de proiecte în on-line. Clujul nu face excepție. Funcționează deja Asociația ”Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană” care a lansat sloganul  ”Cultura transformă orașul” sau conceptul ”East of West” având ca motto ”Servus 2021”.

Unul dintre proiectele interesante și care va avea un mare impact, pentru că depășește granițele orașului și chiar a țării, este cel promovat de doi tineri blogger clujeni Dan Ciulea și Gabriel Aldea. Cei doi își propun, nici mai mult, nici mai puțin, decât să facă un tur al orașelor europene care au fost de-a lungul timpului, sau care sunt ]n acest an, Capitale Culturale Europene. În cadrul proiectului ”CJX – În căutarea Capitalei Culturale Europene” vor fi vizitate 16 orașe din 16 țări pe parcursul a 34 de zile. Traseul care va măsura 9000 de kilometri va trece prin Pecs (Ungaria), Linz (Austria), Maribor (Slovenia), Genoa (Italia), Marseille (Franța), San Sebastian (Spania), Guimaraes (Portugalia), Lille (Franța), Mons (Franța), Luxembourg City (Luxemburg), Essen (Germania), Leeuwardeen (Olanda), Riga (Letonia), Plzen (Cehia), Wroclaw (Polonia), Kosice (Slovacia).  Plecarea va fi pe 22 iunie 2014, iar revenirea la Cluj pe 28 iulie 2014. Scopul declarat al proiectului este acela de informare cu privire la demersurile și eforturilor făcute de fiecare oraș în parte, în ideea de a împărtăși know-how-ul lor cu orașul Cluj-Napoca.

Dincolo de ineditul proiectului, care va reuși să stabilească o punte între diferite orașe europene – de aici denumirea CJ (Cluj-Napoca) X (unul din cele 16 orașe) – cei doi vor deveni ambasadori ai orașului și ai țării lor. Este un suflu nou în zona de travel, venit nu din partea nu știu cărei agenții sau instituții de profil, ci din partea societății civile, a voluntarilor. Și, din punctul meu de vedere, asta contează cel mai mult. Proiectul nu poate fi implementat fără sprijin și acesta a venit atât din partea Asociației ”Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană” și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Pentru a afla mai multe despre proiect, despre obiectivele lui și despre contactele ce urmează a fi stabilite în fiecare dintre orașele vizitate, le-am lansat provocarea celor doi protagoniști de a răspunde la câteva întrebări. Le mulțumim pentru amabilitate.

Foto-Travel: Pentru început vă rog să vă prezentați cititorilor blogului Foto-Travel.
Dan Ciulea: Salut, numele meu este Dan Ciulea și scriu pe ciulea.ro de ceva vreme. E un blog generalist, scriu despre tot ce-mi trece prin cap... Despre mine ce să vă spun? Cred că postările mele de pe blog mă reprezintă, prin urmare dacă mă citiți veți vedea cine sunt, ce mănânc și ce cred :D
Gabriel Aldea: Salut, mă numesc Gabriel Aldea. Sunt pasionat de fotografie, călătorii și comunicare, domenii în care și activez. Scriu pe blogul personal psaico.info, dețin clujlife.com și comunic pentru Club Midi.

Dan Ciulea
Foto-Travel: De unde ideea unui astfel de proiect?
Dan Ciulea: Și eu și Gabriel iubim orașul, iubim Cluj-Napoca. Am vrut să ne implicăm mai mult în câștigarea titlului, să facem mai mult decât un like and share. Am vrut să dăm un exemplu societății civile, pentru că una din componentele care duce la câștigarea titlului este chiar acest lucru, implicarea societății civile.
Gabriel Aldea:  Dorința de implicare activă ca și bloggeri, pasiunile noastre comune, proiectele și experiența de până acum ne-au determinat să demarăm acest proiect.

Foto-Travel: Titlul pare sugestiv. A cui a fost ideea?
Gabriel Aldea: Ideea ne-a venit în urma unei discuții pe subiecte precum candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană, blogosfera clujeana și implicarea comunității. Am găsit o cale sa le legăm și să oferim un exemplu de implicare activă în susținerea orașului în care locuim.

Gabriel Aldea
Foto-Travel: Cum ați ales orașele prin care veți călători? De ce acestea și nu altele?
Dan Ciulea: Traseul a fost stabilit cu ajutorul hărții :-)) Glumesc! Păi destul de simplu, ne-am uitat care sunt orașele candidate, câștigătoare, sau cele care urmează să li se acorde titlul, pe o raza de 2-3 ani și așa le-am ales. Florin Moroșanu, președintele Cluj-Napoca 2021 – Capitala Cultural Europeana ne-a consiliat în stabilirea traseului.

Foto-Travel: Aveți anunțat sprijinul Asociației ”Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană” și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. În ce constă acest sprijin?
Gabriel Aldea: Sprijinul lor vine mai mult pe partea de comunicarea cu orașele în care vrem să ajungem, pentru a fi luați în serios asupra research-ului pe care vrem să-l facem și să fim puși în legătură cu persoanele potrivite. Pentru partea financiară am preferat să încercăm singuri să ne acoperim bugetul, pentru a nu se înțelege o eventuală implicare politică.
Florin Moroșanu, președintele asociației, se implica mai mult, el venind cu mine pe traseu pentru primele 3 orașe.

Foto-Travel: Cum stați cu pregătirile? În ce stadiu se află?
Dan Ciulea: Destul de bine, mai avem nevoie de câțiva bani pentru a putea pleca (2.000 EURO ca să putem pleca, 4.000 ca să putem realiza tot ce ne-am propus și în materie de publicitate outdor, online și alte materiale)
Gabriel Aldea: Focusul nostru principal este să ne acoperim întreg bugetul, pentru a putea face cât mai multe din ce ne-am propus. În paralel ne dezvoltăm li site-ul, campania de promovare, cum va decurge traseul, agenda fiecărei zile ș.a.m.d.

Foto-Travel: Concret, ce veți face în fiecare oraș? Ce întâlniri aveți preconizate?
Dan Ciulea: În fiecare oraș ne vom întâlni cu oficialitățile li reprezentanți ai asociației care s-a ocupat de câștigarea titlului, vom discuta cu ei și vom încerca sp strângem idei pe care să le implementăm și noi, în Cluj. Suntem conștienți că această componentă, „serioasă”, nu este de interes general, astfel că vom realiza și articole din zona de travel & food și de peripeții de pe drum. Totodată vom avea cu noi și o mapa de prezentare a Clujului pe care o vom lăsa oficialităților. În întâlnirile cu bloggerii și media locală vom încerca să punem Cluj-Napoca pe harta destinațiilor turistice.
Gabriel Aldea: Programul nostru este destul de încărcat. O medie de timp pentru un oras ar fi de o zi jumătate, maxim două, timp în care avem stabilite întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor ce s-au ocupat de candidatura orașului, vrem să vizităm orașul, să descoperim bucătăria locală, să interacționăm cu oamenii pe stradă și să aflăm poveștile lor, să ne întâlnim cu bloggerii locali și presa, și să creem conținut foto & video.

Foto-Travel: Poate contribui proiectul vostru la promovarea Clujul ca și Capitală Culturală Europeană?
Dan Ciulea: Cu siguranță asta va face.

Foto-Travel: Care sunt șansele Clujului pentru obținerea candidaturii din partea României? Cum vedeți competiția internă?
Gabriel Aldea: Consider Clujul un candidat important în această cursă, chiar și favorit.

Foto-Travel: Va conta în decizia finală faptul că în 2015 Clujul va fi capitală Culturală a Tineretului?
Dan Ciulea: Nu

Foto-Travel: Cu siguranță din acestă inedită călătorie vă veți întoarce mai bogați din punct de vedere al informațiilor culese, al strategiilor și a mijloacelor de promovare. V-ați gândit să valorificați acest lucru?
Gabriel Aldea: Vrem să oferim orașului cunoștințele dobândite în această călătorie. Cu siguranță ne vor ajuta pe termen lung.

Foto-Travel: Cum data plecării se apropie, nu-mi rămâne decât să vă doresc ”Drum Bun”. Fie ca efortul vostru să contribuie la desemnarea Clujul drept Capitală Culturală Europeană în 2021. Mult Succes!
Dan Ciulea: Mulțumim și vă așteptăm pe cjx.ro (momentan nu e dat drumul la site, urmează în câteva zile) să ne urmăriți fiecare pas :-)
Gabriel Aldea: Mulțumim! Nu uitati nici de pagina de facebook: https://www.facebook.com/cjx.ro


Așadar să urmărim aventura europeană a celor doi blogeri clujeni, ce va debuta pe 22 iunie 2014. Blogul Foto-Travel vă va ține la curent cu evoluția proiectului. Să le urăm băieților Succes!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu