marți, 3 iunie 2014

Grădina Zmeilor inclusă într-un proiect turistic

Sălajul are multe locuri cu real potențial turistic. Unul dintre acestea este cu siguranță Grădina Zmeilor – rezervație peisagistică naturală, aflată pe teritoriul localității Gâlgău Almașului din comuna Bălan. Cuprinzând un ansamblu neregulat de stânci cu forme bizare, rezultate prin acțiunea de eroziune conjugată a vântului a ploii și a alternanței iarnă/vară, Grădina Zmeilor atrage turiștii tocmai prin legendele create în jurul acestora. De curând, acest obiectiv turistic, a intrat în atenția clujenilor prin includerea sa într-un program de excursii de o zi, organizat de portalul cluj.com




Chiar dacă nu este pe deplin cunoscută nici măcar de sălăjeni și în lipsa unei evidențe clare a afluxului de turiști, știrea că se organizează excursii de o zi din Cluj-Napoca nu poate decât să ne bucure. Poate că și filmul aerian realizat de Cosmin Giurgiu și echipa sa de la Ghid Video Turistic (despre care am scris aici) a avut un rol important în atragerea turiștilor spre rezervație. De altfel, filmul a fost difuzat și de Antena 3 în cadrul emisiunii ”România la înălțime”.

Fiind un portal adresat atât clujenilor cât și turiștilor, cluj.com și-a propus de la început să promoveze locurile frumoase din oraș, dar și din județul Cluj. Astfel, a luat ființă rubrica ”La Doi Pași de Cluj”, care mai apoi a fost preluată și în paginile revistei City Guide (varianta print a cluj.com).



Reprezentanta cluj.com, Iulia Marc explică: Ne-am dat seama că acești ,,la doi pași" pot include locuri frumoase din jurul Clujului, dar nu neapărat doar din județ. Știm că orașul nostru este un punct de atracție pentru turiști. Ca oraș din Transilvania, mai ales în perioada aceasta a anului, e asaltat de turiști. Vrem să venim cu propuneri mai inedite și poate mai puțin cunoscute ca puncte de atracție turistică și nu are sens să limităm granițele. Grădina Zmeilor este la doi pași de Cluj, desi se află în județul Sălaj. E aproape de noi! Și când spunem ”aproape", ne gândim și la o afinitate pentru acest loc”. 

anunțul legat de excursie, pe portalul cluj.com
Prima excursie la Grădina Zmeilor, organizată de cluj.com în parteneriat cu Retro Youth Hostel, a avut loc în urmă cu câteva zile, în 31 mai 2014. Turiștii au plătit un bilet de 40 de lei (sau unul redus la 35 de lei dacă sunt posesori ai cardului Cluj City Card), preț care include transport dus-întors și ghidaj. ”Cei care vor să se ia la trântă cu zmeii, o pot face într-un singur fel: admirând și respectând acești giganți de stâncă, unici în Europa. Pentru temerari, unele culoare pot fi străbătute de la un capăt la altul, în timp ce altele au semn de interzis. Și pentru că pe tărâmul zmeilor joci după reguli zmeiești, cei care ajung aici sunt rugați să nu excaladeze stâncile. Pericolul prăbușirii odată cu ele este crescut” – se arată pe pagina de prezentare a traseului.

Prezentarea obiectivului în paginile revistei City Guide
Despre motivația includerii în proiectul ”La doi pași de noi” a obiectivului, Iulia Marc explică: Ne-am dorit să trecem de la promovare pasivă/online la o promovare mai activă. De aici și ideea acestei excursii și de aici și parteneriatul cu Retro Youth Hostel - care ne asigură transportul și partea de ghidaj. Deocamdată, avem mult feedback pozitiv, oamenii sunt încântați de idee și o susțin. Sperăm să și crească numărul celor înscriși, noi am programat deja încă o excursie la Grădina Zmeilor la sfârșitul lunii iunie.”


Mai exact, conform datelor publicate pe portalul cluj.com, următoarea excursie este planificată pentru data de 28 iunie 2014. Alte destinații propuse sunt Cheile Turzii și Salina Turda în data de 7 iunie 2014, Râmetea și Cheile Râmețului în data de 14 iunie 2014 sau Beliș în data de 21 iunie 2014. Pentru fiecare din aceste destinații prețul este de 50 lei / persoană sau 30 lei cu City Card.

În funcție de impactul acestor excursii dar și de numărul turiștilor participanți, cei de la cluj.com pot propune și alte destinații. În județul Sălaj, excursia la Grădina Zmeilor ar putea fi combinată cu Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, distanța dintre cele două obiective fiind de doar 35 kilometri. O altă excursie s-ar putea efectua la Complexul Arheologic Porolissum, distanța de la Cluj-Napoca până la fosta capitală a Daciei Porolissensis fiind de aproximativ 85 kilometri. Pe traseu s-ar putea vizita bisericile de lemn din Zimbor, Sânmihaiu Almașului sau Creaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu