luni, 9 iunie 2014

Orașul Nyiregyháza se prezintă la Cluj

Am mai spus-o și cu alte ocazii: factorii responsabili cu turismul din Ungaria nu precupețesc niciun efort atunci când e vorba de promovarea destinațiilor turistice din țara vecină. Recent, la Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei a avut loc un work-shop de prezentare a unei zone turistice mai puțin cunoscută românilor, deși e situată ”la doi pași”. ”Orașul Nyiregyháza și băile Sóstógyógyfürdő se prezintă la Cluj” a fost titlul unui eveniment de excepție organizat de Oficiul pentru Turism al Ungariei (Magyar Turizmus Zrt) și Primăria orașului Nyiregyháza. 

Nyiregyháza - Biserica Romano-catolică. Sursa foto: Oficiul de Turism al Ungariei
Am avut onoarea de a participa la acest eveniment ce s-a desfășurat joi, 5 iunie 2014 în sala de conferințe Ballroom a Hotelului City Plaza*****. Organizarea a fost una exemplară, invitații au fost așteptați de către organizatori cu un cocktail. La ora fixată, în sală se aflau aproximativ 60 de persoane, atât maghiari cât și români. Puteai să-ți dai seama de asta, după numărul celora care aveau căști prin care puteau asculta traducerea în limba română a prezentărilor. 

La eveniment au participat Magdó János - consulul general al Ungariei, dr. Kovács Ferenc - primarul orașului Nyiregyháza, Katona Ilona - director în Direcția Regională de Marketing Câmpia Maghiară de Nord, Furkóné Szabó Mariann - director executiv al Nyiregyháza Turisztikai Nonprofit Kft. și dr. Podlovics Roland - director general Băile Sóstógyógyfürdők Zrt. În deschidere a vorbit doamna Soós Júlia - director al reprezentanței din România al Oficiului de Turism al Ungariei. 

În cuvântul său, consulul general al Ungariei, domnul Magdó János, a ținut să precizeze că ”Ungaria dorește ca relațiile dintre cele două țări să fie și mai bune. Nu ne gândim la un turism unilateral, vrem ca și cetățenii unguri să vină să viziteze Transilvania și România”.  S-a reiterat dorința celor care conduc destinele turismului din Ungaria de a promova mai mult turismul medical şi curativ, fiind cunoscut faptul că ţara vecină are o rezervă importantă de ape termale cu efect benefic în sănătate. De altfel, consulul general al Ungariei a dorit să demonteze mitul conform căruia, stațiunea Hajdúszoboszló, atât de populară printre români, ar reprezenta totul în materie de băi termale. 

Excelența Sa, consulul general al Ungariei - domnul Magdó János
Primarul orașului Nyiregyháza, unul dintre cele 23 de orașe cu statut de comitat ale Ungariei, domnul dr. Kovács Ferenc a prezentat pe scurt principalele atuuri turistice ale orașului pe care-l conduce. Printre acestea se numără turismul balnear dezvoltat în special în jurul băilor sărate de la Sóstógyógyfürdő, Grădina Zoologică din Nyiregyháza - cea mai mare din estul Ungariei și nu în ultimul rând gastronomia locală, pălinca produsă aici fiind un brand renumit. Domnul primar a mai spus că la Nyiregyháza se vorbește frecvent limba română, alături de ucraineană sau slovacă, poziția orașului aproape de granițele acestor trei țări vecine Ungariei contribuind la acest aflux de turiști. De altfel, cei din Nyiregyháza au învățat un lucru esențial: dacă vrei să-i atragi pe turiștii străini, atunci trebuie să le vorbești pe limba lor. Așa se face că și materialele de promovare prezente la evenimentul de la Cluj erau, cele mai multe, în limba română. 

Kovács Ferenc - primarul orașului Nyiregyháza
După cele două luări de cuvânt ale oficialilor, care au avut darul de a face o introducere în problematica work-shop-ului, au urmat profesioniștii din turismul maghiar, cei care sunt responsabili de promovarea obiectivelor turistice ale regiunii Câmpia Maghiară de Nord (Észak Alföld). Din punct de vedere al situării în plan geografic, această regiune care prezintă o multitudine de posibilități de petrecere a timpului liber, este cea mai aproape de granița de vest a României. 


Harta Regiunii Câmpia Maghiară de Nord
Doamna Katona Ilona - director al Direcției Regionale de Marketing Câmpia Maghiară de Nord, a avut o prezentare care a încercat să-i convingă pe cei prezenți de potențialul turistic al zonei. Printre argumente se numără infrastructura foarte bună de care dispune regiunea (rutieră, feroviară și aeriană), numărul record de 130.000 de turiști înregistrați oficial în anul 2013 în regiunea Debrecen, existența unor parcuri naționale recunoscute pe plan internațional (Parcul Național Hortobagyi - aflat în patrimoniul mondial UNESCO; Parcul Național al Crișurilor), premiile europene câștigate de această regiune în anii anteriori (premiul de excelență în turismul european în 2008). 




Datele statistice prezentate demonstrează că din 2011, afluxul de turiști în acestă regiune sunt în continuă creștere. Conform datelor prezentate, în anul 2013, regiunea a fost vizitată de 82.647 de turiști români care au petrecut acii nu mai puțin de 31.970 de nopți de cazare, cifră ce ne situează pe locul al III-lea. 

Următoarea prezentare a fost, din punctul meu de vedere, cea mai reușită. Asta și pentru că a fost realizată în limba română. Lăsând la o parte micile greșeli de exprimare, inerente de altfel, a fost prezentarea care a trecut de la general la concret. A fost prezentarea care a adus în atenție orașul Nyiregyháza ca atracție turistică. Aflat oarecum în umbra altor destinații turistice populare din Ungaria, Nyiregyháza are un mare potențial turistic, încă neexploatat pe deplin. Situarea orașului aproape de nodul rutier de la Nagykálló - acolo de unde începe autostrada M3, este unul din principalele atuuri ale acestuia. Practic, oricine vrea să circule civilizat înspre Europa de vest, vrea să ajungă cât mai repede pe autostradă. Unul dintre nodurile foarte aproape de granița de nord-vest a României, tranzitat în special de către cei din județele Maramureș, Satu-Mare sau Sălaj este cel de la Nagykálló. De aici, până la Nyiregyháza mai sunt doar 13 kilometri. 



Însă dincolo de accesibilitatea orașului, contează infrastructura turistică, ceea ce are de oferit. La acest capitol, s-a punctat foarte bine pe de o parte festivalurile ce au loc aici pe tot parcursul anului și turismul de sănătate și de recreere. Nyiregyháza este un oraș ce surprinde plăcut printr-o serie de elemente de arhitectură care-i dau un farmec aparte. Centrul orașului este dominat de impunătoarea Biserică Romano-Catolică - considerată a fi unul din simbolurile orașului, ce datează de la începutul secolului XX. Desigur, turiștii pot descoperi orașul lăsându-se purtați prin piețele cu iz de secol XIX, sau admirând fațadele clădirilor ori grupurile statuare istorice. Pentru o galerie foto și o descriere sumară a centrului orașului, puteți citi articolul următor publicat pe blogul Foto-Travel. 

Cei aflați în Nyiregyháza nu trebuie să rateze minunata grădină zoologică, una dintre cele mai frumoase din Ungaria și chiar din Europa Centrală și de Est. Este, din punctul meu de vedere, peste cea din Budapesta și Debrecen, ca să ne mărginim doar la Ungaria. Principalul punct de atracție a parcului zoologic este Ocenarium-ul, un complex de acvarii de mari dimensiuni. Pentru mai multe informații despre Sóstó Zoo, puteți citi articolul publicat aici

Ocenarium - la Grădina Zoologică din Nyiregyháza. Sursa foto: Oficiul de Turism al Ungariei
Însă, principalul obiectiv turistic al orașului Nyiregyháza, în opinia specialiștilor din industria turistică, este complexul de băi Sóstógyógyfürdő. Iată cum este prezentat complexul în materialul pus la dispoziție de către organizatori: ”Complexul este format din băile: Fürdőház, Tófürdő, Parkfürdő şi Baia Aquarius. Lumea apelor termale este locul de agrement agreat de atât de către adulţi cât şi de către vârstnici. Bazinele cu apă termală, jacuzzi, bazinul Kneip şi complexul de saune, oferă relaxare şi revigorare. Apa termală cu un conţinut bogat de hidrocarbonat, de clorură de sodiu, apă de brom are un efect terapeutic în tratamentul bolilor reumatice şi al sistemului locomotor. Prin introducerea în gama de servicii a tratamentelor cu nămol şi a băii cu acid carbonic, tratamentele balneare au devenit mai complexe. În baza contractelor de colaborare încheiate spitalul din localitate și cu medici specialiști în reumatologie şi ortopedie, tratamentele sunt efectuate sub permanentă și strictă supraveghere medicală. Apa termală a fost clasificată ca apă termală cu scop terapeutic şi balnear. Au fost modernizate puţurile şi instalaţiile aferente, astfel încât în acest moment toate puţurile termale din Sóstógyógyfürdő dețin certificate de operare în scop terapeutic şi balnear! Pentru cei mai curajoși și tineri vizitatori a fost construită o Lume a aventurilor acvatice (Élményvilág) cu tobogane uriaşe, bazinul cu valuri şi cascada de apă, peştera cu vârtejuri de apă. Pentru cei mici, Lumea copiilor (Gyermekvilág) oferă o atmosferă de junglă cu numeroase atracții. Baia Parkfürdő cu cele 10 hectare ale sale, cu copaci bătrâni împrăştiaţi din loc in loc, oferă locația perfectă de recreere pentru toate vârstele, atracția sa fiind sporită de cel mai mare Pool-Bar din Ungaria cu un sortiment variat de băuturi alcoolice şi răcoritoare. În sezonul estival, iubitorii de băi nocturne sunt aşteptaţi în fiecare zi de miercuri şi vineri la petreceri în stil retro şi latin. Iubitorii apelor naturale sunt aşteptaţi la ştrandul Tófürdő.”  



Foarte aproape de cele două lacuri sărate din complex, într-o pădure de 320 hectare, se află și Muzeul Etnografic, singurul muzeu etnografic în aer liber din Ungaria de Nord-Est, unde arhitectura populară este prezentată într-un cadru unic. Vizitatorii pot degusta bucate coapte în cuptor sau pot lua parte la manifestările tradiţionale specifice vieții la ţară. 

Și dacă tot veni vorba de manifestări tradiționale, trebuie amintit că aici, la Nyiregyháza, au loc diverse festivaluri ce se pot constitui de asemenea în veritabile puncte de atracție turistică. Iată care este calendarul acestor evenimente, până în luna septembrie:
  • 9 iunie 2014: Sărbătorile de Rusalii  la ţară, locație și organizator Muzeul Etnografic Sóstó
  • 5 – 9 iunie 2014: Zilele berii belgiene ediția a II-a.
  • 14 iunie 2014: Noaptea muzeelor
  • 22 iunie 2014: Noaptea Sfântului Ivan - Szent Iván-éj - Muzeul Etnografic Sóstó
  • iunie - iulie 2014: Teatrul de vară
  • 18 – 20 iulie 2014: SóstóFeszt pe Apă şi Uscat ediția a III-a.
  • 26 iulie 2014: Concursul Ambarcaţiunilor Hazlii şi Eveniment culinar (Tóparti Bogrács Party)
  • 15 – 17 august 2014: SóstóSerFeszt (Festivalul Berii la Sóstó)
  • 16 – 21 august 2014: Cantemus - Concurs Internaţional de muzică corală, Ediţia X
  • 20 august 2014: Sărbătoarea pâinii - Muzeul Etnografic Sóstó
  • 29 august – 6 septembrie 2014: Festivalul Vidor – Festivalul Naţional al Veseliei şi Hazului
  • 13 septembrie 2014: „Degustaţi…!” Tradiţii, gusturi, naţiuni
  • 27 septembrie 2014: Festivalul Tirpák




În ultima parte a work-shop-ului, directorul general al Băilor Sóstógyógyfürdők Zrt., dr.Podlovics Roland a făcut o trecere în revistă a istoriei complexului de băi dezvoltat în jurul lacului natural cu apă sărată. A insistat pe proprietățile curative ale apelor de aici și pe varietatea de tratamente medicale, de recuperare sau de relaxare de care turiștii pot beneficia.

Și ca toți cei prezenți să se poată convinge la fața locului de potențialul turistic al orașului, organizatorii au făcut invitația pentru un Infotrip ce va avea loc în week-end-ul 13-15 iunie 2014.

Soós Júlia - directorul Oficiului de Turism al Ungariei, gazda evenimentului
Ca un punct de vedere personal, acest prin work-shop de turism la care am participat a fost unul reușit. Pornind de la ambientul sălii de conferință dotată cu toate cele necesare inclusiv cu sistem de traducere, continuând cu calitatea prezentărilor susținute și cu materialele de promovare pe care fiecare participant le-a primit, toate dovedesc că Oficiul de Turism al Ungariei nu face rabat de la calitate atunci când vine vorba de promovarea destinațiilor turistice ale Ungariei. Bravo lor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu