duminică, 7 septembrie 2014

Lecție publică de istorie la Zalău: 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial

În acest an se împlinește un secol de când a izbucnit Marele Război, așa cum mai este cunoscut Primul Război Mondial. Un Război cum nu mai văzuse omenirea până atunci, un război care a măturat imperii, a redesenat harta politică a Europei. Un război al națiunilor, spre diferență de grozăvia ce avea să urmeze peste doar 20 de ani, care a fost un război al ideologiilor. Un eveniment istoric atât de important nu putea să treacă neobservat, nemarcat într-un fel sau altul. Deja au fost organizate în țară o serie de manifestări care au marcat începutul primei conflagrații mondiale. Și în Zalău va fi organizat un eveniment ce se anunță cel puțin interesant. Este vorba despre lecția publică de istorie, ce va fi susținută de profesorul László László.



Evenimentul va avea loc marți, 23 septembrie 2014, la ora 18, în sala ”Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Lecția publică de istorie - căci despre o lecție de istorie va fi vorba, va fi susținută așa cum am precizat de domnul László László, profesor de istorie la Colegiul Național ”Silvania” Zalău. 


Profesorul László László este cunoscut publicului zălăuan. A mai participat la diverse conferințe publice, dintre care merită amintită cea dedicată sculptorului Fadrusz János, cel care a lăsat posterității monumentala statuie a lui Matia Corvin de la Cluj și statuia lui Wesselényi de la Zalău, ambele ridicate în 1902. Cele două materiale prezentate cu această ocazie ”Relația lui Fadrusz cu Zalăul” și ”Albumul memorial dedicat festivității de dezvelire în Zalău a statuii baronului Wesselényi Miklós” s-au bucurat de un real succes. 


Lászlo Lászlo în timpul  expunerii despre Fadrusz János
Sunt cunoscute de asemenea articolele de istorie (o listă a acestora apărute în revista ”Caiete Silvane” poate fi consultată aici), semnate de profesorul László László. În numărul revistei din luna iulie a publicat articolul ”Colegiul Reformat din Zalău în anii Primului Război Mondial”, articol ce se înscrie în tematica anunțată pentru lecția publică de istorie din 23 septembrie 2014. Mai trebuie amintită monografia Colegiului Național ”Silvania” Zalău intitulată ”De la Colegiul Reformat la CNS” în care autorul reușește o sinteză cuprinzătoare a istoriei celei mai vechi instituții de învățământ din Zalău.

Având o bogată experiență didactică și publicistică, sunt toate premisele ca lecția de istorie publică a reputatului profesor să fie una reușită. Așadar, sunteți invitați cu toții să luați parte la evenimentul din data de 23 septembrie 2014. 

Ca un preambul la acest eveniment, vă propun un mic interviu cu domnul profesor László László:

Foto-Travel: De unde ideea unei lecții publice de istorie avânt tematica Primului Război Mondial?
László László: În calitatea mea de profesor de istorie, sunt conștient că unele aniversări (şi Centenarul izbucnirii Primului Război Mondial este una deosebit de importantă) trebuie să fie marcate. Anual țin câteva prelegeri sau lecții publice de istorie, deci e firesc să marcăm evenimentul şi pentru publicul din Zalău. 

Foto-Travel: Credeți că tema anunțată este în măsură să adune public?
László László: Nu sunt nici optimist și nici pesimist în acest sens (și nici naiv). Câți vor veni, probabil nu foarte mulți. Că nici dragoste și nici popularizarea științei sau nici măcar cultura nu e bina să se facă cu silă… 



Foto-Travel: Aveți o activitate publicistică bogată. Puteți enumera câteva dintre aparițiile editoriale?
László László: Nu am o listă cu toate publicațiile mele, deoarece ele depășesc ordinul sutelor, dacă socotim și activitatea publicistică în presa locală și transilvană, inclusiv unele siteuri. Dacă luam studiile de specialitate ele se cifrează, în special în „Caiete Silvane” și „Hepehupa”, la câteva zeci, peste 40 sau chiar 50. Sunt şi autor şi traducător de manuale de istorie, iar anual țin mai multe prelegeri publice pe tematici de istorie (locală și nu numai.) Am colaborat la unele volume, dar am și volume proprii…






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu