duminică, 28 septembrie 2014

Lillafüred, poarta de intrare în parcul Bükk

Ungaria de Nord este o regiune ce ascunde o mulțime de atracții. Trebuie doar să vrei să ajungi să le vezi, să te abați din ruta turistică clasică ”est- vest” ce lasă această zonă complet pe dinafară. Zona turistică Ungaria de Nord gravitează în jurul a doi poli: orașele Eger și Miskolc. Miskolc este fără îndoială un oraș pe care dacă l-ai vizitat vei dori mereu să te întorci. Asta pentru că dincolo de farmecul orașului vechi, la doi pași de oraș se găsesc trei dintre cele mai apreciate obiective turistice din regiunea Ungaria de Nord: Miskolctaploca, Diósgyőr și Lillafüred. Continuăm prezentarea atracțiilor turistice din jurul orașului Miskolc cu una dintre cele mai frumoase stațiuni montane ale Ungariei: Lillafüred.




Lillafüred, una din cele mai frumoase și populare stațiuni montane ale Ungariei, situată în Parcul Național Bükk (Bükki Nemzeti Park), pe râul Szinva. Stațiunea este accesibilă atât rutier, distanța din centrul orașului Miskolc fiind de doar 13,5 kilometri, dar și feroviar, prin intermediul trenului ce circulă pe ecartament îngust (gen mocănița). Localitatea Lillafüred este recunoscută îndeosebi prin hotelul Palota, administrat de lanțul hotelier Hunguest. Hotelul a fost construit între anii 1927-1930 în stil neo-renascentist, după schițele arhitectului Lux Kálmán care a vrut să redea atmosfera castelelor regelui Matia Corvin. Hotelul dispune de trei restaurante, denumite după cei mai îndrăgiți conducători ai Ungariei: Mátyás Király (Matia Corvin), Hunyadi János (Iancu de Hunedoara) și Nagy Lajos (Ludovic cel Mare). Silueta renascentistă a castelului-hotel oglindită în apele lacului Hámori, grădinile terasate și cascada Szinva dar și peșterile aflate la mică distanță de hotel, toate crează o atmosferă aparte. 




Pe alocuri, silueta hotelului cu turnuri și turnulețe, aduce puțin cu cea a Castelului Peleș. Ca și în cazul reședinței regilor României și aici la Lillafüred peisajul este mirific. Hotelul este situat în mijlocul naturii, lângă un lac superb. Nu departe de hotel, urmând șoseaua ce urcă câteva serpentine se poate ajunge într-un parc frumos, plin de verdeață. Atunci când am vizitat eu zona, într-o primăvară devreme, natura încă nu se trezise la viață și aerul tare al muntelui te făcea să-și strângi mai bine pe lângă tine hainele. O vânzătoare ambulantă vinde flori...Flori pe vremea asta? După ce te apropii și te uiți mai atent constați că sunt flori de...lemn. Flori sculptate în lemn, atât de realistic încât îți vine să juri că sunt adevărate. ceva mai încolo câteva tonete încearcă să-i ”încălzească” pe turiști cu vin fiert sau kürtőkalács (adevărați). 









Gara Lillafüred în care oprește trenul (mocănița) ce circulă pe ecartament îngust, arată ca o gară în toată regula, cu peroane și casă de bilete. Lillafüred este doar una dintre gările liniei care leagă Miskolc-ul de zona Garadna. Linia pătrunde adânc în masivul Bükk, urmând un traseu spectaculos, presărat de tunele și viaducte. Traseul lung de aproximativ 15 kilometri, între strada Dorottya din Miskolc și mica așezare Garadna, poate fi parcurs într-o oră. Prețul unui bilet este de 700 de forinți (10,5 lei). Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) - este compania feroviară care operează pe acest tronson. Calea ferată Miskolc-Garadna datează din 1920 și prima destinație a fost aceea de a transporta lemne pentru fabrica de la Máhoca. Ulterior odată cu dezvoltarea turismului în zonă, tronsonul a devenit unul pur turistic, extrem de căutat de toți cei care vor să facă o călătorie cu trenul din oraș în parcul Bükk. Conform datelor furnizate pe site-ul oficial, nu mai puțin de 240.000 de turiști sunt transportați anual. 








În spatele hotelului Palota, râul Szinva se prăvălește la vale formând o cascadă spectaculoasă – cea mai mare cădere de apă din Ungaria. Există mai multe locuri de unde poate fi admirată și fotografiată cascada. Unul din aceste locuri, cel mai popular judecând după numărul mare de turiști, este cel de la intrarea în peștera Anna. Cascada Lillafüred (Lillafüredi Vizesés) are 20 de metri înălțime și este foarte spectaculoasă atât pe timpul verii cât și iarna când căderea de apă îngheață. 





În zonă sunt trei peșteri, ce pot fi vizitate la ore fixe prestabilite, cu ghid. Peștera Anna, de lângă cascadă, este renumită pentru formațiunile de travertin. Este interesant faptul că la un moment dat, traseul ghidat trece pe sub cascadă. În peșteră este amenajată și o mică capelă, uneori aici se oficiază și nunți. Casa de bilete e situată ceva mai sus, pe una din terasele care duc spre hotel. La intrare este afișată ora viitoarei intrări ghidate și prețurile practicate. Un bilet individual pentru adulți costă 1000 forinți (aproximativ 15 lei) în timp ce studenții, copiii și pensionarii plătesc doar 850 forinți (12,75 lei). Pentru grupuri organizate de 20 persoane, prețurile scad la 850 forinți, respectiv la 500 forinți de persoană. 





Peștera Szent István este renumită pentru stalactitele și stalagmitele sale, iar în Peștera Szeleta s-au găsit pentru prima dată urme ale omului preistoric. Accesul în fiecare peșteră se face doar cu ghid, la ore fixe, prețul unui bilet fiind de 1000 forinți (15 lei). Deasupra dealului în care se află peștera, credincioșii catolici din zonă au ridicat o mică capelă. 




Este de remarcat patriotismul ungurilor, care au ținut să marcheze printr-o placă comemorativă, vizitarea peșterii Anna de către Petőfi Sándor, la 8 august 1847. Lacul artificial Hámori, rezultat din îndiguirea râurilor Szinva și Garadna, este locul preferat al iubitorilor sporturilor nautice. Toată vara, lacul este brăzdat de bărcuțe și hidrobiciclete, ce se pot închiria de la debarcaderul situat pe malul dinspre stațiune. 




La 50 de metri de intrarea în peștera Anna, se află o cafenea cochetă (Ámor Kávézó és Fagyizó). Atmosfera intimă, fotografiile vechi expuse pe pereți  și imaginea cascadei Szinva și a hotelului Palota sunt suficiente motive pentru a vă opri preț de câteva minute. Peste drum, Pensiunea Ámor (Ámor Vendégház) oferă cazare la prețul de 3.500 forinți (52,5 lei) de persoană pe noapte. 








Observație: 

Un articol asemănător a fost publicat pe site-ul cluj.travel sub titlul ”Trei atracții ”după colț”, lângă Miskolc”. Republicarea materialului se face cu acordul administratorului.



În apropiere de Lillafüred mai puteți vedea:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu