sâmbătă, 18 octombrie 2014

Expoziție Salvador Dali la Cluj-Napoca

Este deja o certitudine faptul că orașul Cluj-Napoca este decis să câștige nominalizarea din partea României pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Asta dacă ar fi să judeci după mulțimea evenimentelor culturale de prim rang care se succed în capitala Transilvaniei. După ce anul trecut la Cluj a poposit excepționala expoziție cu gravurile lui Amand Durand, realizate după originalele lui Rembrandt și după ce deja s-a anunțat că în 2015 clujenii vor avea parte de o expoziție Dürer, iată că în acest ”război al expozițiilor important”, Clujul reputează o nouă victorie. În perioada 14 octombrie - 23 noiembrie, iubitorii de artă vor putea admira litografii semnate de unul dintre cei mai de seamă pictori ai lumii: Salvador Dali.




Cele 22 de litografii de mari dimensiuni, semnate de ”geniul nebun” Salvador Dali - așa cum îmi place mie să-i spun, sunt expuse la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Conform prezentării făcute de specialiștii muzeului pe site-ul instituției, ”evenimentul oferă privilegiul întâlnirii pentru prima dată la Cluj-Napoca cu opera lui Salvador Dali (1940-1989), ilustrată de 22 de litografii semnate de artist, semnificative atât pentru universul său suprarealist cât și pentru particularitățile specifice acestei tehnici de imprimare.”

Fără să fiu un critic de artă și nici măcar un bun cunoscător al curentelor artistice, am ținut să văd ”cu ochii mei” expoziția. Mai ales după ce anul trecut am vizitat fiecare din cele două expoziții senzaționale ”Rembrandt după Rembrandt. Apogeul artei gravurii”. Dacă acestea din urmă au fost găzduite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, iată că acum e rândul Muzeului de Artă să iasă în față cu o expoziție de excepție. Nu trebuie să fii un specialist că să vibrezi la pronunțarea numelui lui Salvador Dali. Dacă i-ai și citit jurnalul apărut la Editura Humanitas sub titlul ”Salvador Dali. Jurnalul unui geniu”, atunci cu atât mai mult ai vrea să-i vezi o parte din operă. 






Vestea că la Muzeul de Artă s-a vernisat de curând o expoziție cu litografii semnate de Dali, a coincis cu necesitatea unui drum de Cluj, așa că în ciuda vremii urâte de afară m-am delectat cu operele geniului Salvador Dali. Am rămas surprins să constat că prețul unui bilet de intrare este de doar...6 lei, la fel ca la orice expoziție temporară. De fapt, nici măcar nu există bilete personalizate, instituția muzeală clujeană vinde la intrare bilete obișnuite. Doar atât să coste o expoziție Dali? Mi se pare un preț derizoriu...Cu atât mai mult merită să-ți faci un drum de Cluj pentru a vedea aceste litografii.





Nu știu ce părere aveți despre opera lui Dali. Chiar dacă n-ați văzut ”pe viu” nicio pânză semnată de acesta, o simplă căutare pe internet vă va descoperi un univers artistic aparte. Dali a fost unul dintre cei mai remarcabili reprezentanți ai curentului avangardist numit de specialiști suprarealism. De la început frapează modul în care artistul vede lumea. Imaginația artistică nu cunoaște limite, multe din operele sale parcă sunt făcute să incite, să consterneze, să provoace. 

La fel se întâmplă și cu litografiile expuse la Cluj. Unele pot fi considerate de-a dreptul revoltătoare. Caracterul uneori grotesc al scenelor descrise, elementele fantastice sau evocarea erotismului în manieră suprarealistă, fac din această expoziție una cel puțin interesantă. 





Am stat minute bune să înțeleg ce a vrut Dali să spună în unele litografii. Nu am priceput mare lucru. Apoi am venit acasă și am revăzut imaginile și n-am înțeles din nou nimic. Sau, mă rog, am înțeles câte ceva dar tocmai asta mă incită. Cum poți să fii atât de ermetic în artă? Cum poți să lași loc atâtor interpretări? Să fie acesta oare semnul genialității lui Dali? Sau poate semnul nebuniei sale...




Când am crezut că am văzut totul, remarc undeva pe una dintre litografii o semnătură a artistului. Apoi îmi aduc aminte că pe altă lucrare era o altă semnătură. Revăd toate exponatele și descopăr că până și în modul în care se semnează, Dali dovedește că este un excentric.






În orice caz, o expoziție Dali în România, la Cluj-Napoca, nu trebuie cu niciun preț ratată. Fie și doar pentru numele autorului exponatelor. Păcat doar că nu s-a găsit un loc expozițional mai bun decât cele trei încăperi simple de la etaj. Sau poate că nicăieri operele grotești ale lui Dali nu se simt mai bine decât aici. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu