miercuri, 8 octombrie 2014

Prima expoziție de fotografie semnată Spînu Ovidiu Cristian

Festivalul Artelor - Muza Fest, ediția a VI-a, a reușit să aducă în fața publicului o serie de evenimente culturale din cele mai diferite: concerte ce au acoperit diverse genuri muzicale, expoziții de arte plastice, lansări de carte. Printre acestea s-a aflat și evenimentul din data de 7 octombrie 2014, expoziția de fotografie semnată Spînu Ovidiu Cristian intitulată ”Eyes of the beholders - Percepția frumuseții este subiectivă”care din punctul meu de vedere merită semnalat. Asta pentru că e un eveniment aparte din mai multe puncte de vedere. În primul rând o expoziție de fotografie este un eveniment rar la Zalău. Pe de altă parte, autorul fotografiilor este un zălăuan care deși este dedicat artei fotografice, se află la prima sa expoziție.  



M-a interesat expoziția întrucât și eu cochetez cu fotografia. M-a atras expoziția pentru că abordează un gen de fotografie de care, recunosc, nu sunt forte atras: fotografia de portret. Mă bucur că am ajuns la vernisajul expoziției deschise la Galeria de Artă ”Ioan Sima” din Zalău. Am avut surpriza să văd o expoziție de fotografie reușită, în care cele 30 de portrete în marea lor majoritate feminine, au rolul de a întări convingerea lui Cristi că ”percepția frumuseții este subiectivă”


Aspecte de la amenajarea expoziției. Sursa foto: Spînu Ovidiu Cristian
Amenajarea expoziției.Sursa foto: Spînu Ovidiu Cristian
”Îmi place foarte mult să mă joc cu lumina, cu lumina naturală, cu lumina artificială, să o modelez. Da, îmi place să surprind omul așa cum e el, sau poate să-l pun în anumite ipostaze” - a sintetizat Spînu Ovidiu Cristian filosofia expoziției sale. Și într-adevăr, portretele expuse sunt înainte de toate foarte expresive, foarte vii. Accentul s-a pus pe expresivitatea chipului omenesc care apare în prim-plan dar și pe background, pe ceea ce este în spatele subiectului. Nu știu cum a reușit Cristi să asocieze fiecărei fizionomii exact background-ul potrivit. Privind fotografiile ajungi să identifici fiecare persoană cu fundalul respectiv, dacă ar fi să schimbi între două fotografii subiectul principal sau fundalul, parcă magia ar dispărea. Asta înseamnă, cred eu, să ai multe ore în spatele obiectivului, să-ți cunoști foarte bine subiectul și să găsești pentru fiecare ședință foto locul potrivit. Adică multă muncă.


Spînu Ovidiu Cristian alături de doamna Corina Bejinariu și domnul Szabo Attila. Sursa foto: Marius Neag
Am fost de asemenea surprins să constat că la eveniment a fost prezent un public numeros, cu mult peste media de participare a publicului zălăuan la evenimente culturale. Asta demonstrează încă odată simpatia de care se bucură tânărul artist. Au fost alături de el, familia, prietenii, foștii colegi de la Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și evident modele fotografiilor sale. Vernisajul expoziției a avut loc în prezența doamnei Corina Bejinariu - directorul muzeului și al domnului Szabo Attila - șeful secție de artă al muzeului și ”părintele” festivalului Muza Fest. 


public numeros la expoziția de fotografie

Doamna director Corina Bejinariu a salutat prezența numeroasă a publicului și a vorbit despre ”privire și frumusețe” - două concepte ce se regăsesc în expoziție, concepte îndelung dezbătute de antropologie sau filozofie. A insistat pe calitățile umane ale lui Cristian, care a lucrat timp de patru ani în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. ”Cred că latura pozitivă a lui Cristi l-a determinat să se ocupe de acea zonă de maximă expresivitate care definește omul și anume privirea.” - a ținut să precizeze doamna Corina Bejinariu. 


Cristi alături de o parte a modelelor fotografiilor sale. Sursa foto: Marius Neag
Szabo Attila a vorbit despre fotografiile lui Ovidiu Cristian Spînu, cu exigenţa specialistului, a criticului de artă. ”Sunt foarte plăcut impresionat de felul în care autorul prezintă modelul în mai multe ipostaze: portret sau portret compozițional. Să vă uitați la aceste fotografii, fundalul acolo unde există nu este accidental, este unul foarte bine ales, bine combinat cu figura umană.” - este de părere Szabo Attila.

Ştiind că voi avea ocazia să văd expoziția, l-am abordat pe Ovidiu Cristian Spînu și l-am rugat să accepte să răspundă la câteva întrebări. Am discutat despre pasiunea lui și evident despre expoziție. 

Foto-Travel: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, despre pasiunea ta.
Ovidiu Cristian Spînu: Pasiunea am moștenit-o de la tatăl meu care era fotograf. Am avut primele experiențe cu fotografia utilizând un aparat pe film. Primul meu aparat digital a fost în 2001, o ”săpunieră” ca să zic așa și cu el mă mai jucam. După aceea mi-am permis din salar, lucram deja la muzeu, să-mi cumpăr un aparat DSLR. De acolo au început toate: au început prietenii să mă cheme la evenimente, apoi m-am documentat, m-am uitat la diverse tutoriale și am experimentat. 

Foto-Travel: Ești din Zalău? La ce liceu ai terminat?
Ovidiu Cristian Spînu: Da, sunt din Zalău. Am absolvit liceul la Grup Școlar ”Voievodul Gelu” în 2003. Am făcut doi ani de politehnică și în final am terminat comunicare și relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 2007 m-am angajat la muzeu și apoi am lucrat doi ani la magazinul Nikon din Polus Center. 

Foto-Travel: Ca orice fotograf, trebuie să ai teme preferate, să ai un stil. Care sunt acestea?
Ovidiu Cristian Spînu: Portretele. Oamenii. Îmi place să mă joc cu lumina...


Cristi alături de unul dintre modele. Sursa foto: Marius Neag
Foto-Travel: Ce înseamnă să te joci cu lumina?
Ovidiu Cristian Spînu: Să o modelez. Să experimentez, să mă joc cu blițurile. Vorbind de stiluri fotografice ar mai fi foto-jurnalism, fotografia de eveniment. 

Foto-Travel: E o cale lungă de la primele fotografii realizate la prima expoziție?
Ovidiu Cristian Spînu: Nu știu ce să spun. Mi-am dorit demult o expoziție dar nu știam cum să procedez, cum se face. Mie îmi plac fotografiile mari, nu știam unde să le printez. Am ales să le printez pe format A3 pe inkjet. 

Foto-Travel: Cine decide când este momentul să expui?
Ovidiu Cristian Spînu: Cred că numai tu. Am ales acest moment pentru că a fost o oportunitate cu festivalul Muza-Fest. Dacă o să iasă, dacă o să-mi placă voi mai expune, nu neapărat în cadrul unui festival. 

Foto-Travel: Ai fotografi preferați? Cineva care te inspiră? Poți să dai câteva nume?
Ovidiu Cristian Spînu: Da. Joe McNally, Benjamin Von Wong, Chase Jarvis, Zack Arrias. Sau de la noi din țară Sorin Onișor, Marian Sterea, Jambor.

Foto-Travel: Să revenim la expoziție? Cine ți-a dat ideea?
Ovidiu Cristian Spînu: Cine mi-a dat ideea și m-a împins mai mult din spate a fost sora mea, Anamaria. Locuiește în Italia, acum este acasă de aceea am ales acest moment, am ținut să fie și ea de față. 


Cristi alături de familia sa. Sursa foto: Marius Neag
Foto-Travel: Titlul expoziției este ”Pecepția frumuseții este subiectivă” De ce ai ales acest titlu?
Ovidiu Cristian Spînu: Fiecare om vede frumusețea în stilul lui. Am ales acele fotografii care mie îmi plac, ipostazele și fotografiile sunt diferite atât din punct de vedere al fizionomiei, cât și din punct de vedere al mesajului, al sentimentului pe care îl transmite imaginea. 




Am să închei cu îndemnul de vizita expoziția lui Ovidiu Cristian Spînu. Fotograf profesionist sau amator, simplu privitor ai ce să vezi. Și îmi place mult ceea ce scrie pe cartea lui de vizită pe care mi-a dat-o: ”sunt un fotograf profesionist specializat în fotojurnalism de nuntă, portrete de familie, studio, modă. Sunt disponibil oriunde în lume”. 


Fotografiile care ilustrează acest material sunt realizate de Marius Neag și evident...Spînu Ovidiu Cristian cărora le mulțumesc.



Un comentariu:

  1. Foarte frumos, organizarea unei expozitii de fotografie (sau de orice fel) implica foarte multa munca.

    RăspundețiȘtergere